genel

Kreatin Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Kreatin bir takviye çeşididir. Günlük olarak belirli bir oranda gıda takviyesi olarak tüketilmektedir. Kreatin ne işe yarar sorusu da bu nedenle günümüzde merak edilen konular arasında yerini almaktadır.

Kasların güçlenmesi ve vücudun direnç kazanması için sporcular tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Kullanan herkeste aynı etkiyi göstermemektedir. Bu nedenle kişilerin kendi bedenleri ve yaşam tarzlarına uygun olacak şekilde günlük tüketim miktarı belirlenmelidir.

Kreatin, kasların ihtiyacı olan enerjinin sağlanabilmesi için dışarıdan tüketilen besinlerden alınabilir veya vücut tarafından üretilebilir. Fakat antreman esnasında ve sonrasında yeterli olmadığı için dışarıdan takviyeye ihtiyaç duyulmaktadır. Düzenli olarak kreatin kullanımı sonrasında vücudun daha enerjik, dinç ve güçlü olduğu hissedilmektedir.

Tek başına kreatin alımı vücudun gelişmesi için yeterli değildir. Doğru beslenme ve yaşam tarzı, sağlıklı bir vücut için benimsenmesi gereklidir. Düzenli olarak su tüketimi, protein tüketimi, düzenli egzersiz gibi alışkanlıklar sayesinde vücudun sağlıklı ve dinç olması sağlanmaktadır.

Kreatin kullanmaya başlamadan önce birçok kişi kullanımına yönelik birçok konuyu merak etmektedir. Nasıl kullanılır, kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, kullanım miktarı ne olmalıdır, zararları ve yararları nelerdir, konuları bu konulardan sadece birkaçıdır.

Kreatin ne işe yarar sorusuna dair merak edilen tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kreatin Nasıl Kullanılır?

Kreatin gıda takviyesi olduğu için ve en doğru etkiyi yakalamak için gün içerisinde belirli aralıklarla tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Günlük ihtiyaç miktarı yaklaşık olarak 4-5 g kadardır.

Spor aktivitelerini gerçekleştireceğiniz gün olsun veya olmasın günlük vücut ihtiyacını karşılamak için 4-5g kadar tüketilebilir. Spor öncesinde veya sonrasında tüketilmesine yönelik bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Kreatinin aktif olarak işe yaradığı dönemler sporun aktif olarak yapıldığı dönemlerdir. Kas kütlesinin iyileşmesi ve gelişmesine destek olduğu için sporun aktif yapıldığı dönemlerde düzenli kullanım önemlidir.

Sporun yapılmadığı dönemlerde eğer kısa süreli ara veriliyorsa kullanıma devam edilebilir; fakat uzun süreli bir ara veriliyorsa düzenli kullanıma gerek bulunmamaktadır. Kreatin ne işe yarar sorusuna yanıt olarak doğru tüketim şekli ve miktarı ile kasın gelişimine desteği bilinmektedir.

Kreatin kullanımı ilk olarak yükleme aşaması olarak bilinen vücudun takviye gıda olarak kreatin alması ile başlamaktadır. Genel olarak üreticilerin kullanım talimatlarına göre yükleme aşamasında günlük olarak vücudun ihtiyacı olan dozdan 2 veya 3 katı kadar olacak şekilde bir hafta boyunca kullanım tavsiye edilmektedir.

Yükleme aşamasından sonra ise rutin bir doz şeklinde kullanımı önerilmektedir. Bu aşama koruma aşaması olarak da tanımlanmaktadır. Koruma aşamasında ise günlük ihtiyaç kadar gerekli olan doz tüketilmelidir.

Kreatin Saç Döker mi?

Kreatin kullanmaya başlayanların en merak ettiği sorulardan biridir ve doğrudan saç dökülmesine neden olmamaktadır. Saç dökülmesine neden olan dihidrotestosteronun artmasına sebebiyet verebilmektedir. Fakat bu durum herkeste aynı etkiyi oluşturmaz.

Saç dökülmesi genel olarak genetiktir veya anlık hormon değişikliğinden kaynaklanmaktadır. Kreatin kullanımı ile vücutta dihidrotestosteron düzeyi artış göstermektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre bu düzeyde artış meydana gelse bile dökülmelerin tamamı buna bağlı olarak gerçekleşmemektedir.

Kreatin ne işe yarar sorusunun yanıtını araştırdıktan sonra kreatin kullanımına karar veren kişilerin uzun süre kullanım sonrasında bile saçlarında belirgin bir dökülme gözlenmemektedir. Doğru ve etkili bir kreatin takviyesi için doğal içeriğe sahip olan ve güvenilir markalardan sporcu gıda takviyelerini almak gereklidir.

Kreatin Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Yeşilmarka BCAA 4:1:1 – Ananas ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yeşilmarka internet sitesi üzerinden sporcu besinleri kategorisi aracılığıyla ihtiyacınız olan takviyeyi inceleyerek online olarak siparişlerinizi oluşturabilirsiniz. Glutamin, BCAA, protein tozu vb. birçok takviyeyi farklı aroma ve alternatiflerde bulabilirsiniz. Tamamen doğal içeriğe sahip olması ve içerik bakımından günlük ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte olması nedeniyle güvenilir bir markadır.

Kreatin, saç dökülmesine meyilli olan kişilerde özellikle saç dökülmesine neden olmamaktadır. Saç dökülmesinin altında yatan neden birçok nedenden ötürü olabilmektedir. Bu anlamda en doğru tespit için bir uzmana başvurmak gereklidir. Bazı kan testleri ve cilt analizi sonrasında saç dökülmesinin nedenleri tespit edilebilmekte ve buna uygun bir tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Kreatinin Zararı Var mı?

Kreatin kullanımı sonrasında yapılan herhangi bir kan testi sonrasında değerler yüksek veya düşük olabilir. Düzenli takviye alınması halinde kreatin değeri kanda yüksek çıkmaktadır.

Bu durumun zararlı olup olmaması kişinin sağlık sorunları olup olmamasına göre değişkenlik göstermektedir. Kreatin ne işe yarar sorusunda olduğu gibi yararlarından ziyade bu nedenle zararları da merak edilen konular arasında yerini almaktadır.

Kreatin düzenli kullanımda ve aktif spor hayatı ile birlikte zarardan çok yarar sağlamaktadır. Böbrek problemleri, mide hastalıkları, kilo problemleri, kreatin kullanımı ile birlikte yaşanabilecek sorunlar olarak düşünülmektedir. Bu tarz problemler kreatin kullanımı ile ilgili değildir.

Kişinin düşük dirence sahip olması ve bu hastalıklara sahip olması durumunda belirtiler görülebilir. Düzenli kullanımın yüksek dozlarda olması halinde bu tarz problemler ile karşılaşılması olasıdır. Bu nedenle tüketilen miktarın vücut için yeterli ve uyumlu olması gereklidir.

Kreatin ne işe yarar sorusunun cevaplarından bir tanesi de kasın güçlenmesini sağlayarak antremanlarda uzun süre kas hasarı olmadan çalışabilmektir. Kreatin kullanımından önce vücut direncinin buna uygun olmama durumu hakkında doktora başvurmak gerekli olabilir.

Kreatin Kas Büyütür mü?

Kreatin ne işe yarar sorusuna verilebilecek en önemli yanıtlardan biri kreatinin kası büyütmeye yönelik gelişmeleridir. Kreatin kasın büyümesinden ziyade güçlenmesini desteklemektedir. Özellikle ağırlık çalışmaya yönelik spor faaliyetlerinde direnç kazanmayı sağlamaktadır.

Kreatin Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Ananas 748 gr ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Antreman esnasında vücut kaslardaki atp’ye ihtiyaç duymaktadır. Takviye gıdaların amacı vücutta oluşan enerji ihtiyacını karşılamaktır. Düzenli kullanılan protein tozu veya kreatin takviyesi ile kas hacminde artış gözlenebilmektedir. Kas gelişimini destekleyen bu gıda takviyesi kas hücrelerinin kısa sürede kendini iyileştirebilmesine de destek olmaktadır.

Kreatin Spordan Önce mi Sonra mı?

Kreatinin spordan önce veya sonra kullanılmasına yönelik tamamen bir tarif bulunmamaktadır. Vücudun ihtiyacı olan dozaj gün içerisine yayılarak kullanılabileceği gibi tek seferde de kullanılabilir.

Kreatin ne işe yarar sorusunun da yanıtı olan kas kütlesinin artması veya güçlenmesi konuları da kreatinin kullanım yöntemine göre değişmektedir. Spor antremanları öncesinde kullanılması halinde kas miktarı ve etkisi artmaktadır. Spor antremanları sonrasında kullanılması halinde ise kaslar güçlenmektedir. Bu konuya yönelik araştırmalar günümüzde hala devam etmektedir.

Kreatin Günde Ne Kadar Alınmalı?

Kişiden kişiye göre farklılık gösterse de normal bir ortalama olarak 4 veya 5 gr kadar günlük tüketim tavsiye edilmektedir. Kişinin kilosu ve cinsiyetine göre kreatin ihtiyacı hesaplanabilmektedir.

Dönemsel olarak kür olarak uygulanması veya düzenli olarak bırakılması tavsiye edilen bir ürün değildir. Kreatin ne işe yarar sorusuna etkin bir şekilde cevap verebilmek ve etkilerinden en üst düzeyde faydalanabilmek için spor yapılan dönemlerde kullanımına dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Günlük ihtiyaç duyulan kreatin miktarının belirlenmeli ve ardından güvenilir bir markadan satın alınmalıdır. Yeşilmarka doğal içeriğe sahip olan güvenilir sporcu ürünleri ile günlük ihtiyaç duyduğunuz aminoasit takviyesini almanızı sağlamaktadır. İnternet sitesi üzerinden sporcu besinleri ürünlerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Önceki yazımızı https://www.yesilmarka.com/blog/dugun-oncesi-bakim-onerileri/ linkinden inceleyebilirsiniz.

Kreatin Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?” ile ilgili yorumlar;

  1. Mu**** Al**** Ça**** dedi ki:

    Kreatin ne zaman çıkacak? Dünyada hammadde krizi varken bu krizi yerli ürünle fırsata çevirmenizi bekleriz. Üzerinde en çok bilimsel araştırma yapılan böyle bir supplementin tarafınızdan henüz üretim bandına alınmamış olması üzücü. Umarım en kısa sürede Yeşilmarka etiketli kreatin supplementini raflarda uygun fiyatla görürüz.

    1. Yeşilmarka dedi ki:

      Muhammed bey merhabalar, creatine artık stoklarda 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir