Sporcu Beslenmesi

Protein Tozu Nasıl Kullanılır? Kaç Ölçek?

Protein tozu nasıl kullanılır? Kaç ölçek kullanılmalıdır? sorusuna geçmeden önce protein tozunun ne olduğunu ve ne için kullanıldığını iyi kavramak gerekir. Protein tozu, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini hızlı bir şekilde sağlayan bir çeşit gıda takviyesidir. Özellikle sporcular tarafından sıkça kullanılan protein tozu, kas dokusunu ve vücut direncini güçlendiren takviye bir üründür. 

İnsan vücudunun sağlıklı kalabilmesi için günde ortalama 60-80 gram proteine ihtiyaç vardır. Günümüzde insanların yaşam tarzları, yeme içme alışkanlıkları ve yemek tercihleri, vücut için yeterli protein değerlerinin tam olarak karşılanamamasına sebep olur. Eğer egzersiz ve spor ile uğraşan kişilerin protein değerleri yeteri kadar değil ise kas kaybı yaşanır. Bu durum hedeflenen vücut şekline ulaşılmasını büyük ölçüde engeller. Protein ihtiyacını besinler yardımı ile karşılayamayan kişilerin en büyük yardımcısı, protein tozudur. Günümüzde protein tozları en çok tercih edilen ek besinlerdir. Bu yüzden de son zamanlarda protein tozu nasıl kullanılır sorusu sıkça araştırılan bir konu haline gelmiştir. Konuyla ilgili Protein Tozu Ne İşe Yarar? başlıklı yazımıza da göz atın..

Protein Tozu Kullanımı Nasıl Yapılmalı?

Takviye besin olarak kullanılan protein tozlarının, vücut için en iyi sonucu verebilmesi adına protein tozunun nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiğinin çok iyi bilinmesi gereklidir. Yemek alışkanlıkları, yapılan egzersiz ve antrenmanlar gibi birçok faktöre bağlı olarak protein tozunun kullanımı değişiklik gösterir.

Protein tozlarından en üst düzeyde fayda sağlayabilmek için en ideali antrenman sonrası kullanmaktır. Çünkü protein tozları, hızlı emilime sahiptir. Protein tozunun gelişim ve onarımı desteklemesi için kasları antrenmanda yıprattıktan sonra sonra kullanılması gerekir. Eğer gün içerisinde öğünler düzenli ve gün sonunda protein ihtiyacı karşılanabiliyor ise illaki antrenman öncesi ya da sonrası kullanılmasına gerek yoktur. Az protein içeren bir öğün veya ara öğünde de kullanılabilir.

Protein Tozu Ne Kadar Kullanılır?

Protein tozu nasıl kullanılır konusunu öğrendikten sonra ne kadar kullanılması gerektiğinin de bilinmesi gerekir. Bu sorunun cevabı için kişinin günlük protein ihtiyacını bilinmelidir. Bu sorunun iki cevabı vardır. Birincisi, spor yapan kişiler kiloları başına 1,5 gram proteine ihtiyaç duyarlar. Spor yapmayan kişiler için ise bu oran, kilo başına 0,9 gramdır. Bu hesaplama ile birlikte günlük eksik kalan proteine karşılık gelecek kadar protein tozu kullanmak gerekir. Kullanılan protein tozu markasının ambalajında yazan ölçeğe göre, su ya da az yağlı süt ile karıştırılarak kullanılması en idealidir. Yeşilmarka Çikolata ve Vanilyalı Aroma çeşitleriyle protein tozu kullanımını bazı tatlar ve meyveler ile birleştirerek farklılık yaratabilirsiniz.

Protein Tozu Nasıl Kullanılır? Kaç Ölçek?

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Çikolata / Vanilya Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Protein Tozu Faydaları

Protein tozu nasıl kullanılır sorusu ile birlikte merak edilen bir diğer konu ise protein tozunun faydalarının neler olduğudur. Protein tozunun gün geçtikçe popülerliği artmaktadır. Özellikle fitness ile uğraşan kişilerin en çok tercih ettiği ek besindir. Protein tozunun faydaları arasında en önemlisi ve asıl amacı; vücut için eksik kalan protein ihtiyacını karşılamak ve tamamlamaktır. Düzenli antrenman yapan kişiler için çok önemli bir takviyedir. Vücut Geliştirmeye Başlamak İçin Atmanız Gereken 7 Adım başlıklı yazımıza göz atarak vücut geliştirme hakkında dikkat edilmesi gereken detaylara ulaşabilirsiniz.

Protein tozunun faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  •       Toz formunda olduğu için saklanması ve taşınması çok basittir. Hazırlanması ve tüketilmesi de oldukça kolaydır.
  •       Protein tozu vücut tarafından kolayca sindirilir. Sindirim sistemini yormaz ve çok çabuk kana karışarak, spor sonrası kasların gelişmesine ve onarılmasına yardımcı olur.
  •       Enerji verir ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  •       İştah kesici özelliği sayesinde, diyetlerin daha kolay geçmesini sağlar.
  •       Kas kütlesini arttırır. Bu sayede metabolizma hızlanır ve yağ yakımı kolaylaşır.

Protein tozunun sanılanın aksine bir zararı yoktur. Ayrıca birçok akademik araştırma sonucunda zararlı olmadığı kanıtlanmıştır. Protein tozları özellikle ülkemizde diğer kimyasal ilaçlar ile aynı kefeye konmaktadır. Fakat bu oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Yurt dışında birçok diyetisyen ve uzman doktor tarafından özellikle spor yapan kişilere kas gelişimi için protein tozunun kullanılması önerilir. 

Protein Tozu Kilo Aldırır mı?

Protein tozu nasıl kullanılır sorusu beraberinde diğer soruları da getirir. Bunlardan biri de protein tozu kilo aldırır mı? sorusudur. Bu soru sıklıkla araştırılan bir konudur. Protein tozu hem kilo aldırır hem de kilo verdirir denebilir. Bu noktada önemli olan, protein tozunun nasıl kullanıldığıdır.

Eğer kişi protein ağırlıklı besleniyor ve ek olarak protein tozu alıyor ise bu protein yağa dönüşerek kilo alınmasına neden olur. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konuda, protein tozunun kaliteli olup olmadığıdır. Kalitesiz markaların protein tozlarında çok fazla şeker olduğu için kilo alınmasına neden olabilir. Düzensiz beslenme ile birlikte kullanılan protein tozu da kilo alımına sebebiyet verebilir.

Protein tozu doğru kullanılırsa kilo vermeye yardımcı olur. Kilo almanın en büyük sebebi, şeker ve karbonhidrat içeren gıdalardır. Aslında protein, kilo almanın sebeplerinden biri değildir. Alınan proteinin sindirilmesi için daha fazla enerji harcanır. Böylece yağ yakımı hızlanır. Bu sayede kilo vermek kolaylaşır.

Kasların gelişmesini sağlamak zannedildiği kadar kolay değildir. Kas kazanırken alınan kilo ile yağlanırken alınan kilo ile aynı değildir. Protein tozu kas kütlesinin artmasına yardımcı olur ve daha fit bir görünüm kazanılmasını mümkün hale getirir. Yeşilmarka Whey Protein tozu ile fit bir görünüme imza atabilirsiniz.

Protein Tozu Çeşitleri Nelerdir?

Protein tozunun çeşitleri de en az protein tozu nasıl kullanılır sorusu kadar araştırılan konulardan biridir. Spor yapan ve daha hızlı kas yapmak için protein tozu takviyesine başvurmak isteyen kişilerin kafası, hangi protein tozu çeşidini seçmeleri gerektiği konusunda karışmaktadır. Çünkü piyasada çok fazla sayıda protein tozu çeşidi vardır.

Farklı amaçlar için içeriği ve yapısı birbirinden farklı birçok protein çeşidi mevcuttur. Antrenmanlardan en iyi sonucu elde edebilmek için hangi proteinin tercih edilmesi gerektiği oldukça önemlidir. Protein tozu çeşitleri nelerdir ve bu protein tozu nasıl kullanılır sorularının cevabı şu şekilde sıralanabilir:

1.Whey Proteini

Whey proteini, peynir üretimi sırasında bir yan ürün olarak ortaya çıkan peynir altı suyunun izole edilen proteinleridir. Günümüzde en çok tercih edilen protein çeşididir. Bunun en büyük sebebi ise kana karışım hızıdır. Diğer protein çeşitleri arasında kana en hızlı şekilde etki eden protein türü, whey proteinidir. Yeşilmarka Whey Protein tozu farklı çeşitleri ile yer almaktadır.

Protein Tozu Nasıl Kullanılır? Kaç Ölçek?

Yeşilmarka Aromasız Doğal Whey Protein Tozu Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Antrenman öncesi alınan whey proteini, kas yıkımını azaltır. Antrenman sonrası kasların protein ihtiyacını en hızlı şekilde karşılar. Bir diğer kullanım zamanı ise gece boyunca proteinsiz kalan kasların hızlı bir şekilde beslenebilmesi için sabah kullanımıdır.

2.Kazein Proteini

Sütte bulunan proteinin %20’sini whey proteini oluştururken, %80’ini kazein protein oluşturur. Bu proteinin en büyük özelliği, çok yavaş sindirilmesidir. Kazein proteini suda çözünmez ve midede uzun süre kalır. Tamamen sindirilmesi 5 ila 8 saat sürer. Bu özelliği sayesinde kaslara daha uzun süreli protein desteği sağlar.

Kazein proteini, antrenmanlardan sonra whey proteini ile birlikte kullanılabilir. Bazı insanlar yatmadan önce kazein protein kullanır. Bu sayede gece boyu kasların proteinsiz kalması engellenir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve iyileşme süresini hızlandırır.

3.Soya Proteini

Soya fasulyesinden elde edilen bir protein çeşididir. Soya proteini, vücut geliştiriciler tarafından çok az tercih edilse de vegan ve vejetaryen insanların tercih ettiği bir protein tozu çeşididir. Bitkisel bir protein olmasına rağmen tüm esansiyel amino asitleri içerir. İçeriğinde laktoz (süt şekeri) olmadığı için laktoz hassasiyeti olanlar için ideal bir protein kaynağıdır.

Soya proteini, spordan önce ya da hemen sonra tüketilebilir ancak gece tüketilmesi önerilmez.

4.Yumurta Proteini

Yumurta proteini, besinlerden alınabilecek en kaliteli proteindir. 1 adet yumurtada sarısında 3 gram ve beyazında 3 gram olmak üzere 6 gram protein vardır. Sindirimi oldukça kolay ve hızlıdır. Yumurta beyazından alınan proteinin tamamı vücut tarafından kullanılır. Emilim bakımından en çok kullanılan ve önerilen besindir. Bu sayede gün boyu tüketilebilir. Fakat gece tüketilmesi önerilmez.

5.Et Proteini

Hayvanlardan elde edilen proteindir. Kırmızı et, en yüksek düzeyde protein ve BCAA içeren en önemli protein kaynağıdır. Et proteini tozu, kırmızı etten oluşturulan protein tozu çeşididir. Kırmızı et protein değerleri ile et tozu protein değerleri aynıdır. Ayrıca yağ ve kolesterol gibi gereksiz ve zararlı besin maddeleri içermez.

Bu yazımızda protein tozu nasıl kullanılır konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/kozmetikte-argan-yagi-kullanimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir