genel

Cilt Bakım Ürünlerinde Doğaya Zarar Veren İçerikler

Cilt bakım ürünleri doğru içeriklerle oluşturulduklarında cilt sağlığına olumlu etkiler sunmaktadırlar. Ancak içeriklerde yer alan bazı zararlı maddelere yer verildiğinde hem cilt sağlığına hem de doğaya ciddi zararlar verilmektedir. Doğaya zarar veren içerik cilde de zarar veren ortak etken maddeleridir. Bunlar; paraben, vazelin, sodyum sülfat, silikon, triklosan, talk pudrası, dioksin, setil alkol, SLS, SLES, PG, DEA gibi içeriklerdir.

Alınacak olan cilt bakım ürününün incelemesi mutlaka bu maddeleri içerip içermediği konusunun belirlenmesi ışığında yapılmalıdır. Bu maddelerden herhangi birini içeren hiçbir kozmetik ürününün satın alımı gerçekleştirilmemelidir. Bu tarz ürünleri almayarak hem doğa sağlığının hem de cilt sağlığının sürdürülmesine katkıda bulunulabilir.

Doğaya zarar veren içerik bileşenlerini içeren kozmetik ve cilt bakım ürünleri belirli sağlık sertifikalarından da muaf tutulmuştur. Bu sebepte göz önünde bulundurularak kişiler mutlaka cilt sağlıklarını ve doğanın sağlığını bu ürünleri kullanmayarak sürdürmelidir.

Ürün tercih edileceği zaman ise mutlaka doğal içerikleri, bitkisel özlerle oluşturulmuş cilt ve doğa dostu ürünleri tercih etmelidir. Yeşilmarka kozmetik markası cilt ve doğa sağlığını ön planda tutarak kullanıcılara faydalı ürünler sunmaktadır.

Cilt Bakım Ürünlerindeki Zararlı Maddelerin Sağlığa Etkileri

Cilt dolayısıyla maruz kalınan paraben zamanla dokularda birikerek hormonal dengenin bozulmasına sebep olur. Cilt yapısını incelterek güneş ışınlarına maruz kalındığı durumlarda cilt hassasiyetine bağlı tahrişlere yol açabilmektedir. Paraben vb. diğer tüm zararlı maddeler genel vücut sistemlerine kadar etki ederek cilt sağlığını bozmakla başlayarak diğer tüm sistemlerin zarar görmesine etki etmektedir.

Doğaya zarar veren içerik ile oluşturulmuş tüm kozmetik ürünler ciltte tahrişlere, alerjik reaksiyonlara, kızarıklıklara, iltihaplı yaralara, enfeksiyonlara, cildin incelmesine ve ileri evrelerde cilt kanserine kadar sebep olmaktadır. Tüm bu içerik yalnızca cilt sağlığını değil tüm sistemlerin işleyişini bozarak zarar vermektedir.

Tüm bu zararlardan korunabilmek, cilt, vücut ve doğa sağlığını koruyabilmek için doğaya zarar veren içerik ile oluşturulmuş ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.

Yeşilmarka’ya ait pek çok cilt bakım ve kozmetik ürünü içerdiği doğal bileşenler ve bitkisel özler sayesinde kullanıcı ciltlerinin sağlıklarının sürdürülmesinde fayda sağlar. Kullanım sonrası ortaya çıkan atık içeriklerinin yine doğal bileşenler olması sayesinde doğa bütünlüğünün korunmasında da etkilidir.

Kullanılan ürün bileşiminin içeriği bu sebepten oldukça önemlidir.

Cilt Bakım Ürünlerinde Hangi Maddeler Olmamalı?

Cilt bakım ürünlerinde olmaması gereken bileşenler veya doğaya zarar veren içerik başlığı altında da incelenebilecek olan içerikler arasında ilk sırayı paraben almaktadır. Paraben cilt sağlığı haricinde vücut sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Kadınlarda hormonal dengenin bozulmasına sebep olarak doğurganlığın azalmasına, memede kitle oluşumlarına kadar ciddi sorunlara yol açmaktadır.

SLS ve SLES gibi maddeler de cilt bakım ürün içeriğinde yer verilmemesi gereken diğer maddelerdendir. Bu maddeler ise deri yapısının incelerek pek çok enfeksiyona açık hale gelmesine sebep olmaktadır. İleri evrelerde cilt kanserlerine kadar yol açmaktadır.

DEA ve TEA gibi doğaya zarar veren içerik listesinin bir diğer üyesi olan bu ikili bileşen genel olarak şampuan ve duş jeli formüllerinde tercih edilir. Bu içeriklere sahip ürünler cilde doğrudan etki ederek tahrişlere, alerjilere, cilt bütünlüğünün bozulmasına yol açmaktadır.

Fitalatlar ise ürünler içerisindeki renkleri sabitlemek için kullanılan bir diğer zararlı içeriklerdendir. Genel olarak yapay olarak oluşturulan kokulu ürünlerin içerisinde bulunmaktadır. Genel olarak ojelerin yapısında tercih edilen Fitalatlar doğrudan solunum yoluna etki ederler. Sürekli maruz kalınması durumunda solunum sistemine zarar verirler. Solunum güçlükleri ve solunum sıkıntıları ortaya çıkar. Bunun yanı sıra kadın ve erkek sistemlerinde hormonal dengeyi bozdukları için parabende olduğu gibi doğurganlık konusuna zararlı etkileri bulunmaktadır.

Doğru Cilt Bakım Ürünleri Neleri İçermektedir?

Doğru cilt bakım ürünü dendiğinde akla doğaya zarar vermeyen, cilt sağlığının sürdürülmesinde etkin olan, vücut sağlığına herhangi bir zararı bulunmayan, kolay ulaşılır, sağlık bakanlığı tarafından onaylı sertifikalara sahip ürünler akla gelmektedir.

Bu ürünlere doğaya zarar veren içerik grubundan hiçbirini içermemelidir. Tamamen doğal ürünlerle oluşturulan bileşenler, bitkisel özleri de bünyesinde bulundurarak cilt sağlığını sürdürmelidir.

Güneş kremi alırken UVA, UVB ve UVC ışınlarına karşı dayanıklı kremler tercih edilmelidir. Hassas ciltli kişiler için yüksek faktörlü kremler tercih edilmelidir.

Cilt bakım ürünlerinde doğaya zarar veren içerikler

Yeşilmarka Doğal Güneş Kremi ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Nemlendirici ve yüz temizleme jelleri tercih edileceği zaman ise cilt yapısına uygun, zararlı kimyasallar içermeyen, cilt pH sı ile uyumlu ürünler tercih edilmelidir.

Zararlı bileşenler ve doğaya zarar veren içerik grubunu içermeyen cilt ürünleri yararlı, kaliteli ve güvenli oluşları sebebiyle daha çok tercih edilmektedir. Yeşilmarka ürünleri bu sebepten sıklıkla tercih edilen cilt bakım ürünleri arasında yer almaktadır. Alerjen madde oranı düşük, doğal içerikli cilt dostu ürün katalogları sayesinde kullanıcılara kaliteyi vadetmektedirler.

Cilt bakım ürünlerinde bulunması gereken maddeler; C vitamini, hyaluronik asit, kil, peptid, retinol, salisilik asit, prebiyotik-probiyotik, aloe vera gibi maddelerdir. Bu maddeler sayesinde cilt sağlıklı, parlak, gergin, nemli, pürüzsüz ve genç bir görünüme kavuşmaktadır. Bu maddeler aynı zamanda cilt dengesinin ve stabilitesinin sürdürülmesine etki eder. Zarar görmüş cildin hızlıca onarılmasına etki eder. Dermatologlar tarafından da kullanımı tavsiye edilen cilt ürünlerinin birçoğu bu içerikleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Cilt Bakım Ürünlerindeki Zararlı Maddelerin Doğaya Etkileri

Doğaya zarar veren içerik ile oluşturulmuş bazı kozmetik ürünlerin atıkları doğaya karışarak pek çok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Atık haline gelen kozmetik ürün dolaylı yollardan doğaya karışarak çevre dengesinin bozulmasına yol açar.

Toprağa, suya, havaya ve çevreye dolaylı veya doğrudan etki eden kozmetik ürünler karıştığı alanlarda zararlı etkilere yol açmaktadır. Kullanılan zararlı içeriklere sahip kremler, fondötenler, güneş kremleri, doğal deodorantlar gibi bakım ürünlerinin doğada yol açtığı zararlar geri dönüşsüz etkiler yaratmaktadır. Çevre kirliliği, verimsiz topraklar, kirli sular, zarar görmüş bitki örtüsü ve incelmiş atmosfer tabakaları tüm bu etkenlere maruz kalan doğanın zamanla aşınmış oluşunun kanıtıdır.

Cilt bakım ürünlerinde doğaya zarar veren içerikler

Yeşilmarka Doğal Deodorant – Kokusuz ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Daha fazla bu zararları çevreye vermemek için doğaya zarar veren içerik ile oluşturulan ürün kullanımından kaçınılmalıdır. Bu ürünler kullanıldığında yalnızca doğaya değil kişisel sağlığa da ciddi zararlar vermektedir. Tüm bunları engellemek adına doğa dostu, sağlıklı içeriklere sahip ürünlerin kullanımı tercih edilmelidir.

Özellikle paraben ve triklosan gibi zararlı kimyasal bileşenler suya karıştığında su ekosistemini bozarak doğal dengenin zede almasına sebep olur.

CFC’ ler ise atmosfer tabakalarına etki ederek küresel ısınmanın ilerlemesine sebep olan etkiler yaratmaktadır.

Siloksanlar ise canlılara topraktan ulaşarak yapılarında birikmesi sonucu besin zincirinin sağlıksız yönde etkilenmesine sebep olmaktadır.

Peeling için kullanılan mikro plastik maddeler ise çevre kirliliğine yol açan ciddi zararlı etkenler arasında yer almaktadır.

Oksibenzon ise çoğunlukla güneş kremlerinin bileşenlerinde yer almaktadır.  Güneş kremi uygulayıp denize girildiğinde denizde bulunan, gözle görülmeyen ancak ekosisteme faydalı olan canlıların zamanla biriken zararlı bileşenlerden dolayı zarar görmesine sebep olur.

Güzellik ve bakımlı olmak önemli olduğu kadar güzelliğin sonucunda ortaya çıkan etkiler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Gerek kişisel sağlık gerek çevresel sağlık gibi pek çok faktör üzerindeki etkisi değerlendirilen ürünler kullanılarak doğal ve kişisel dengenin sürdürülmesi gereklidir.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/yillarin-cilt-bakim-urunlerine-etkisi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir