genel

Hamilelikte Protein Tozu Kullanımı

Hamilelik süresince bebeğin gelişimi için anne adayının tükettiği besinler çok önemlidir. Hamilelik döneminde annenin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve besinler artar. Bu ihtiyaçlar, B12, demir, folik asit, protein ve D vitamini olarak özetlenebilir. Bu içerik kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Özellikle protein ihtiyacı hamilelik döneminde oldukça artar. Bebeğin gelişimi için tüm ihtiyaç duyulan besinleri bebek annenin vücudundan alır. Kemik gelişimi, kasların gelişimi ve dokuların oluşmasında görev alan protein aynı zamanda enerji oluşumunu da destekler. Hamilelikte protein tozu kullanılabilmektedir. Gebelik boyunca günlük olarak ihtiyaç duyulan protein miktarı yaklaşık olarak 80 gramdır. Bu miktar kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Anne adayı hamileliğin getirdiği bazı yan etkiler yaşamaktadır.

Hamilelikte protein tozu kullanımı, hayatın her döneminde olduğu gibi takviye olarak hamile kişiler tarafından kullanılabilir. Alınan protein tozunun kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Bir protein tozu seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır:

Doğal içerikli, yapay tatlandırıcı bulunmayan, yapay aroma içermeyen, hormonal katkılar içermeyen, Whey protein tozu araştırılarak tercih edilmelidir. Bunların haricinde bitkisel takviyeler, kafein içerikli protein tozu, yapay tatlandırıcı ve aroma içeren protein tozu kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Hamilelikte protein tozu, hayvansal ve bitkisel proteinlerin haricinde takviye olarak alınmaktadır. Protein tozu shaker tarifleri ile her daim rahatlıkla günün her saatinde tüketilebilir. Hamilelikte özellikle protein tozu ile besleyici tarifler hazırlanabilir. En çok yapılan tarifler arasında çikolata özlü doğal protein tozu ile fıstık ezmesi karışımı olan smoothie içeceğidir.

Hamilelikte Protein Tozu

Protein Shaker ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Günlük protein ihtiyacına göre bir ölçek veya iki ölçek toz kullanarak, içerisine bir meyve, süt veya yoğurt ve buz ile birlikte bir shaker yardımıyla bu karışım hazırlanabilir. Bu içecekleri daha sağlıklı bir öğün haline dönüştürmek istediğinizde yulaftan faydalanabilirsiniz.

Protein Tozu Hangi Durumlarda Kullanılır?

Sporcular ve iyileşme sürecinde olan kişiler tarafından kullanılabilir. Özellikle spordan sonra yorulan kaslarda yırtılma meydana gelir. Yırtılma sonrası kaslarda yoğun bir ağrı hissedilir. Bu ağrı aslında kasın iyileşme sürecine girmesidir. Vücut acil olarak o bölgelerde iyileşmeyi desteklemek amacıyla protein deposunu kullanılır. Bu dönemde ise protein takviyesi alındığında iyileşme süreci hızlanır. Vejetaryen ve vegan kişiler de doğal yollarla protein tüketemedikleri için bitkisel protein veya protein tozuna yönelmektedir.

Hamilelikte protein tozu, hamilelikle birlikte gelen yan etkilerden kurtulmak için kullanılabilmektedir. Hamilelikte özellikle ilk aylarda yoğun mide bulantısı sonrası vücut bitkin ve halsiz kalmaktadır. Yorgunluk ve halsizlik durumundan kurtulmak amacıyla vücuda alınan protein miktarı artırılmalıdır. Doğal yollarla alınabileceği gibi protein tozu takviyesi ile de alınabilir.

Yeterli miktarda protein alımı bebeğin zihinsel gelişimi için de önemlidir. Protein tozu kullanımına hamilelikten itibaren başlanarak doğuma kadar kullanılabilir. Hatta doğumdan sonra emzirme döneminde de rahatlıkla miktarı azaltılarak kullanılabilir. Kullanım miktarına uzman ile birlikte karar verilmelidir. Doğal Whey protein tozu karışımı hazırlanması amacıyla shakerlardan faydalanılabilir. Yeşilmarka doğal protein tozu ürünlerini inceleyerek size en uygun ürünü seçebilirsiniz.

Hamilelikte protein tozu kullanımında süt ve süt ürünleri alerjiniz olmadığından emin olmalısınız. Whey protein tozlarının içeriğinde peynir altı suyu olması nedeniyle alerjinizi tetikleyecektir. Faydalarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Kötü kolesterolün yükselmesini ve aynı zamanda fazla yağ oluşumunu da engeller.  Protein tozu kullanımı tüketilen besinlerin protein ağırlıklı olmasına engel değildir. Protein tozu karışımları hazırlanmasında hatta kuruyemişlerden de destek alınabilir. Tüketilen besine lezzet katar. Saf ve doğal protein tozu seçimi sindirim sistemi için önemli olduğu için doktorunuzla birlikte size içeriği en uygun protein tozunu tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.

 

Hamilelikte Protein Tozu

Doğal %100 Whey Protein Tozu ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

 

Hamilelikte Protein Tozu Olarak Hangisi Tercih Edilmelidir?

Her ihtiyaca göre tasarlanmış birçok protein tozu mevcuttur.

Protein tozu çeşitlerimi sıralayacak olursak:

  • Whey Protein Tozu
  • Whey Konsantresi
  • Soya Proteini
  • Kazein Proteini
  • Hidrolize Edilmiş Protein
  • Süt Proteini Konsantresi
  • Yumurta Protein Tozu

Bu çeşitler içerisinde hamile olmayan kişiler sağlık durumlarına göre tercih yapabilirler. Fakat hamilelikte protein tozu kullanmak isteyenler kadınlar süt ve laktoz alerjileri şayet yoksa Whey proteinini tercih etmelidir. Kolay sindirilebilir içeriğe sahip olması nedeniyle tavsiye edilmektedir. Hamile olmayan kişilerde ise kişinin vücut yapısına en uygun protein tozunu bulana kadar farklı denemeler de yapabilir. Kendine en uygun seçeneği bulduğunda düzenli kullanıma geçebilir. Hangi protein tozu tercih edilirse edilen tüketilen protein tozunun etkisini aynı gün hissetmezsiniz. Tam etkilerini görebilmek amacıyla belirli bir süre kullanmak gereklidir.

Hamilelikte protein tozu kullanımında aşırı kullanımdan uzak durulmalıdır. Dengeli beslenmek, protein, vitamin ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek diğer zamanlarda olduğu gibi hamilelikte çok daha önemlidir. Vücudun enerji üretmek için karbonhidrata da ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.

Sağlıklı bir bebek gelişimi için tüketilen öğünlerde karbonhidrat, yağ ve proteinin aynı tabakta olması gereklidir. Bebeğin ihtiyaç duyduğu besinleri anne karnındayken anneden almakta, doğduğunda ise anne sütü ile bu ihtiyaçlarını gidermektedir. Hamilelikte ve emzirme döneminde de dengeli beslenmeye devam edilmelidir.

Bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren bakımlarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Bakım ürünleri tercih ederken yeterli araştırma yapılmalı ve uzmandan görüş alınmalıdır. Bebek bakım ürünleri için  sağlıklı ve doğal kozmetik ürünler tercih etmeniz bebeğiniz için oldukça önemlidir. Sağlıklı bebek bakım ürünlerini Yeşilmarka’dan inceleyebilir ve ihtiyacınıza uygun ürünü tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte Hangi Besinlerden Protein Alınabilir?

Hayvansal veya bitkisel protein kaynaklarından doğal yollarla protein almak mümkündür. Fasulye, mercimek, nohut, bezelye, soya, fıstık, tavuk, et, balık, peynir, yumurta, yoğurt, kabak çekirdeği gibi yiyeceklerden doğal protein alınabilir.

Bunların haricinde bazı deniz mahsullerinde de protein değeri oldukça yüksektir. Midye, ıstakoz, yengeç gibi protein değeri yüksek deniz mahsullerinin içerisinde cıva muhtevasının fazla olabileceği ihtimaline ilişkin olarak hamilelik döneminde kullanılması pek tavsiye edilmemektedir.

Protein tozu birçok çeşidi olmasına rağmen kullanılma sıklığı ve temel mantık olarak, Whey ve kazein olmak üzere iki çeşittir. Hamilelikte protein tozu, kolay sindirilebilir olması nedeniyle Whey protein tozu tercih edilmelidir. Whey protein tozu peynir altı suyundan elde edilir. Peynir altı suyunun belirli proseslerden geçirilerek kurutulması ile birlikte Whey protein tozu üretilir. Kazein ise peynir altı suyundan elde edilebilen bir diğer süt proteinidir. Süt içerisinde yer alan Whey ve kazein proteinleri süt ürünleri içerisinde bulunmaktadır. Sütün yapısında kazein protein formu çok daha yüksektir. Sindirim ve emilim bakımından Whey proteinin daha hızlı olması nedeniyle hamileler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Hamilelikte protein tozu, doğal yollarla düzenli olarak protein alınamadığında alınabilir. Az veya çok protein tüketimi bazı problemlere neden olmaktadır. Hamilelikte protein tozu fazla tüketiminin bazı araştırmalarda diyabete neden olabileceği belirtilmiştir. Protein tozu tüketimini az sıvı tüketmek de takip etmesi halinde böbrek hastalıklarına davetiye çıkarılmış olur. Demir eksikliği olan kadınlarda gebelik boyunca kan yapımının artması amacıyla protein tozu tüketimi olduğu bilinmektedir. Kan değerlerine göre doktor önerisi ile birlikte protein tozunu kullanabilirsiniz. Doğru ürünleri uygun miktarda bilinen markalardan tüketerek bu tarz problemlerin önüne geçebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/ciltteki-renk-esitsizligi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir