genel

Covid 19 İçin Alınabilecek Önlemler

Koronavirüs, grip virüsü gibi oldukça kolay bulaşabilen bir virüs türüdür. Hızlı şekilde bulaşarak günümüzde hızla yayılmaktadır. Sağlığı ciddi anlamda tehdit eden bu virüs ölümlere de neden olmaktadır. Koronavirüs salgını başladığı andan itibaren el temizliği daha da önem kazanmıştır. Bu hastalık solunum yolu ve temas ile vücuda yayılmaktadır. Eller aracılığıyla da virüs bir kişiden başkasına rahatlıkla geçebilmektedir. Hastalıktan korunmanın en önemli aşamaları ise maske, mesafe ve el temizliğidir. Pandemiden korunmak için ve virüse yakalanmamak için en ucuz yöntemlerden biri ise ellerin düzenli olarak temizlenmesidir.

Covid 19 için alınabilecek önlemler arasında ellerin temizlenmesi için dezenfektan kullanımı veya el temizleme jeli kullanımı da yaygındır. El temizlemek için kullanılan dezenfektanlar zamanla ellerin çatlamasına ve kurumasına neden olmaktadır. Bitkisel gliserin içeriğine sahip olan jeller ellerin hasar görmesini engellemektedir. Ayrıca yüksek alkol bazlı içeriğe sahip olan ürünler virüsler ile savaşmada etkili olmaktadır.

Yeşilmarka Morforma el temizleme jeli ile cildinizin tahriş olmasını engelleyerek hem temizlenmesini hem de nemlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Kolay kullanım amacıyla tasarlanan aç-kapa kapak özelliği ile rahatlıkla yanınızda taşıyabilirsiniz. İçeriğinde %70 oranında izopropil alkol, bitkisel gliserin ve su içermektedir. Üretim kontrolü amacıyla hayvanlar ve doğaya herhangi bir zarar vermeyerek çevreci ve doğayı koruyan bir yaklaşım sergilemektedir. Covid 19 için alınabilecek önlemler bu yazımızda detaylı olarak derlenmiştir.

Covid 19 İçin Alınabilecek Önlemler

Morfarma Hijyenik El Temizleme Jeli ürününe sitemizden ulaşabilirsiniz.

Covid-19 İle İlgili Sağlık Önerileri

Koronavirüs, 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır ve bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Dönem içerisinde farklı mutasyonlar ile de karşımıza çıkmaktadır.

İlk etki olarak grip ve nezle belirtileri ile baş gösterse de farklı belirtiler ile bilinenin aksine yeni bir virüs türü olduğu anlaşılmaktadır. En belirgin belirtiler arasında ilk mutasyondan itibaren; ateş, şiddetli öksürük, boğaz ağrısı, boğaz kuruluğu, burun akıntısı, sırt ve bel ağrısı görülmektedir. Belirtiler Covide yakalanmış biriyle veya ortamla temas halinde iki hafta içinde ortaya çıkabilmektedir. Tam olarak tedavi edilemeyen bir hastalık olması nedeniyle korunma önlemleri almak sağlığı korumak için oldukça önemlidir.

Covid 19’un geçirmiş olduğu mutasyonların insan sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak bilinememekte ve belirsizliğini korumaktadır. Covid 19 için alınabilecek önlemler bu nedenle etkisi bilinmeyen hastalık için oldukça önemlidir ve yerine getirilmesi gereken elzem adımlardır.

Covid 19 virüsüne maruz kalındığı düşünüldüğü veya belirtilerin gösterilmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak test yaptırılması gereklidir. Alınan önlemlere herhangi bir belirti gösterilmesi halinde de bulaş riskini azaltmak amacıyla devam edilmelidir. Beslenmeye dikkat edilmeli ve sürekli bulunulan ortam havalandırılmalıdır. Covid 19 için alınabilecek önlemler bulaşmadan önce dikkatli şekilde alınmadığı takdirde hastalık size de bulaşabilir. Bu nedenle önlemler aksatılmamalıdır.

Covid-19 ile Karşılaşmamak İçin Neler Yapılabilir?

Covid-19 virüsünden korunmak için ilk olarak maske kullanılmalıdır. Maske kullanımı ile solunum yolu ile bulaşan birçok virüsten korunmak mümkündür. Kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanmak oldukça önemlidir. Virüsten korunmanın bir diğer etkili yöntemi ise düzenli olarak el yıkamaktır. El hijyeni gün içerisinde sıklıkla sağlanmalıdır. Temiz olmayan eller ile özellikle yüz bölgesine ve ağza, buruna dokunulmamalıdır. Sık sık su ve sabunla el temizliği yapılmalıdır. Covid 19 için alınabilecek önlemler aşağıda detaylandırılmıştır.

Maske Kullanımı

Hayatımıza koronavirüsle giren ve kullanımı yaygınlaşan maskeler ciddi oranda bulaş riskini en aza indirmektedir. Doğru özellikte maske kullanımı ile virüs etkenine maruz kalınsa bile enfekte olunmamaktadır. Açık alanda ve kapalı alanda maske kullanımı sayesinde virüse karşı koyabilirsiniz.

Toplu ve kalabalık alanlarda bulunma durumu söz konusu ise N95 özellikte maske kullanılması virüse karşı %99 oranında koruma sağlamaktadır. Cerrahi maskelerde ise bu durum %80-90 oranında değişkenlik göstermektedir. Öksürük veya hapşırık durumunda ise ortamı temiz tutabilmek ve virüsün yayılmasını engellemek için ağız ve burun temiz bir mendille kapatılmalıdır. Mendil bulunmuyorsa dirsek içi kullanılmalıdır. Covid 19 için alınabilecek önlemler arasında ilk sırada yer alan maske kullanımı bu nedenle hayati önem taşımaktadır.

El Temizliği

Su ve sabun ile gün içerisinde eller sık sık temizlenmelidir. Enfekte olmamak için kimseyle temas halinde olunmamalıdır. Herhangi bir nedenden ötürü temas halinde olunması durumunda ise el yıkamak için şansınız varsa eller yıkanmalıdır. Eğer yoksa kolonya ve el dezenfektanları ile temizlik sağlanmalıdır. El dezenfektanları ve kolonyanın %70 ile %80 oranında alkol oranına sahip olması ellerin etkili şekilde temizlenmesini sağlamaktadır. Yeşilmarka el temizleme jelini etkili bir temizlik için tercih edebilirsiniz.

Covid 19 İçin Alınabilecek Önlemler

Yeşilmarka Arındırıcı Doğal Sıvı Sabun – Vanilya/Hindistan Cevizi ürününe sitemizden ulaşabilirsiniz.

Mesafe

Hastalık etkeni olan virüsün bulaşmasını önleyebilmek için fiziksel olarak bazı sınırlar koymak gereklidir. İlk olarak özellikle kapalı ortamlarda başka biriyle minimum 1,5 metrelik bir mesafe koyulması gereklidir. Bu mesafe ile temas ihtimali azaltılmakta ve solunum yolu ile temasın da önüne geçilmektedir. Enfekte olan bir başka kişinin kalabalıkta olabileceği hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle mesafe kuralına dikkat edilmelidir.

Fiziksel temas halinde el temizliği maddesine tekrar dönerek ellerin dezenfekte edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Covid 19 için alınabilecek önlemler alınmalı ve virüsle mücadelede etkili şekilde davranışlar sergilenmelidir. Aksi takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Covid-19 Virüsüne Yakalandıktan Sonra Neler Yapılmalıdır?

Covid 19’la temas öncesinde güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli takviyeler yapılmalıdır. Bunlar;

  • Egzersiz,
  • Düzenli ve dengeli beslenmek,
  • Sağlıklı yaşam rutinleri,
  • Su tüketmek,
  • Gerekli ise vitamin takviyesi,
  • Doğal yaşam.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olan sağlıklı bireyler bu virüs etkenine karşı daha güçlü bir savaş verebilmektedir. Yapılan araştırmalarda Covid 19 için alınabilecek önlemler haricinde bazı vitaminlerin virüse karşı güçlü bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. D vitamini ve C vitamini kullanımının veya doğal yollardan bolca tüketmenin hastalık sürecinde oldukça etkili olduğu düşünülmektedir.

Temas halinde öncelikli olarak test yaptırılması ve karantina sürecine girilmelidir. Hem sevdiklerinizin hem de toplum sağlığını riske atmamak için 7 ile 15 gün aralığında belirtilerin tamamen ortadan kaybolabilmesi için kimseyle görüşülmemelidir. Düzenli beslenmek ve bolca sıvı tüketmek bu sürecin daha rahat atlatılması için oldukça faydalıdır. Eğer belirtiler çok şiddetli ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek belirlenen tedavi uygulanmalıdır. Bu aşamada yorucu davranışlardan uzak durulması ve solunumu yormamak gereklidir.

Koronavirüs nedeniyle vücutta oluşan hastalıklarla savaşmak için bitkisel çaylar da önerilmektedir. Zencefil, bal, ıhlamur karışımları diğer grip virüsünde olduğu gibi bu virüs etkisinde de boğazı rahatlatmak için tercih edebilir. Boğaz kuruluğunu ve ağrısını önlemek için düzenli olarak C vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. Yapılan bitki çaylarına da ekleyerek aroma verebilirsiniz. Ağır ve yağlı besinlerin tüketiminden uzak durarak daha şifalı çorbalar ve yemekler tercih edilmelidir.

Sağlam bir vücut ve hızlı bir iyileşme süreci için uykuya da dikkat edilmelidir. Uyku süresi normalden uzun olabilir. Kaliteli bir uyku için doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanmalısınız. Eğer ilaçlı tedavi almıyor ve yorgun hissediyorsanız sakin bir ortamda uykunuzun bölünmemesine dikkat etmelisiniz. Covid 19 için alınabilecek önlemler arasında vücut direncini ve bağışıklığını korumak da bulunmaktadır. Yorgun düşmek ve stresli bir ortamda bulunmak bağışıklığı doğrudan etkileyerek virüse karşı sizi savunmasız hale getirmektedir. Vücut direncini korumak için sağlıklı yaşam aktivitelerinin içerisine kaliteli uyku rutinini de eklemeyi unutmamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir