genel

Vegan Ürün Nedir? Kozmetikte Vegan Ürün Tercihi

Vegan ürün içerik olarak hayvansal herhangi bir madde bulundurmayan ürünlerdir. Vegan ürün nedir sorusu günümüzde sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Vegan ürün, vegan yaşam felsefesinden yola çıkılarak üretimi yapılan malzemelerdir. Temelinde hayvanlara zarar vermemek yer almaktadır. Birçok sektörde hayvansal kaynaklı ürünler üretilmekte ve bu nedenle hayvansal maddeler kullanılmaktadır. Et, süt, deri içeren gıda, kozmetik ve giyim sektöründe kullanımı çok yaygındır.

Vegan ürünler de hayvansal herhangi bir bileşene sahip olmayan ürünlerdir. Doğaya saygı kapsamında hayvanlara yapılan zulmü durdurmanın bir yolu olarak benimsenen vegan yaşam tarzı ile vegan ürünlerin kullanımına dikkat çekilmektedir. Hayvansal ürünleri içeriğinde barındıran ürünlerin kullanımını en aza indirmek için birçok sektörde vegan ürün yaklaşımı gündeme gelmektedir. Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.

Vegan ve vejetaryan ürünler genellikle karıştırılmaktadır. Vegan ürün nedire diğer cevap hayvan haklarına önem veren ve hayvanlara saygı duyan kişiler tarafından tercih edilen ürünlerdir ve ürünlerde hayvansal herhangi bir bileşen bulundurmamaktadır. Vejeteryan ürün ise kullanılan hammadde olarak ürünlerinde hayvanlardan dolaylı yollardan elde edilen ürünlerden içerebilmektedir. Bu iki ürün grubu arasında ortak nokta ise hayvanlar üzerinde test edilmemesidir (Cruelty-free). Elde edilen formülasyonlar laboratuvar ortamında kontrol edilerek en güvenilir hale getirilir veya gönüllü testerlarda ürünler denenmektedir.

Vegan ürünlerin içerik olarak aynı performansta olmadığı merak edilmektedir. Dünya çapında genel olarak vegan ürünler daha fazla tercih edilmekte ve vegan ürünleri destekleyen markalar da popüler hale gelmektedir. Yapısı itibariyle bitki özlerine yoğunlaşan vegan kozmetik ürünleri de bu sayede dünyada çok satan ve popüler olan ürünler arasında kabul edilmektedir. Vegan üretime geçiş yapmak amacıyla birçok kozmetik markası ürünlerinin içeriğinde bazı geliştirme yapmaktadır. Ayrıca günümüzde vegan beslenme tarzını benimsemiş kişiler de vegan ürünlerin kullanımını temel ihtiyaç gibi görmektedir. Bu alanda ünlü kişiler ve uzmanlar da vegan ürünlerin geliştirilmesinde önemli bir çaba sarf etmektedir.

Vegan Kozmetik Nedir?

Vegan kozmetikler, içerisinde hayvansal bir madde bulundurmayan kozmetik ürünlerdir. Vegan ürün nedir sorusu da vegan kozmetik ürünlerin yaygınlaşması ile dikkat çeken sorulardan biridir. Vegan ürünler çoğunlukla tamamen doğal içeriklerden oluşmaktadır. Yapısında doğadan gelen mucizevi bitki özleri ve bitkisel yağlar kullanılmaktadır. Cilt sağlığı ve sürdürülebilirliği açısından bitkisel ürünlerin tercih edilmesi gereklidir. Vegan ürünlerin içerisinde genellikle aloe vera, papatya özü, uçucu yağlar, zeytinyağı gibi doğal ürünler bulunmaktadır. Üretici firmaların ambalajları üzerinde vegan üretim yaptığına dair bir logo bulunmaktadır. Bu logonun bulunduğu ürünlerde hayvansal bir bileşen bulunmadığı ve hayvanlar üzerinde de test edilmediği kanıtlanmaktadır.

Vegan ürün nedir sorusu için içeriğinde süt, bal, yumurta gibi birçok hayvansal maddenin kullanılmadığı doğal ürünler cevabı verilebilir. Vegan ürünler aynı zamanda genetiği değiştirilmiş organizmaları da içermemektedir. Günümüzde hem beslenme anlamında hem de kozmetik dünyasında GDO olarak bilinen genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımı yaygındır. Bu durum sağlık için uzun sürede ciddi zararlı etkileri olan bir yapının temelini oluşturmaktadır. Vegan ürünlerin içeriğinde bitki özleri ve doğal maddeler olduğu için zararlı kimyasallara da yer verilmemektedir. Bu nedenle güzellik sektöründe önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır.

Vegan Ürün Nedir? Kozmetikte Vegan Ürün Tercihi

Yeşilmarka Doğal Dökülme Karşıtı Özel Seri ürününe sitemizden ulaşabilirsiniz.

Vegan Kozmetik Ürünlerinin Farkları Nelerdir?

Vegan içeriğe sahip olan kozmetik ürünleri diğer ürünlerden farklı olarak hem vicdani bir sorumluluk hem de cildiniz için ışıltı sağlamaktadır. Ürünlerin bitki içerikli olması ve zararlı içeriğe sahip olan kimyasal maddeleri içermemesi nedeniyle cildin doğal bir ışıltı kazanmasını sağlamaktadır. Her vegan ürün maalesef doğal olma özelliğini taşımamaktadır. Kozmetik üreticileri, doğal veya organik içeriğe sahip olması için ucuz yöntemlere de başvurabilmektedir. Sentetik veya zararlı kimyasallar olarak bilinen paraben gibi malzemelerin kullanımına vegan ürünlerin içeriğinde dikkat edilmelidir. Bu anlamda güvenilir doğal kozmetik üretimi yapan markaların vegan ürünlerine yönelmek gereklidir.

Vegan ürün nedir sorusuna cevap olarak birçok kişi doğal kozmetik ürünü cevabını vermektedir. Aslında doğal kozmetik ile aynı anlamı taşımamaktadır. İçerisinde zararlı bir kimyasal barındırmayan ve sentetik içeriğe sahip olmayan tarımsal üretim ile üretimi yapılan ürünler doğal kozmetik ürünleri olarak tanımlanabilir. Piyasa bulunan ve doğal ibaresi taşıyan birçok ürün, üretim biçimi ve içeriği ile aslında doğal kozmetik ürün değildir. Sentetik yani laboratuvar ortamında üretilmiş yapay boyalar, paraben gibi silikon malzemeleri, sentetik kokular birçok doğal diye isimlendirilen kozmetik ürününde yer almaktadır.

Doğal kozmetik ürünler aynı zamanda bitkisel, mineral ve hayvansal maddelerin kullanımı ile üretilebilmektedir. Organik ürün, üretim biçiminden itibaren önemlidir. Yani tarımsal faaliyetlerden itibaren organik ürün sertifikalı ürünlerden üretilmelidir. Doğal kozmetik ürün, üretim biçimi ve içeriği ile önemlidir. Vegan ürün nedir sorusu bu aşamada tekrar gündeme gelmektedir. Vegan ürün ise hayvansal madde içermeyen üründür.

Kozmetik ürünler doğal, organik veya vegan ürünler olmak üzere raf ömrü ve son kullanma tarihi olan ürünlerdir ve ambalaj üzerinde belirtilen süreler içerisinde tüketimi uygundur. Yapılan her doğal kozmetik alışverişinde bu nedenle içerik kontrolü detaylı olarak yapılmalıdır.

Vegan Ürün Nedir? Kozmetikte Vegan Ürün Tercihi

Yeşilmarka Arındırıcı Doğal Sıvı Sabun – Lavanta Kokulu 400 ml ürününe sitemizden ulaşabilirsiniz.

Vegan Ürün Nasıl Üretilir?

Vegan ürünler hayvanlardan elde edilen herhangi bir ürünün kullanılmadığı ürünler olarak bilinmektedir ve doğal bitki özleri ile üretilmektedir. Vegan ürün nedir sorusunun birincil yanıtı olarak da kabul edilebilir. Vegan ürünlerin üretimi esnasında herhangi bir canlıya zarar verilmemesi gereklidir. Buna ek olarak vegan ürünlerin herhangi bir hayvan üzerinde test edilmediği ambalajların üzerinde bulunan tavşan logosu ile anlaşılmaktadır. Cruelty-free olarak tanımlanan ve dilimizde zulüm yapılmayan olarak çevrilen bu terimin sembolü olarak tavşan belirlenmiştir. Bu logonun tek başına varlığı bir vegan ürün olduğunu temsil etmemektedir. Vegan logosu ile birlikte kullanıldığında hem vegan olduğunu hem de hayvanlar üzerinde test edilmediğini göstermektedir.

Günümüzde birçok kozmetik markası “Vegan ürün nedir?” sorusundan yola çıkarak doğru üretim yöntemi hakkında araştırma ve geliştirmelere imza atmaktadır. Ülkemizde de vegan ve doğal kozmetik üretimi denilince önemli çalışmalara imza atan Yeşilmarka onaylı bir vegan kozmetik üreticisidir. Yeşilmarka, canlıların yaşam haklarına gereken saygıyı göstermek ve doğal kozmetik ürünleri ile canlılara karşı sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla vegan bakım ürünleri kategorisi ile hizmet vermektedir. Ürünlerinde gösterdiği hassasiyeti canlılara karşı da korumak ve uygulamak için Uluslararası The Vegetarian Society onaylı Vegan ve Vejeterjan Ürün Sertifikası ile saç, cilt, vücut bakımında doğal ürünleri %100 vegan özelliği taşımaktadır. Yeşilmarka internet sitesi üzerinden vegan kategorisinde ihtiyaç duyduğunuz saç bakım ürünleri, sporcu ürünleri ve bebek ürünlerini rahatlıkla bulabilirsiniz.

Vegan Ürün Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vegan ürün nedir sorusu ile birçok kişi vegan kozmetik ürünlerine ilgi göstermeye başlamıştır. Günümüzde uzun yıllarca yapılan farkındalık çalışmaları artık ilgi çekmektedir ve canlılara olan sorumluluk günden güne artmaktadır. Vegan üretim yapan markalar tercih edilirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Vegan üretim yapan markaların üçüncü taraf olarak nitelendirilen yetkili kurumlardan onaylı olarak aldıkları vegan sertifikaların varlığı kontrol edilmelidir. Vegan sertifikasına sahip olan üretici firmalar kozmetik ambalajlarının üzerinde vegan logosunu kullanmak zorundadır.
  2. Vegan üretim yapan markaların tek ürün grubu vegan ürünler olmayabilir. Bu nedenle ürünün içeriği ve üzerinde yer alan bilgilendirici logolar dikkatle incelenmelidir.
  3. Üzerinde Cruelty-free logosu olan her ürün vegan ürün olarak değerlendirilmemelidir.
  4. Hayvansal içerikli ürünlerin terimlerini araştırarak içerik kontrolü yapmak gereklidir. Vegan ürün nedir sorusunun en önemli yanıtlarından biri olan hayvansal madde içermemesi veganlığın temelini oluşturmaktadır. Vegan ürün kontrolü yapan internet siteleri üzerinden içerikleri kontrol edebilirsiniz.
  5. İçeriğinden emin olmadığınız ürün hakkında üretici firma ile iletişime geçebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/sac-koklerini-guclendirmek-icin-ipuclari/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir