genel

Mevsimsel Saç Dökülmesi Neden Olur?

Mevsimsel saç dökülmesi; mevsim geçişlerine ve değişen hava koşullarına bağlı olarak kadın veya erkeklerde tüm yaş gruplarında görülebilen, daha çok direnci düşük bireylerde rastlanan bir geçici saç dökülme problemlerindendir. En çok eylül ve ekim gibi sonbaharın başlangıç aylarında dökülmelere rastlanmaktadır. Günlük dökülen saç miktarının 100 ve üzerine çıktığı durumlarda mevsime bağlı olarak saç dökülmesi teşhisi konabilmektedir.

Hemen hemen her yıl yaşanan ve hava koşullarına uyum sağlanması ile beraber normale dönen saç dökülmesi endişe yaratacak durumlar oluşturmamaktadır. Saçların ihtiyacı olan besin ve mineralleri alamamasına bağlı olarak ve hava koşullarının bir anda soğumasıyla saç derisinde yaşanan uyum problemlerine bağlı olarak mevsimsel saç dökülmesi tablosu ortaya çıkmaktadır. Dökülen saçlar çoğunlukla tekrar yerine çıkmaktadır. Doğru vitamin ve mineral desteği ile de bu süreç hızlandırılabilmektedir.

Ancak bazen erkeklerde dökülen saçlar yerine çıkmadığı takdirde saç ektirme uygulamalarına başvurulabilmektedir. Saç derisinin arkasından alınarak dökülme sorunu sonucu ortaya çıkan kelliklere nakledilen saç dokusu kendi özelliğini koruyarak büyümeye nakledilen bölgede devam etmektedir. 25-45 yaş aralığında daha çok sonuç veren saç ektirme işlemi erkeklerde daha çok tercih edilmektedir. Saç dökülmesi ortalama 2-3 ay içerisinde normale dönerek eski sağlığına kavuşmaktadır. Ancak normale dönemediği durumlarda bazı takviyelere ihtiyaç duyulabilir. Buna saç ekimi sonrası şampuan takviyesi de dahildir. Dökülmelerin durdurulamadığı noktada mutlaka bir dermatoloğa görünmek gerekmektedir.

Saç ekimi hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.yesilmarka.com/blog/sac-ekimi-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler/ linkindeki yazımızı okuyabilirsiniz.

Mevsimsel saç dökülmesi genellikle kendiliğinden geçen bir problemdir. Geçmediği durumlarda biotinli saç şampuanları, keratin destekleri, saç serumları, saç derisine uygulanan vitaminli injeksiyonlar sayesinde saç dökülmelerinin önüne geçmek mümkün olacaktır.

Mevsim geçişlerinde yaşanan dökülmelerin sebebi değişen hava koşullarına bağlı olarak gelişebileceği gibi bozulan hava koşullarının kişiler üzerinde yarattığı psikolojik strese bağlı olarak da gerçekleşebilir. Fiziksel ve psikolojik anlamda yeni gelen mevsime uyum sağlandığı takdirde geçici olarak yaşanan bu saç dökülmesi problemi ortadan kalkacaktır. Bu süreçte saç derisine uygulanabilecek destek krem ve serumlar ile, saça yapılan ısıl uygulamaların azaltılması ile de dökülme sürecinin bitişi hızlandırılabilir. Mevsimsel saç dökülmesi konfor düzeyini düşüren, kişilerde strese sebep olan bir süreç olduğundan olabildiğince hızlı geçmesi için çeşitli uygulamaları hayata geçirmek gerekmektedir.

Mevsim Geçişlerinde Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları

Her ne kadar mevsimsel saç dökülmeleri değişen hava koşullarına bağlı olarak oluştuğu söylense de genel olarak temel sebep her dökülmede olduğu gibi yetersiz vitamin ve mineral alımına bağlı olarak gelişmektedir.

Mevsimsel saç dökülmesi ve diğer dökülme türlerinin önüne geçilmesinin ilk basamağı cilt tipine uygun şampuan ve saç kreminin kullanımıdır. Yeşilmarka’ya ait tüm saç ürünlerinde de bulunan vitamin ve mineral içerikli şampuan ve kremlerle kuru ve cansız saç yapısına sahip kişiler ihtiyaç duyulan nemi sağlayabilirler. Yağlı ve kepek eğilimli saç yapısına sahip kişiler ise selenyum sülfitli veya çinko içerikli ürünleri tercih ederek saç sağlığını sürdürmeye devam etmelidirler.

Mevsimsel Saç Dökülmesi Neden Olur?

Yeşilmarka Doğal Dökülme Karşıtı Şampuan ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Her saç yapısına faydalı olabilecek hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve argan yağı içerikli saç bakım maskeleri düzenli şekilde kullanılarak saçın ihtiyaç duyduğu nemi sağlayarak kurulamalara bağlı dökülmelerin önüne geçmektedir. Tüm bu yöntemler mevsimsel saç dökülmesi sorununun önüne geçebilirken bazen sadece bu yöntemler yeterli olamamaktadır. Beslenme şeklinin de saç sağlığına göre revizyonunun gerektiği durumlar ortaya çıkabilir. Saç dökülmesinin önüne geçebilmek amacıyla saç bakım rutinleri de oluşturmak oldukça önemlidir.

Beslenme diyet programları oluşturularak vücudun, cildin ve saç derisinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral desteklerinin sağlanabilmesi gerekmektedir. Bunu yanı sıra saç dökülmelerinin ciddi boyutlara ulaştığı durumlarda ise saç mezoterapisi adı verilen tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir.

Mevsimsel saç dökülmelerinin sürecinde uygulanan saç bakım ritüellerinde kullanılan ürünlerin 3-4 ayda bir kullanılarak sonrasında ara vermek daha faydalı olmaktadır. Saç bakım ürünlerine bağımlılık gelişmesini önlemek, saçın kendi nemini desteksiz de sağlayabilmesi için bu ara verme süreci oldukça önemlidir. Mevsimsel saç dökülmesi genelde sonbahar aylarının başında başlar ve kış aylarında kendiliğinden azalır. Yukarıda ele alınan tüm bakım önerileri bu sürecin psikolojik anlamda da kolay geçebilmesi için önerilmektedir.

Mevsimsel Saç Dökülmesine Evde Yapılabilecek Öneriler

Saç dökülmelerinin azaltılmasında belli başlı yöntemler mevcuttur. Bunlardan birisi saç dolaşımını uyarmak için saç derisine masaj uygulamaktır. Bunun içinse Yeşilmarka üretimine sahip saç kremlerinden faydalanılabilir. Doğal içeriklere sahip doğal kozmetik ürünleri sayesinde kullanıcılara sonuç memnuniyetini garantileyen Yeşilmarka oldukça uygun fiyatlarla edinilebilecek saç bakım ürünlerine sahiptir. Saç derisine yapılan masaj uygulamasında doğal kaynaklı yağlar kullanılarak hem dolaşım hızlandırılmalıdır hem de besleyici yağlar aracılığıyla nem sağlanarak saç köklerinin güçlendirilmesi sağlanmalıdır.

Mevsimsel Saç Dökülmesi Neden Olur?

Yeşilmarka Doğal Dökülme Karşıtı Saç Kremi ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Saç foliküllerinin güçlenmesinde en etkili yağlar badem, aloe vera, hindistan cevizi, biberiye gibi yağlardır. Soğan yapısında bulunan kükürt nedeniyle saç derisine fayda sağlayan sebzelerden birisidir. Mevsimsel saç dökülmesi soğan ve sarımsak içerikli şampuanların içerisine hindistan cevizi yağı veya badem yağı eklenerek saç sağlığı üzerindeki etkisi artırılarak kullanılması ile engellenebilir. Demlenmiş yeşil çay posasından arındırılarak ardında kalan suyu ile saç yıkamada faydalı etkileri kullanılabilir. Tonik etkisi ile kullanılan yeşil çay haftada bir saça uygulanarak güçlenmesi sağlanabilir.

Saç güçlendirmede bir diğer etkili yöntem ise çiğ yumurtadır. Çiğ yumurtanın akı içerisinde bulunan albümin maddesi sayesinde zayıf ve güçsüz hale gelen saçların dökülmesinin önüne geçilerek tekrar güçlenmesi ve esnekliğinin kazanması sağlanabilir. Zeytinyağının ise cilde olduğu gibi saça da birden fazla faydası vardır. Dökülmelerin önlenmesinde kullanılan en önemli yağlardan birisi zeytinyağıdır. Zeytinyağı ile yapılan saç masajı sonrası saç derisinde bekletilen yağ sayesinde dökülmelerin önüne geçerek kepekli saç derisi görünümü de engellenmiş olur.

Mevsimsel saç dökülmesi kronik bir sorun haline gelmeden bu gibi ufak önlemlerle engellenebilir. Dışarıdan alınan demir, çinko, kompleks b vitamini takviyeleri ile de saç sağlığı sürdürülebilir. Saç dökülmesinin gündemde olduğu süreçte saçlar olabildiğince özgür bırakılmalıdır. Fön, maşa, saç boyası, perma gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır. Mevsim geçişi tamamlandığında tüm bu bakım için gerekli uygulamalara tekrar dönülebilir.

Mevsim geçişi sonrasında azalmaların hala meydana gelmediği durumlarda ise mutlaka tıbbi görüşlerin bulunduğu tavsiyeler üzerine önlemler alınması gerekmektedir. Mevsimsel saç dökülmesi ciddi bir sorun olmamasına rağmen kronikleştiği durumlarda ciddi sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Bu iki durum arasında farkı anlayabilmek için uzun süren dökülme durumlarında gerekli kan tahlilleri yaptırılarak ilaç veya fiziki tedavi şekillerine en kısa sürede başlanmalıdır.

Gözden kaçırıldığı takdirde geri dönüşü olmayan ve geç kalınmış sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Sağlık problemleri ile birlikte yaşanan saç kayıpları sebebiyle psikoloji doğrudan etkilenecektir. Buna bağlı depresyon gibi daha ciddi psikolojik problemler ortaya çıkabilmektedir. Önlemi alınabilecek ve gidişatı iyileştirilebilecek saç dökülmeleriyle karşılaşıldığında kişisel bakım konusunda ısrarcı ve detaycı olunarak sağlığı sürdürme davranışları kesintisiz uygulanmalıdır. Ve durumun ciddi olduğu kanısına varıldığı mevsimsel saç dökülmesi tablosunda mutlaka bir sağlık profesyonelinden destek alınarak gidişat kontrolü sağlanmalıdır.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/epilasyon-nedir-epilasyon-oncesi-ve-sonrasi-bakim-onerileri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir