Kişisel Bakım

Kozmetik Ürünlerinde Zararlı Kimyasallar Listesi

Kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar denildiğinde, şüphesiz ki herkesin aklına gün içinde kullandığı birçok kozmetik ürünü gelir. Özellikle cilt ve saç güzelliği başta olmak üzere sıkça kullanılan kozmetik ürünler, içerisinde insan sağlığa olumsuz etki eden çeşitli kimyasallar barındırır. Bu nedenle farkında bile olmadan gün içinde çok sayıda zararlı kimyasala maruz kalınır.

Kozmetik ürünleri içerisinde yer alan zararlı kimyasallar, yalnızca kullananları değil aynı zamanda sulara ve farklı yollarla toprağa karışarak, doğayı da ciddi oranda kirletir. Yaşanan çevrenin zarar görmemesi tüm insanlar için büyük bir risk faktörü olduğundan; kozmetik ürünü üreticilerinin bu konuda hassas davranması gerekir. Ayrıca kullanıcıların kozmetik ürünlerde zararlı kimyasallar hangileri bilmesi ve bu kimyasalları içeren kozmetik ürünlerinden uzak durması çok önemlidir.

Kozmetik Ürünlerinde Zararlı Kimyasallar Hangileridir?

Kozmetik ürünler, şüphesiz ki günlük hayatın adeta vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiştir. Makyaj malzemesi, traş losyonu, parfüm, oje ve şampuan gibi kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar, insan sağlığını tehdit ederek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubunda sıkça kullanılan kozmetik ürünlerinin bu kimyasalları içerdiğini görürseniz, ürünü satın almaktan vazgeçmeniz çok doğru bir tercih olacaktır.

Kozmetik Ürünlerinde Zararlı Kimyasallar Ve Etkileri

1.     PARABEN

Hemen hemen tüm kozmetik ürünlerinin içerisinde methylparaben, butylparaben, ethylparaben veya propylparaben gibi farklı formlarda bulunan paraben maddesi, küf ve bakteri oluşumunu engelleme özelliği sayesinde ürünlerin raf ömrünü uzatır. Bu da üretici firmaların kozmetik ürünleri içerisinde paraben kullanma oranını ciddi oranda arttırır.

Kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar listesinde ilk sırada gelen Paraben, insanlarda hormonel bozuklukluğa neden olarak, östrojen hormonu hareketini taklit etme etkisine sahiptir. Ayrıca üreme sistemi ve cinsel gelişim üzerinde olumsuz etkilere neden olan Paraben, bazı alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Cilt dostu ve doğal içerikli Yeşilmarka kozmetik ürünlerini tercih ederek başta Paraben olmak üzere, tüm zararlı kimyasallardan bitkisel içerikli cilt bakım ürünleri kullanarak kendinizi koruyabilirsiniz. Yeşilmarka parabensiz şampuanlarıyla sağlıklı saçlara kavuşun.

2.     SLS (Sodyum Lauryl Sülfat)

Halk arasında SLS olarak bilinen Sodyum Lauryl Sülfat maddesi, aynı paraben maddesi gibi kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar arasında yer alır. Köpük oluşturmak, yağlanma durumunu ortadan kaldırmak ve kıvam vermek amacı ile sıkça kullanılan SLS; makyaj malzemeleri, duş jeli, şampuan ve diş macunu gibi sayısız kozmetik ürünü çeşidinin içerisinde bulunur.

SLS içeren kozmetik ürünlerini kullanmak, şu sorunlara yol açabilir:

  • SLS maddesine maruz kalan kişilerde cilt iltihabı, kafada kaşıntı, gözlerde yanma, ağız ülseri ve ciltte kuruluk gibi pek çok sağlık problemine rastlanabilir.
  • SLS maddesi protein değiştirme özelliği sayesinde hücre zarları üzerinde bozulmaya neden olarak az miktarda kullanıldığında bile ciltte önemli oranda hasarlar bırakabilir.
  • SLS maddesinin göze temas etmesi halinde yetişkinlerde katarakt oluşumu ortaya çıkabilir.
  • SLS kimyasalı ısıtıldığında, sodyum oksit ve sülfür oksit gibi zehirli gazlar açığa çıkabilir. Bu nedenle sıcak duş alırken SLS içeren bir şampuan kullanmak oldukça risklidir. Yeşilmarka’nın doğal içerikli saç bakım pakedi çeşitlerinden kullanarak, sağlıklı bir tercih yapabilirsiniz. Sülfatsız Şampuan Nedir? Çeşitleri başlığımızdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kozmetik Ürünlerinde Zararlı Kimyasallar Listesi

Yeşilmarka Saç Bakım Paketi Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

3.     DİOKSAN

Dioksan veya dioksin; birçok şampuan çeşidinde, deterjanda, duş jelinde, losyonlar ve hatta bebek ürünlerinde kullanılan ve kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar arasında yer alan maddelerden biridir. Köpürme özelliğine sahip olan şampuan, banyo köpüğü ve çeşitli temizleyici kozmetik ürünlerinde sıkça kullanılan Dioksan maddesi, ürünlerin içerisinde PEG, polietilen, polietilen glikol, polioksietilen, oksinol, nonoksinol, polisorbat gibi  ifadelerle yer alabilir.

Dioksan maddesinin sağlığa en büyük olumsuz etkisi, vücutta yıllar içinde birikerek kanser riski oluşturabilmesidir. Hal böyleyken bebek ürünlerinde de sıkça kullanılabilen Dioksan kimyalına karşı dikkatli olmak ve mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

Yeşilmarka’nın bebeklerin hassas ciltleri için özel üretmiş olduğu %100 doğal bebek şampuanı ve pişik kremini, bebeğinizin narin cildine içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Kozmetik Ürünlerinde Zararlı Kimyasallar Listesi

Yeşilmarka Bebek Bakım Paketi Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

  1. D&C KIRMIZI PİGMENTLER

D&C kırmızı pigmentler, özellikle göz farı, yüz pudrası, ruj, cilt toniği ve dudak koruyucu gibi ürünlerin içerisinde bulunan kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar arasında yer alır. Kömür katranından yapılan ve sentetik renkler olan D&C kırmızı pigmentler, içeriğinde ağır metal tuzlar bulundururlar. Yapılan çalışmalar ise bu maddelerin kanserojen özellik taşıdığını gözler önüne sermiştir.

Yüze renk vermek amacıyla allık ve yüz pudrası gibi ürünlerde kullanılan bu zararlı kimyasal özelliği taşıyan pigmentler, elmacık kemiği bölgesinde akne sorununa da yol açabilir. Gözenekleri tıkayan bir etkiye sahip olan ksantan, monoazoanilines, fluoran ve indigoitler gibi pigmentler arasında en tehlikeli kabul edileni D&C Red No. 9’dur. Kozmetik ürünleri alırken içindekiler kısmını mutlaka dikkatle incelemek ve içeriğinde D&C kırmızı pigment bulunduran ürünlerden uzak durmak gerekir.

  1. OXYBENZONE

Oxybenzone kimyasalına, pek çok kozmetik ürününün içeriğinde rastlanır. Kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar arasında en sık kullanılanlardan biri olan Oxybenzone maddesi, ultraviyole ışınlarını emmesi özelliği nedeni ile en çok güneş  kremlerinin içeriğinde kullanılır. Oldukça zararlı bir kimyasal olan Oxybenzone, hormon düzeninde bozulmaya neden olarak, kanser için risk oluşturur.

Cildi tahriş ederek kan dolaşımına karışan ve vücutta östrojen hormonu hareketlerini taklit eden Oxybenzone, bazı alerjik reaksiyonları tetikleyici özellik gösterir. Ayrıca yapılan bir araştırma Oxybenzone maddesinin yaşlı kadınlarda fazla bulunduğunda, endometriosis hastalığını tetiklediğini ortaya koymuştur. Oxybenzone kimyasalına hamilelik döneminde fazla maruz kalındığında ise düşük kiloda doğum yapmaya neden olduğu tespit edilmiştir.

  1. TRİKLOSAN/ANTİBAKTERİYEL

Triklosan, antibakteriyel özelliği ile bilinen ve bu nedenle diş macunu ve sabun gibi birçok  ürününün içerisinde bulunan kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar arasında sayılabilir. Triklosan maddesi antibakteriyel özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddeleri yok ederken faydalı bakterileri de öldürerek insan sağlığına zarar verici özellik gösterir. Suda bulunan klor kimyasalı ile etkileşime girerek dioksin ve kloroforma dönüşebilen triklosan kimyasalı, cilt tarafından emildiğinde kanserojen etki yaratabilir.

Tiroid hormonları üzerinde olumsuz etkilere yol açan triklosan maddesinin, aynı zamanda egzamaya da yol açtığı bilinen bir gerçektir. Ayrıca bu madde, antibakteriyellere karşı dayanıklı başka bakterilerin oluşmasına da yol açabilir.

Bu yüzden triklosan içeren ürünlerden uzak durmak ve tüm kozmetik ürünlerini gönül rahatlığı ile kullanabilmek için Yeşilmarka’nın doğal içerikli ürünlerini güvenle tercih edebilirsiniz.

  1. VAZELİN VE SIVI PARAFİN

Vazelin ve sıvı parafin, en çok yüz nemlendirici kremlerde, serumlarda, maske ve güneş koruyucularında karşımıza çıkan ve kozmetik ürünlerinde zararlı kimyasallar arasında kabul edilen maddelerdir. Yumuşatıcı özelliklerinden faydalanmak amacı ile nemlendirici kremler içerisinde kullanılan bu vazelin ve sıvı parafin, cildin üzerinde bir tabak oluşturur. Bu sayede vücudun doğal nemlendirme mekanizmasına engel olur.

Vazelin, cilt etkinliklerini azaltarak hücre olgunlaşmasının yavaşlamasına sebep olduğu gibi erken yaşlanmaya da davetiye çıkarır.

Gün içinde kullanılan sayısız kozmetik ürün içerisindeki bu zararlı kimyasallardan uzak durmak,  sağlık açısından çok büyük önem taşır. Yeşilmarka’nın %100 doğal, geniş ürün yelpazesi arasından istek ve ihtiyacınıza uygun kozmetik ürününü kolayca bulabilir, zararlı kimyasallardan uzak durmuş olmanın rahatlığı ile Yeşilmarka bitkisel içerikli ürünlerini içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/kozmetik-urunu-secimi-yaparken-nelere-dikkat-edilmeli/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir