Kişisel Bakım

Mutluluk Hormonu Nedir? Nasıl Arttırılır?

Mutluluk, bir arzunun yerine getirilmesi durumunda elde edilen sevinç duygusu olarak tanımlanır. İnsanın tüm yaşamı boyunca peşinden koştuğu ve gündelik yaşamda dahil olmak üzere hemen her şart altında kesintisiz olarak aradığı mutluluk, duygularla olduğu kadar vücut fonksiyonlarını oluşturan kimyasallarla da ilgilidir. Mutluluk hormonu, tam olarak bu kimyasalların salgılanması sonucunda mutluluk halinin ortaya çıkmasını sağlar. Bu hormonun beslenmesi, mutlu olmaya giden yolun en temel anahtarıdır. Bu kapsamda küçük dokunuşlar, gündelik yaşamda dikkat edilecek bazı detaylar, bu hormonun yeteri kadar salgılanmasını sağlayabilir. Son derece basit birkaç dokunuşla mutluluğunuzu daha büyük mutluluklarla perçinleyebilirsiniz.

Mutluluk Hormonu Nedir?

Mutluluk hormonu, hipofiz bezinin ön lobu tarafından sentezlenen ve bir diğer adı “Endorfin” olan peptit yapılı bir hormondur. bu hormonun artması ve buna bağlı olarak insani mutluluğun yükse düzeyde hissedilmesi adına pek çok unsur bulunur. Egzersizler, sosyalleşmek, sevilen yiyeceklerin tüketilmesi, doğayla bütünleşmek ve benzeri durumlar mutluluk sağlayan hormonunun artmasını sağlarken, vücudun suya temas etmesi bu hormonun en yüksek düzeye çıkmasını sağlar.

Özellikle güzel kokular ve esanslar ile vücudun suyla bütünleşmesi bu hormonun en yüksek düzeyde salgılandığı anların başında gelir. Dolayısıyla mutlu olmak için gündelik yaşam içerisinde özen göstermeniz gereken en temel noktalardan biri; duş alırken bu hormonu tetikleyecek duş jelleri, doğal şampuan veya saç bakım ürünleri kullanmaktır. Özel olarak geliştirilen bazı doğal özlü vücut bakım ürünleri, doğrudan mutluluk sağlayan hormonunun canlanmasını sağlayabilir.

Mutluluk Hormonu Nedir? Nasıl Arttırılır?

Yeşilmarka Doğal Bakım Onarım Şampuanı Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz

Mutluluk Hormonunu Etkileyen Salgılar

Mutluluk hormonu her ne kadar “Endorfin” olarak tanımlanıyor olsa da vücut içerisinde iyilik ve esenlik halini etkileyen birden fazla hormon bulunur. Dolayısıyla tüm bu hormonların salgıları, gündelik yaşamda ya da genel olarak hayat içerisinde insani mutluluğun vücutta şekil bulmuş halidir.

Dopamin

İyi hissetmenin hormonu olarak kabul edilen “Dopamin” özellikle hafızayla ilgili mutlulukların kaynağıdır. Dopamin, tek başına ruh halinizi doğrudan etkileyebildiği gibi yüksek düzeyde salgılanması halinde ruhsal sağlığın muhafaza edilmesi mümkündür. Aynı zamanda Dopaminin bir diğer etkisi de kişisel olarak zevk aldığınız duyguları derinlikli olarak hissetmenizdir. Bu kapsamda vücudunuz Dopamin salgılamaya başladığı andan itibaren yüksek düzeyde zevk almanız olanaklıdır.

Serotonin

Endorfin hormonuyla birlikte mutluluk hormonun en önemli unsurlarından olan Serotonin, gündelik yaşantıda ihtiyaç duyduğunuz tüm insani unsurlar üzerinde önemli düzeyde etkiye sahiptir. Rahat bir şekilde uyumanızdan yediğiniz yiyeceklerin sağlıklı şekilde sindirilmesine kadar oldukça geniş kapsamlı etkisi bulunan Serotonin, mutlu hissetmeniz için vücudunuzun salgılaması gereken olmazsa olmaz hormonlardandır.

Endorfin

Mutluluk hormonu olarak adlandırılan “Endorfin” mutluluğa giden yolun en önemli bileşenidir. Büyük oranda yoğun şekilde hissedilen ağrı ya da acılar sonrasında ortaya çıkan Endorfin hormonu, beyin tarafından salgılanır. Endorfini gündelik yaşantı içerisinde etkileyen pek çok unsur bulunur. Her ne kadar acı sonrası hissedilen büyük bir zevke karşılık geliyor olsa da Endorfin, ağrı kesici etkiye de sahiptir. Gündelik yaşam içerisinde; sevilen yiyecekleri tüketmek, doğal duş jelleri ile duş almak, suyla temas halinde olmak, rahatlatıcı hisler içerisinde bulunmak ya da heyecanlanmak vücudun Endorfin salgılanmasını sağlayabilir. Yeşimarka Doğal Duş Jeli, özel içerikle hazırlanmıştır. Tamamen doğal bitkisel özlerin kullanıldığı bu duş jellerine farklı esanslarla sahip olabilmeniz de mümkündür.

Mutluluk Hormonu Nedir? Nasıl Arttırılır?

Yeşilmarka Doğal Duş Jeli – Çilek Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz.

Oksitosin

Oksitosin, çoğunlukla aşk hormonu olarak tanımlanıyor olsa da temel anlamda bebek ve ebeveyn arasında kurulan ilişkiyi düzenleyen hormondur. Özellikle ergenlik döneminde yoğun şekilde salgılanan bu hormonun da gündelik yaşantı içerisinde bazı küçük dokunuşlarla vücut tarafından salgılanması olanaklıdır.

Mutluluk Hormonu Nasıl Arttırılır?

Anlaşılacağı üzere insanın mutlu olabilmesi için pek çok alternatif bulunur. Birçok hormon insanın gündelik yaşamını ya da genel anlamda hayatını mutlu etmek amacıyla hazır olarak bekler. Peki bu hormonların harekete geçirilmesi ve vücut tarafından salgılanması adına neler yapılmalıdır? Vücudun mutluluk hormonu salgılaması ve sizin de daima kendinizi mutlu hissetmeniz adına gündelik yaşam içerisinde bazı küçük püf noktalara yeteri kadar dikkat etmeniz yeterlidir. Püf noktalara dikkat etmek, vücut içerisinde yer alan mutluluk hormonlarının yeteri kadar tatmin edilmesini sağlayacaktır. Böylelikle siz de aradığınız mutluluğu yeniden keşfetmenin tadını yaşayabilirsiniz.

Gün Başlangıcına Dikkat

Gün başlangıcı daima vücudun mutluluk hormonu salgılaması için kritik bir önem arz eder. Güne iyi başlamak her zaman insana keyif verdiği gibi mutluluk hormonlarının da en çok talep ettiği durumların başında gelir. Bu noktada güne keyifli bir duşla başlayabilir, spor veya egzersiz yapabilir, sevdiklerinizle daha çok iletişime geçebilir, güzel duyguları zihninizde canlandırabilir ya da en keyif aldığınız aktiviteleri henüz gün başlangıcında gerçekleştirebilirsiniz.

Sosyalleşmek ve Doğayla Bütünleşmek

Vücudun mutluluk hormonu salgılaması ve sizin de mutluluğunuzu en yüksek düzeyde korumanız için doğanın büyüsü her zaman işe yarar niteliktedir. Doğayla iç içe olmak, yeşilliklerle bütünleşmek ya da hayvan dostlarımızla keyifli vakit geçirmek mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlar. En az hayvanlar ve doğa kadar arkadaşlarımızla ve sevdiklerimizle vakit geçirmek de yine mutluluk hormonlarının devreye girmesine aracılık etmektedir. Bu kapsamda tabiatın eşsiz dokusu içerisinde yarım saatlik yapacağınız bir yürüyüşün mutluluğa giden yolda önemli bir basamak olduğu belirtilmelidir. Ayrıca yine arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirerek sosyalleşmek de yine mutluluğunuzu pekiştirecektir.

Küçük Egzersizler ve Vücut Fonksiyonlarının Kullanılması

Egzersizler ve spor sadece ayrıcalıklı bir grup insanı mutlu ediyor gibi görünse de temel olarak öyle değildir. Aslında hemen her insan egzersiz ya da spor yaparak mutluluğunu arttırabilir. Özellikle vücut hatlarının geliştiğinin ve sıkılaştığının gözlemlenmesi de önemli ölçüde mutluluk sağlayan hormonun salgılanmasını sağlar. Sadece spor yaparken bile salgılanan bu hormonlar kendinizi; huzurlu, mutlu, güvende, dinç ve dinamik hissetmenize aracılık eder. Spor rutinlerinizde doğal deodorant ürünleri kullanabilirsiniz. Ayrıca egzersizlerin vücut fonksiyonları üzerinde de önemli etkileri bulunur. Egzersizlerle kasların ve diğer vücut fonksiyonlarının yüksek düzeyde işlevini yerine getirebilecek noktaya gelmesi, mutlu olmak için size ve vücudunuza yeni bir sebep verir. Böylelikle gündelik mutluluğunuz kadar uzun vadeli yaşam kaliteniz de önemli düzeyde etkilenir.

Spor rutinlerinize devam ettiğiniz gibi kullandığınız Whey Protein Tozu ile de besin takviyesi alarak vücudunuzun zindeliğini arttırabilirsiniz. Yanınızda bulunduracağınız shaker ile egzersizlerinizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Daha Fazla Gülmek ve Hobiler

Duygular mutluluğun en temel yapıtaşlarıdır. Duyguların dışarıya aktarılması ise bu taşların birleşerek devasa bir kaya haline dönüşmesini sağlar. O halde duygularınızı, özellikle diğer insanları da olumlu yönde etkileyebilecek olanları dışarı vurmanız her zaman mutluluk hormonu salgılanmasına aracılık eder. Gülmek, şüphesiz ki duyguların dışa vurumunun en özel halidir. Dolayısıyla daha fazla gülerek ve pozitif duygularınızı dışarıya daha çok yansıtarak mutluluğunuzu en yüksek seviyeye çekebilirsiniz. Ayrıca yine yapmaktan keyif aldığınız hobiler de mutluluğunuz için önemli bir kaynaktır.

Suyun Rahatlatıcı Hissini Derinlikli Olarak Hissetmek

Vücudun mutluluk hormonu salgılamasından en önemli etken ise vücut ve suyun ihtişamlı buluşmasıdır. Su, doğada hemen her canlıya hayat verdiği gibi insan için de hayati önem taşır. Üstelik sadece tüketilmesi zorunlu olan bir besin olması sebebiyle değil. Aynı zamanda suyun vücut üzerinde etkisi, en yüksek düzeyde huzur ve mutluluğun elde edilmesini sağlar. Su ve vücudun rahatlatıcı birlikteliğini daha da güçlendirmek için ise doğal içeriğe sahip olan duş jelleri ve şampuanlar kullanılabilir.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/5-adimda-spor-sonrasi-cilt-bakimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir