genel

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi, saç problemi yaşayan (çoğunlukla dökülme ve kellik) kişilerde kullanılan bir mikro cerrahi işlemidir. Saç kökünün olmadığı bölümlere, saç kökünün olduğu sağlıklı köklerin nakledilmesi ile gerçekleştirilir. Bu nakil işlemi kişinin kendi saç kökleri ile yapılır. Bu işlem kişiye özel olarak tasarlanır ve uygulanır.

Operasyon öncesinde ve saç ekimi sonrası için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Ekim işlemi öncesinde saçın ekileceği bölge işaretlenir. Önemli olan doğal görünümlü bir çizgide saç ekiminin yapılmasıdır. Saç ekimi işleminde ense bölgesinde yer alan sağlıklı ve güçlü kökler ilk önce toplanır. Saç kökünün görünmediği, dökülmenin yoğun olduğu ve kelliğin oluştuğu bölgeye ekim işlemi yapılabilmesi için kanallar açılır. Toplanan kökler açılan bu kanallara ekilir. Bu işlemler için deneyimli ve alanında uzman bir hekim ile ilerlemek en sağlıklı yoldur.

Steril ortamda yapılması ve uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken bu cerrahi işlemde saç ekimi sonrası bir iyileşme yani saçın yerleşmesi süreci bulunur. Bu işlem sonrasında dökülme yaşanmamış gibi bir görüntü kazandırmak amaçlanır. Ekilen saç tekrar dökülme yaşayabilir. Bu nedenle hem dökülmeden önce saçları korumak ve ekim yapılmışsa dökülmesini önlemek amacıyla saç bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Yeşilmarka internet sitesi üzerinden saç bakım ürünlerini ve doğal kozmetik ürünlerini inceleyebilir ve size en uygun ürünleri tercih edebilirsiniz.

saç ekimi sonrası

Doğal Dökülme Karşıtı Şampuan ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Saç Ekiminden Sonra Neler Olur?

Ekim işleminden sonra 48 saat boyunca ekim yapılmış olan saç derisi bölgesine herhangi bir temas gerçekleşmemelidir. Özellikle bölgeyi sıkacak şapka gibi ürünler giyilmemelidir. Saç ekimi sonrası özellikle dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunur. Dikkat edilmesi gereken durumlar kişiye özel bir durum varsa ekimi yapan hekim tarafından detaylı olarak kişiye aktarılır. Özel bir durum yok ise genel olarak dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

  • Uyku esnasında ekim yapılan bölgeye dikkat edilmeli ve herhangi bir nesne ile teması olmamalıdır. Köklerin yerleşmesi için biraz zaman geçmesi gereklidir. Aksi takdirde ekim işleminden beklenen verim alınamaz. Kök alımı yapılan bölgenin üzerine yatmanızda bir problem yoktur. Sırtüstü yatılabilir fakat yüzükoyun yatmak teması artırabileceği için önerilmemektedir.
  • Kıyafet giyerken, tişörtler, kazaklar, sweatshirtler kafa üzerinden geçirilirken temas yaratacağından dökülmeye neden olabilir. Gömlek ve hırka gibi giysilerin tercih edilmesine veya geniş yakalı ekim yapılan bölgeye temas etmeyecek giysilerin seçilmesine minimum iki hafta boyunca dikkat edilmelidir.
  • Hamam, sauna, havuz, kuaför gibi alanlara gitmemek enfeksiyonu önlemek amacıyla oldukça önemlidir. İki veya üç hafta bu duruma dikkat edilmelidir. Bu süre ekim miktarına ve kişinin durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
  • İki veya üç gün boyunca saç ekimi yapılan bölgeye su kesinlikle değmemelidir. Su dökülmeye neden olabilir. İlk yıkama işlemi hekiminiz ve ekibi tarafından gerçekleştirilir. Saç yıkanması sonrasında kurulama işlemi de oldukça önemlidir. Havlu kullanarak darbe etkisiyle saç dökülmesini önlemek amacıyla havlu kullanımı tavsiye edilmez. Bu saçın kurutulması için fön makinesi kullanımı önerilmektedir.
  • Alkol ve ilaç kullanımı durumuna dikkat edilmelidir.
  • Spor yapan kişilerin bir müddet ara vermesi gereklidir. Özellikle kafa bölgesine darbe olabilecek spor dallarından uzak durulmalıdır. İyileşme sürecinden sonra tekrar spora dönülebilir.

Saç Ekiminden Sonra Ne İyi Gelir?

Saç ekimi sonrası iyi gelecek uygulamaları doktorunuz önerecektir. Bu önerilerin dışına çıkılmaması tavsiye edilir. Özellikle saç ekimi işleminden sonra kişilerin beslenmesine dikkat etmesi bol miktarda su tüketmesi önerilmektedir. Kolajen içerikli besinlerin tüketimi iyileşme sürecine katkı sağladığı gibi saçların da hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olacaktır. Sigara, alkol gibi ürünlerin ilk dört gün kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Saç Ekiminden Sonra Normal Hayata Dönüş Ne Zaman Olur?

Saç ekimi sonrası normal hayata dönüş yapılacak uygulamaya göre değişir. Uyku düzeni için aynı gün sırtüstü yatılabilir ama yüzükoyun yatılamaz. Bir ay sonunda uyku düzeni eski haline döner. Rahat bir şekilde saçını yıkamak veya duş almak için minimum iki hafta geçmesi beklenir. Spor yapmak ve vitamin ilaçları kullanabilmek için süre kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Spor yapmak için geçmesi gereken süre minimum 45 gündür. İlaç kullanımı vitamin ilaçlar ise 15 gün, aspirin veya ağrı kesici ilaçlar ise 20 gündür. Bu süreler hekiminizin önerisine göre farklı olabilir.

Saç Ekimi Sonrası Kullanılması Gereken Ürünler Nelerdir?

Saç ekimi sonrası şampuan seçiminde, dökülme karşıtı ürünlerin kullanımı oldukça önemlidir. Özellikle şampuan ve saç kremi ürünlerinde seçim yapılırken dikkat edilmelidir. Doğal içerikli ürünlerin ve dökülme karşıtı olacak şekilde güçlendirilmiş yapıya sahip olan şampuanların ve doğal saç kremi kullanılması gereklidir. Yeşilmarka’da yer alan saç dökülmesi karşıtı şampuan ile dökülmenin önüne geçebilirsiniz.

saç ekimi sonrası

Doğal Dökülme Karşıtı Saç Kremi ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Güçlendirilmiş ve dökülmenin önlenmesi için tasarlanmış bu şampuan içeriğinde provitamin B5, E vitamini ve çinko minerali barındırmaktadır. Saç derisinin canlanmasında görev alarak kan akışının hızlanmasını da sağlar. Doğal içerikli bu şampuanın yapısında aloe vera bulunur ve ölü hücrelerin saç derisinden arındırılmasında görev alır. Saç derisinin nem dengesini sağlar.

Saç Ekiminden Sonra Ne Zaman Normal Duş Alınır?

Saç ekimi sonrası, duş almak ve banyo yapmak gibi uygulamalar için hekiminizin belirlediği süreye uymalısınız. Normal şartlar altında bu süre 3 gündür. Kişiye göre bu durum değişebilir. Saçın yıkanması esnasında nazik hareketlerle masaj yapar gibi yıkanmalıdır. İlk yıkama yapılacağı zaman saç derisinin pH dengesine uygun ve derinin rahatlamasını sağlayacak içeriğe sahip şampuanların kullanılması gereklidir. Yeşilmarka internet sitesi üzerinden ekim sonrası kullanabileceğiniz saç bakım ürünlerini ve doğal kozmetik ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bu kurallar ve detayları aşağıda açıklanmıştır.

  • Saç ekimi sonrasında minimum 2 yıl mümkünse ömür boyu saç dökülmesi karşıtı ve doğal şampuanların kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • B vitamini, A vitamini ve E vitamini içeren besinlerin tüketimine özen göstermeli ve günlük minimum iki litre su içilmelidir.
  • Uzun süreli fön makinesi kullanımı veya saçı dökecek kadar sert uygulanan havlu işlemlerinden uzak durulmalıdır. Bu uygulamalar nazikçe köklere zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
  • Ekim yapılan bölgeye kimyasal madde uygulaması yapılmasından kaçınılmalıdır. Jöle, saç spreyi, saç köpüğü gibi uygulamalar bir müddet rafa kaldırılmalıdır. Kimyasal işlemlerin saçı dökeceği unutulmamalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Bakım Önerileri

Saç ekim işlemi çoğunlukla estetik amaçla yapılmaktadır. Bu mikro cerrahi işlemi aslında bir cerrahi işlemdir ve önemli bir bakım süreci gerektirir. Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken kurallara harfiyen uyulmalıdır. Enfeksiyon kapması veya ekim işleminin sağlıklı sonuçlanabilmesi amacıyla hekimin tavsiyelerine uymak önem arz etmektedir. Özellikle belirli zaman aralıklarında yapılan ara kontroller kaçırılmamalıdır.

Ekim işlemi sonrasındaki üç gün boyunca yıkama yapılmaması kuralı oldukça önemlidir. İlk yıkama işlemi ve sonrasında gerçekleşecek tüm yıkama işlemlerinde saç dökülme karşıtı şampuan kullanımına dikkat edilmelidir. İlk yıkama esnasında bir miktar saç telinin döküldüğünü görebilirsiniz. Bu oldukça doğal bir süreçtir. Saç ekimi derinin birkaç santim altına yapıldığından yeni saçlar deri altından büyüyerek gelecektir. Saç derisinin nemli kalmamasına dikkat edilmeli ve havlu ile kurutma yapılacaksa tampon uygulaması yapar gibi kurulama işlemi yapılmalıdır. Çok sıkı şapka ve bantlar saçta kullanılmamalıdır.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/puruzsuz-cilt-icin-evde-peeling-uygulamasi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir