Cilt Bakım

Kış Aylarında El Çatlaklarına 7 Doğal Çözüm

Cilt bariyeriniz tehlikeye girdiğinde çatlamış cilt meydana gelebilir. Genellikle kuru ve tahriş olmuş cildin bir belirtisidir ancak pek çok olası nedeni vardır. Kış aylarında el çatlaklarına 7 doğal çözüm ile dikkat edilmesi gerekenlere değiniyoruz.

Ayaklarınız, elleriniz ve dudaklarınız özellikle çatlamaya eğilimli olabilir. Ancak nedene bağlı olarak başka bölgelerde de çatlak cilt gelişebilir.

Cilt çatlamasının çoğu nedeni, ev ilaçları ile yönetilebilir. Ancak çatlamış cildiniz ciddiyse veya herhangi bir komplikasyonunuz varsa en iyisi bir doktora görünmektir.

Ellerimiz kullanıma çokluğuna ve soğuğa direkt maruz kalmasıyla bizim için en acı verici ve rahatsız edici bölge olabilir. Gelin el çatlaklarına çözümlerden önce çatlak derinin çeşitli nedenlerine bakalım.

El Çatlaklarına Ne Sebep Olur?

Sebebe bağlı olarak, çatlamış cilde çeşitli başka semptomlar eşlik edebilir. Bu semptomlara dikkat etmek, nedeni belirlemenize yardımcı olabilir.

Kuru Cilt 

Kuru cilt veya kserozis, çatlamış ellerin en yaygın nedenidir.

Pürüzsüz ve nemli ciltte doğal yağlar, nemi tutarak cildin kurumasını önler. Ancak cildinizde yeterince yağ yoksa nem kaybeder. Bu, elinizin kurumasına ve küçülmesine neden olarak çatlamaya neden olabilir.

Kuru Eller Şunlardan Kaynaklanabilir:

Soğuk Hava

Kışın düşük nem ve sıcaklık ellerinizi kurutabilir. İç mekan ısıtması da evinizdeki nemi azaltır.

Kimyasal Tahriş Ediciler

 Bulaşık deterjanı ve çamaşır deterjanı gibi birçok ürün, sert kimyasallar içerebilir. Bu maddeler cildinizin bariyerine zarar verebilir ve ellerde kuruluğa neden olabilir.

Sıcak Su

Kışın özellikle duşlardan veya bulaşık yıkamaktan gelen sıcak su cildinizin nemini azaltabilir.

Egzama

Egzama, kızarıklık ve kaşıntıya neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Aynı zamanda atopik dermatit olarak da bilinir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en çok yüz, eller ve iç kol kıvrımlarını ve dizlerin arkasını etkiler. Ellerde meydana gelmesi ve bunun soğuk hava şartlarıyla da birleşmesi zorlayıcıdır. Kışın el kuruluklarına sebep olması, el çatlaklarına çözümleri aratır.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin çok hızlı büyümesine neden olan bir immün disfonksiyon bozukluğudur. Fazladan hücreler biriktikçe cilt pullu hale gelir. Enflamasyon da büyük rol oynar.

Hücrelerin hızlı birikmesi, kış aylarının soğuk ve zorlayıcı havasıyla birlikte ellerde kuruluğa ve çatlamaya neden olabilir. El çatlaklarına çözümler başlığımızın önemini bir kat daha arttıran bir durumdur.

El Çatlaklarını Önlemek İçin Neler Kullanılmalıdır?

Nemlendirici Merhem Veya Krem

Kuru cilt çatlamaya neden olabileceği veya daha da kötüleştirebileceği için cildinizi nemli tutmak önemlidir. Bunu sık sık nemlendirici uygulayarak yapabilirsiniz.

Merhem ve krem ​​kullanmaya çalışın. Bu ürünler daha etkili olma eğilimindedir çünkü cildinizin nemi korumasına yardımcı olma kabiliyetine sahiptirler.

Özellikle kuru, çatlamış el çatlaklarına çözümler noktasında  yardımcı olabilecek aşağıdaki ürünleri değerlendirmek isteyebilirsiniz:

Aşağıdakiler gibi malzemeler içeren ürünleri de deneyebilirsiniz:

  •        Argan yağı
  •        Hindistancevizi yağı
  •        Zeytin yağı
  •        Shea yağı
  •        Tatlı badem yağı

Nemlendiriciyi banyodan hemen sonra da dahil olmak üzere günde iki ila üç kez tekrar uygulayın. Ellerin çatlaklarına çözüm bulmak adına size yardımcı olacaktır. Bu vücut bakımı ürünleri Yeşilmarka el ve vücut kremi içerisinde bulunur. Besleyici yağlar cildi besler. Cildi beslemesinin yanı sıra cilt bakımı sürecinin bir parçası olarak nem dengesini korur. El çatlaklarına çözümler noktasında en doğal yol arkadaşınız olacaktır. 

Kış Aylarında El Çatlaklarına 7 Doğal Çözüm

Yeşilmarka Doğal El ve Vücut Kremi Şeftali Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Vazelin

Vazelin, cildinizi kapatarak ve koruyarak çatlakları tedavi eder. Jöle nemi hapsederek çatlamış cildin iyileşmesine yardımcı olur.

Bu tedaviyi kullanmak için:

Cildinizin çatladığı bölgelere vazelin sürün.

Alanı bir bandaj veya gazlı bezle örtün. Çatlak topukluları tedavi ediyorsanız, çorap giyin.

Günde üç kez ve banyodan hemen sonra tekrarlayın.

Vazelin özellikle kuru dudaklar için mükemmeldir. Bu ürünü kullanmadan önce, alerjiniz olan herhangi bir şeyi içermediğinden emin olmak için içindekiler listesini okuduğunuzdan emin olun.

El Çatlaklarında Cilt Komplikasyonları

Çatlak cildiniz kendi kendine bakım veya ev ilaçları ile iyileşmezse, başka sorunlara yol açabilir. Olası komplikasyonlar şunları içerir:

  •       Kanama
  •       Daha derin cilt hasarı
  •       Yara izi
  •       Selülit gibi bakteriyel enfeksiyonlar
  •       Yürürken veya ayakta dururken ağrı
  •       Ne zaman bir doktora görünmeli

Hafif çatlak el çatlaklarına çözümler evde bulunabilir. Ancak çatlamış cildiniz 2 haftalık tedaviden sonra iyileşmezse veya daha da kötüleşirse, mutlaka doktorunuza görünün.

Çoğu durumda çatlak cilt, aşırı kuru, iltihaplı veya tahriş olmuş ciltten kaynaklanır. Bu, cildiniz parçalanacak kadar çok nem kaybettiğinde olur. Çoğu insan ayaklarında, ellerinde ve dudaklarında çatlak cilt geliştirir, ancak vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Çatlak cildi genellikle vazelin, nemlendirici kremler, hafif hidrokortizonlu kremler ve sıvı bandajlar gibi ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Ancak çatlama iyileşmezse veya enfeksiyon belirtileriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu görmek için bir randevu alın.

El Çatlaklarına Çözümler Nelerdir?

pH Derecesi 5.5’e Yakın Ürünler Tercih Edin

Ellerinizi cilt pH’ına uygun, renksiz ve kokusuz (klasik beyaz sabun) veya nemlendirici özelliğe sahip (gliserinli/zeytinyağlı vb) katı sabunlarla yıkayın. Dermatoloji uzmanlar dışarıyla temasınız yoksa ellerinizi su ve sabunla yıkamanızın dezenfeksiyon için yeterli geleceğini belirterek, “Bu ürünler cildin doğal yağ içeriğini daha etkiledikleri için cilde nem sağlıyor, daha az kuruluk oluşturuyorlar. Sıvı ve antibakteriyel etkili sabunlar ise daha fazla kimyasal içeriğe sahip olmaları nedeniyle ellerde kurumayı, dolayısıyla çatlak oluşumunu artırabiliyorlar. Bu nedenle sıvı sabun kullanımında dikkatli olmanızda fayda var” diyor.

Renksiz ve Parfümsüz Olsun

Renksiz ve parfümsüz kremleri tercih edin. Çünkü parfüm ve renk vericiler hasarlanmış deriden nüfuz ederek egzama gelişimine neden olabiliyor. İçeriğinde kullanılan koku veya aromaların doğallığına dikkat edilmeli. Yeşilmarka el kremi içeriğindeki bitki özleriyle doğal kokuya sahiptir.

Ellerinizi Kurularken Ovuşturmayın

Yıkama sonrasında ellerinizi daha hijyenik olması nedeniyle tek kullanımlık kağıt havlu veya yumuşak pamuklu bir havluyla, ovuşturmadan kurulamaya dikkat edin.

Bol Su Tüketin, Meyve ve Sebzeye Ağırlık Verin

Cildinizin nemli kalması için bol su içmeniz ve beslenmenizde meyve ile sebzeye de ağırlık vermeniz gerekiyor. Vücudumuz günlük olarak kilo başına 30 ml suya ihtiyaç duyuyor. Bu da 60 kilo ağırlığındaki bir kişi için yaklaşık 2 litre su anlamına geliyor.

Kış Aylarında El Çatlaklarına 7 Doğal Çözüm

Her Yıkama Sonrası Mutlaka Nemlendirin

Ellerinize her yıkama sonrasında nemlendirici uygulamanız, el yıkamanın sebep olduğu kuruluğu, dolayısıyla çatlama riskini önemli derecede azaltıyor. El yıkama dışında ellerinizde kuruluk hissettiğiniz zamanlarda da nemlendirici uygulamanızda fayda var.

Peki El Çatlaklarına Çözümler Olarak Nasıl Kremler Kullanmalıyız?

Soğuk kış aylarında çatlayan ve büyük bir acı yaşatan el çatlaklarına çözümler herkes tarafından aranmaktadır. Unutmamamız gereken şeylerden en önemli olanı yağmurdan kaçarken, doluya tutulmamak. Çatlakların temel sebeplerinden olan eldeki nemin azalmasına en basit ve etkili çözüm el kremleridir. Fakat kullanacağımız el kremlerinin doğal olması aynı zamanda cildimizi koruma altına alacaktır. İçinde bulunan doğal yağlarla ve bu yağların besleyici ile Yeşilmarka  el ve vücut kremi kış aylarının soğuğunda el çatlaklarına çözümler noktasında en doğal tercihiniz olacak.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/dusta-sabun-mu-dus-jeli-mi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir