Sporcu Beslenmesi

Spordan Önce ve Sonra Ne Yemeli?

Spordan önce ve sonra ne yemeli? sorusuyla birlikte beslenme şekillerini açıklıyoruz. Spor yaparken ya da spor öncesinde nasıl beslenmek gerekir? Spor yaparken tokluk durumunuz nasıl olmalıdır? Sürekli spor yapanlar bilirler. Sadece spor yapmak ya da sağlıklı ve dengeli beslenmek tek başına yeterli değildir. Spor yaparken, sağlıklı ve dengeli beslenme ile de vücut desteklenmeli, ihtiyacı olan tüm protein, yağ, aminoasitler, mineraller ve vitaminleri de almalıdır. Bu nedenle spordan önce ve sonra yapılan beslenme, beslenmenin içeriği, yenebilen ve asla yenmemesi gereken gıdalar farklıdır. Spor yaparken hem vücudun ihtiyacı olan günlük aktivite ihtiyacı karşılanır, kaybolan enerji nedeniyle vücudun beslenmeye olan ihtiyacı artış gösterir. Sporcu beslenmesi nasıl olmalı? yazımızı da okuyabilirsiniz. Spordan önce ve sonra ne yemeli? sorusuna cevap olarak yazımızın devamında değiniyoruz..

Spor öncesinde alınan gıdalar, spora ve enerji kaybına hazırlık, spor sonrasında alınan gıdalar ise kaybolan enerjinin geri kazanılmasını sağlamaktadır. Eğer spor yaparken öncesinde ve sonrasında doğru, sağlıklı ve dengeli şekilde beslenme programı hazırlanır ve bu programa disiplinli şekilde uyulursa, kas gelişimi artarak, spor sırasında gösterilen performansı artırır. Bu nedenle Spordan önce ve sonra ne yemeli sorusu önemlidir. Bu detayın önemi kadar sporcu beslenmesinin içeriği de oldukça önemlidir. Doğal sporcu besinleri tercih etmek hem sağlık açısından hem de spor hayatınızı efektif geçirmek açısından değerlidir. Yeşilmarka’nın çeşitleri olan protein tozlarına göz atın..

Spordan Önce ve Sonra Ne Yemeli?

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu Çikolata/Vanilya Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Evde Yapılan Sporlarda da Beslenme Önemli midir?

Herkes olduğundan daha sağlıklı, daha ince ve daha sıkı bir görünüm ister. Bunun için de sporu hayatının bir parçası haline getirir. Sporu hayat tarzı olarak benimsedikten sonra ise beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni ve günlük hayatın temposu spora göre yeniden düzenlenir. Eğer spor salonuna gidecek vaktiniz yoksa evde, düzenli ve disiplinli bir spor programı ile de istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz. Örneğin bir koşu bandı alabilir, sabahları ya da günün belirlediğiniz başka bir saatinde evde yürüyüş ya da koşu yapabilirsiniz. Bu şekilde oksijen kapasitenizi olumlu şekilde geliştirebilir, sağlıklı bir yöntemle kilo verebilirsiniz.

Koşu bandı çok yer kaplıyor derseniz, evde kullanılan farklı spor aletlerine yönelebilirsiniz. Bir mekik aleti, pilates topları, ağırlıklar ya da sadece bir yoga matı ile düzenli şekilde spor yapabilirsiniz. Hiç biri yoksa squat yaparak selülitlerinizden kurtulabilirsiniz. Bacaklarınızı omuz genişliğinde açtıktan sonra, tam olarak çökmeden, aşağı doğru ayakta eğilip kalkarak ve bu hareketi her gün düzenli şekilde tekrarlayarak çok daha ince ve sıkı kalçalara sahip olabilirsiniz.

Evde spor yaparken de, spor salonuna gidiyormuş gibi, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Spor nerede yapılırsa yapılsın, vücudun vereceği tepkiler aynı olduğundan dolayı, spor öncesi ve sonrası beslenme oldukça önemli bir konudur. Spordan önce ve sonra ne yemeli? Bu soruya yanıt olarak evde spor yaparken de kendinize özel bir beslenme programı oluşturmalı, disiplinli şekilde bu programa uymalısınız.

Spor Yaparken Nasıl Beslenmek Gerekir?

Spordan önce ve sonra ne yemeli? Spor yaparken, günlük olarak harcadığınız enerji miktarına göre, almanız gereken kalori miktarı belirlenir ve sporla birlikte uygulamanız gereken beslenme programınız oluşur. Örneğin hafta içinde 2-3 kere yaklaşık 1 saat spor yapıyorsanız, günlük olarak almanız gereken kalori miktarı yaklaşık olarak kilo başı hesaplanırsa, 34-45 kalori civarında olacaktır. 55 kilo olan bir kişi için, her gün ortalama 1400-1500 kalori alınacak şekilde planlamış bir beslenme programı yeterli olacaktır. Tabi bu durum tamamen sağlıklı bireyler için geçerli. Eğer özel bir hastalığınız ya da obezite durumunuz varsa, bu durumda alınması gereken kalori miktarları da değişkenlik gösterebilir.

Normalden daha çok ya da daha az kalori içeren beslenme programları bu durumlarda uygulanabilir. Spordan önce ve sonra ne yemeli? Uzman bir diyetisyenden konu ile bilgi almak ise bu koşullarda spor yapan kişiler için en ideal çözüm yolu olacaktır.

Spor Öncesi Neler Yenebilir?

Spordan önce ve sonra ne yemeli? Spor yapmadan önce mutlaka hafif bir yemek yenmelidir. Hiç yemek yemeden spor yapmak, performansı düşüreceği gibi, halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluk gibi etkilere sebep olur. Bu nedenle spordan önce karbonhidrat ve proteinlerden oluşan, hafif bir yemek yemek, oldukça sağlıklıdır. Spordan önce gerekli enerjiyi kazanmak, spor sırasında göstereceğiniz performansı da etkileyecektir. Muz, yulaf, kuru meyveler, tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri gibi besinlerden oluşan bir menü, spor öncesinde uygun olacaktır.

Spor Öncesinde Yemek Yemek Neden Önemlidir?

Spor yaparken harcadığımız enerji ile birlikte kaslarda bulunan proteinlerde yakılır. Kas oluşumu bilinen ve sanılanın aksine, spor yapılan süre içinde değil, spor sonrasında dinlenme süresinde oluşum gösterir. Spordan önce ve sonra ne yemeli? Dengeli, sağlıklı ve spor takvimine göre beslenmek, spor sırasında yakılan kasların ve dinlenme süresinde kasların yeniden inşa edilme sürecinde bir denge oluşturur. Böylece sağlıklı şekilde spor yapılabilir.

Spor Sonrası Neler Yenebilir?

Spor yaptıktan sonra enerji harcandığından dolayı, kişinin karnının acıkması normaldir. Spordan önce ve sonra ne yemeli? Burada önemli olan, spordan sonra kas kaybının önüne geçmek açısından protein ile beslenmektir. Et, balık, tavuk, hindi ya da hayvansal protein içeren gibi yumurta gibi besinler, spor sonrası menüsünde mutlaka bulunması gereken gıdalardır.

Kuruyemişlerden ise badem, fındık ve kabak çekirdeği yemek, spor sonrasında yenmesi tavsiye edilen gıdalardandır. Süt ve süt ürünlerinden ise yoğurt ve peynir ağırlıklı bir beslenme programı uygun olacaktır. Gün içinde spor yaptıysanız ve spor bitiş saati ara öğün saatlerinden birine denk geldiyse, meyveli yoğurt, küçük bir omlet ya da sadece meyveden oluşan bir beslenme programı yapılabilir. Ayrıca avokado, yumurta ve tahıllı ekmekten oluşan mini bir menü de yenebilir. 

Protein Tozu Ne Zaman Tüketilmeli?

Protein tozu sporcu beslenmesinin önemli kısımlarından biridir. İster vücut geliştirmenin bir parçası olarak, ister sağlıklı bir hayat tarzı olarak kullanılsın, protein tozunun doğal içerikli olmasına dikkat etmelisiniz. Doğal protein tozu kullanılması vücudunuzu geliştirirken kimyasallardan uzak durmanızı da sağlayacaktır.

Spor sonrasında oluşan enerji kaybı, kas yıkımına da sebep olur. Bu nedenle protein tozunun spordan sonra içilmesi daha doğru olarak kabul edilmektedir. Ancak zaman zaman uyanır uyanmaz ya da spordan önce de içilebilir. Çünkü spor öncesinde de protein alınabilir ve gerekliyse öncesinde de protein tozlarından içilebilir. Protein tozu sabah uyanır uyanmaz içildiğinde ise gece uykusu süresince az da olsa enerji harcayan vücut için takviye görevi niteliğinde olur.

Not: Yazımız yalnızca bilgilendirme ve fikir edindirme amaçlıdır. Elbette sağlığınızla ilgili diyet düzeniniz, spor saatleriniz gibi konuları öncelikle doktorunuza ve alanında uzman kişilere danışmalısınız.

Bu yazımızda Spordan önce ve sonra ne yemeli? konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/bebek-bakimi-ve-dogal-urun-kullanmanin-onemi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir