Cilt Bakım

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce izlerini meydana getiren baş düşman, elbette sivilcedir. Belirli bir yaşı geride bıraktıktan sonra insan cildinde sivilceler, birçok cilt sorununa da zemin hazırlar. Meydana gelen bu sorunlardan birisi de sivilce lekeleridir. Başınıza adeta bela olan izler, genel olarak hücrelerin tıkanması ya da sivilcenin hasar almasından kaynaklı oluşur.

En az sivilcenin kendisi kadar kötü görünen izleri, bakteriyel hareketlilik sebebi ile iltihaplı hale gelebilir. Bunun sonucunda cildinizde kızarıklar ve şişiklerin olması oldukça muhtemeldir. Vücudumuz bu olay karşısında kolajen salgılamaya başlar. Kolajen, lifli bir proteindir ve deri tarafından oluşturulur. Aynı zamanda onarma sürecini sağlayan protein de kolajendir. Ancak bu onarma tamamlandığında cildiniz eskisi gibi pürüzsüz olmaz. Çukurluklar ve izler, kalıcılık sağlayabilir.

Bazı kişiler, sivilcelerini patlatarak onlardan kurtulduklarını düşünürler. Halbuki bu, son derece yanlış bir uygulamadır ve cildi daha kötü hale getirir. Sivilceleri patlatmak yerine onlara nazik davranmak gereklidir.

Sivilce İzi Neden Olur?

Sivilce (akne) izleri genellikle papül, püstül veya kist gibi iltihaplı lezyon ürünüdür. Yüzeysel bir şekilde süreçten bahsetmek gerekirse, gözeneklerin hücrelerle ve yağlarla tıkanması sonrasında oluşan sivilce (akne), içerisindeki bakteriyel çoğalış nedeni ile iltihaplanır. İltihaplanarak beraberinde kızaran ve şişen sivilce (akne), cildi esneterek folikül duvarlarında yırtınma yaşanmasına neden olur. İltihaplı lezyon boyutuna ve cildin esnekliğine göre bu yırtılmanın boyutu değişkenlik gösterir. Eğer meydana gelen yırtılmanın boyutları büyükse ve alt deri zarar görmüş ise, sivilce (akne) sorunu bir başka sorun olan sivilce (akne) izine evrilmeye başlamış demektir.

Cildin bir onarma mekanizması vardır. Bu mekanizmada alt deri zarar gördüğü zaman vücudumuz kolajen salgılmaya başlar. Kolajen, lifli bir proteindir ve deri tarafından oluşur. Cildin yırtık oluşmasına karşı dayanıklı ve esnek olmasını sağlayan kolajen, onarma sürecindeki yapıtaşıdır. İltihap kapmış olan sivilceler iyileşirken kolajen proteini onarıma geçer. Onarımın sonuna gelindiğinde, ciltte gözle görülür bazı hasarlar oluşur. Oluşan bu hasarlara, sivilce izi (akne) adı verilir.

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Oluşan her sivilce izleri, kimi zaman kalıcı kimi zaman ise geçici olabilir. Bazı izler, cilde yapılacak bazı bakımlar sonrasında iyileşmeye başlar. Fakat bazıları kalıcı hale gelmiştir. Bu izler, iltihaplanarak deriye zarar vermeye başlar ve yaraya dönüşür. Bu dönüşümü yaşayan izlerin kalıcı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Çünkü yaraya dönüşen sivilce lekeleri, neredeyse kalıtsal bir yaraya evrilmiştir.

Bazı sivilce izlerinin geçmesi imkansız değildir. Bu noktada kişinin yapması gereken tek şey, cildine özen ve bakım göstermesidir. Bu ikisi söz konusu olduğunda, geçmeyecek sivilce izleri yoktur denebilir. Esas olarak cildinizin sizden beklediği tek şey bakımdır ve bu bakımı yaparken sivilce izlerinize şunlar iyi gelebilir:

1.      Yeşilmarka Dermaroller

Ciltte oluşan sivilce izleri artık başka bir isimle anılmaya başlandığında (yara izleri), ihtiyacınız olan şey dermarollerden yardım istemektir. Yeşilmarka doğal kozmetik ürünü olan dermaroller,  bu izlerinize en yararlı etkiyi yaratır.  Dermaroller bu izlerin üzerinde gezdirildiğinde, problemli bölgede mikro delikler açar. Bu delikleri yara gibi algılayan vücut, o bölgeye hızla kollajen sağlar ve hızlı yenilenme, canlanma başlar. Kozmetikler ve vitaminler yalnız başlarına kullanıldıklarında izlere çözüm olamazken, Dermaroller ile birlikte kullanıldıklarında, daha hızlı emilerek alt tabakalara ulaşabildikleri gözlemlenir. Bu sayede çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Dermaroller kullananlar için 2-4 haftada bir uygulama yapmak yeterlidir. Kısa bir sürenin ardından sivilce izlerinizde gözle görülür bir değişim meydana gelir.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer

Yeşilmarka dermaroller Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

2.      Limon

Sivilceleri kurutması ile bilinen limon, izleri geçirmekte de etkilidir. Bir kaseye sıktığınız limon suyuna bir parça pamuk batırarak izlerin üzerine sürebilirsiniz. 1 çay kaşığı limon suyu ve 1 yumurta akını iyice karıştırdıktan sonra cildinizde 20 dakika bekletebileceğiniz maske karışımını da kullanabilirsiniz. Bu noktada önemli olan, yüzünüzün tamamına sürmeden önce cildinizin limona karşı hassas olup olmadığını test etmektir.

3.      Toz Şeker

Toz şekerin ciltte peeling etkisi yarattığı, birçok kişi tarafından bilinir. Bunun için hafif nemli toz şekeri sivilce izlerinin üzerine masaj yaparak yayın. Yaklaşık 10 dakika kadar bekletin ve ardından yüzünüzü ılık su yardımıyla temizleyin.

4.      Kabartma Tozu

Kabartma tozu, sivilceleri kurutmada ve sivilce izlerini geçirmekte etkili bir maddedir. Bir çay kaşığı kabartma tozuna bir damla limon suyunu sıkın ve macun kıvamına gelene dek bu karşımı nemli olan yüzünüze sürün. Macun kuruduktan sonra yüzünüzü hemen yıkayın. Çünkü ciltte uzun süre kaldığında, tahriş etme ihtimali artar. Cildiniz hassas bir yapıya sahipse dikkatli olmanız tavsiye edilir.

sivilce izleri nasıl geçer

Sivilce İzlerine Ne Tip Kozmetik İyi Gelir?

Sivilce (akne) izleri ile olan savaşınızda, kozmetik ürünler kullanmak yararınıza olacaktır. Bunun için kozmetik ürünler alırken cildi temizleme etkisi olan ürünleri tercih etmeniz olukça önemlidir. Çünkü sivilcenin izleri iltihaplıdır ve cilt temizleme ürünleri ile temizlenmesi gerekir. Bu bağlamda yüz bakım kremleri arasından cilt tipinize uygun olanları seçebilir; sorun yaşadığınız bölgeye uygulayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kozmetik ürünleri yüzünüze temas ettirmeden önce, mutlaka elinizi yıkamalısınız. Ellerinizin temiz olduğundan emin olmadan bu işlemi yaparsanız, halihazırda iltihaplı bölgeyi kötü yönde etkileyebilirsiniz. Özellikle de sivilce lekeleri gibi akne sorunu yaşayan kişilerin buna daha çok dikkat etmesi gerekir.

Kozmetik ürününüzü kullandıktan sonra nemlendirici de kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Yeşilmarka doğal nemlendirici krem, cildinize ihtiyacı olan nemi en etkili şekilde sağlarken, kimyasal içermediği için güvenle kullanabilirsiniz. Bunun için Yeşilmarka’nın nemlendirici setine göz atabilirsiniz. Yoğun bakım kremi ile daha sağlıklı bir cilde ulaşabilirsiniz. Bu sette cildinizin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri bulabilirsiniz.

Sivilce İzleri için Doğal Yöntemler

Her ne kadar kozmetik ürünler tercih edilse de evde de uygulanabilecek bazı doğal yöntemler vardır. Sivilce lekelerini gidermek için evde doğal maskeler yapabilir; izlerin oluşturduğu kızarıklıkların daha çabuk iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Sivilce lekeleri için oldukça etkili olan bu doğal tarifleri uygulayabilirsiniz:

  •        Sivilce  izlerinin üzerine biraz bal sürün ve 10 dakika sonra ılık su ile yıkayın. Bu işlemi düzenli olarak yapmaya devam ettiğinizde, farkı mutlaka göreceksiniz. Dilerseniz bu tarifte bala bir miktar limon suyu da ekleyebilirsiniz.
  •         2 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı bal, 1 çay bardağı gül suyu ve birkaç ampul E vitaminini bir kapta güzelce karıştırın. Daha sonra bir pamuk veya temiz bez ile karışımı lekelerin üzerine uygulayın. 5 dakika beklettikten sonra ılık su ile yüzünüzü durulayın. Şeker, peeling etkisi sağladığından cildi ölü derilerden arındırır ve leke görünümünü azaltır.
  •         1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, bir ampul E vitamini ve 2 yemek kaşığı Aloe Vera jelini iyice karıştırın ve cildinize uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra yıkayın. Bu maskeyi düzenli olarak uyguladığınızda, cilt tonunun eşitlendiğini ve lekelerin azalmaya başladığını göreceksiniz.
  •         Bir yemek kaşığı zerdeçalın üzerine birkaç damla kadar limon suyu ilave edin. Karışımı macun kıvamına gelince bir pamuk yardımı ile lekeli bölgelere sürün. Zerdeçal, antiseptik özelliği sayesinde lekeleri iyileştirirken, limon da cildin rengini açıcı etki gösterir.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/hassas-ciltler-icin-gunes-kremi-secimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir