Doğal Pişik Kremi

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Pişik, hemen hemen her bebekte sıkça görülen, oldukça rahatsız edici cilt problemlerinden biridir. Ne kadar çok özen gösterilse bile ortalama her üç bebekten birinin pişik problemi yaşadığı gözlemlenir. Bebeklerde pişik sorununa, özellikle de sıcak yaz günlerinde çok daha yaygın olarak rastlanır. Bu nedenle özellikle yaz günlerinde ağlaması kesilmeyen bebeklerde pişik sorunundan şüphelenmek gerekebilir.

Bebeklerde en sık yaşanan cilt sorunlardan biri, şüphesiz ki pişiktir. Bebeklerin cildi oldukça hassastır ve yetişkinler için bile son derece rahatsız edici bir sorun olan pişik, bebeklerin narin cildini tahriş ederek çok daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Bu durumu önlemek için pişiğe neden olan sebepleri öğrenmek ve daha sonra bunlara karşı önlem almak gerekir.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeğin temizliği ve bakımı için her ne kadar çok hassas davranılsa da, bazen bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeklerde en sık yaşanan cilt problemleri arasında ilk sırada, pişik gelir. Pişiğin görüldüğü yerler genel olarak bebeğin bez bölgesi, uyluğu ve kalçasıdır. Nadiren de olsa bazen bebeğin boynunda, kol altında ya da eklemlerinde bazı kızarıklıklar görülebilir. Bu kızarıklıklar genellikle yumuşak döküntüler halindedir.

Pişik oluşuma neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  •         Bebeğin ıslak mendil veya bebek bezi gibi ürünlere karşı alerjisi olması
  •         Kirli olan bezin değiştirilmeden uzun süre kullanılması
  •         Bebeğin cildinde sağlıksız ve sert sabunların kullanması
  •         Terleme veya banyo sonrasında bebeğin vücudunun güzelce kurutulmadan nemli halde  bırakılması
  •         Bebeğin  katı gıdaya geçiş ya da ishal döneminde olması
  •         Antibiyotik kullanımının vücuttaki faydalı bakterilere zarar vermesi sonucu mantar enfeksiyonu oluşması

Bebeğin pişik olmaması  için gerekli önlemleri almak ve pişik oluşumunu mümkün olduğu kadar önlemek çok önemlidir. Bunun için Yeşilmarka’nın bebekler için özel olarak formüle edilmiş bebek bakım ürünleri kullanımı ile % 100 doğal pişik önleyici kremini kullanabilir; bebeğinizin narin cildini kimyasallardan koruyabilirsiniz. Bebeğiniz İçin En Doğru Pişik Kremi Seçimi başlıklı yazımızda daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

https://www.yesilmarka.com/bebek-bakim-urunleri/

Yeşilmarka Doğal Pişik Kremi Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Bebeklerde Pişik Nasıl Önlenir?

Pişik, neredeyse tüm bebeklerde sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Bebeklerde pişik, ciddi bir sağlık sorunu olmasa bile bebeği pişik sorunu yaşayan anneleri özellikle bez değiştirme ve banyo yaptırma sırasında son derece rahatsız eder. Pişiğin farklı pek çok sebebi olmakla beraber bazı önlemleri alarak bebeği pişik olmaktan korumak mümkündür. Pişik olmayı önlemek için standart yapılan temizliğe ve bakıma ek olarak bazı noktalara daha dikkat etmek gerekir.

  •         İşe, bebeğin bez kontrolünü sık sık yaparak başlanmalıdır. İdrar ve dışkının deriye temas etmesi, pişiğin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu nedenle bebeklerde geçmek bilmeyen pişik sorununun önlenmesi için bebeğin altını temiz tutmak çok önemlidir.
  •         Bebeğin altı temizleme esnasında mutlaka içerisinde alkol barındırmayan ıslak mendil ya da temizleme sıvısı tercih edilmelidir. Temizleme işlemi bittikten sonra bezleme aşamasına hemen geçmemek ve temizlenen bölgelerin tamamen kuruyarak nemli kalmadığından emin olmak gerekir.
  •         Parfümlü deterjan ve yumuşatıcıların, bebeğin kıyafetlerinde kullanılmamasına özen gösterilmeli ve bebeğe çok dar kıyafetler giydirilmemelidir.
  •         Bebeklerde pişik oluşumuna karşı alınabilecek en kolay ve etkili önlem ise, muhakkak ki pişik kremi kullanmaktır. Pişik kremini kullanmak için bebeğin pişik olması beklenmemelidir. Her alt değiştirmeden ve banyodan sonra pişik kremi mutlaka ince bir katman halinde bebeğe sürülmelidir. Yeşilmarka’nın kimyasal içermeyen doğal pişik önleyici kremi kullanılarak, bebeklerde pişik oluşması önlenebilir.

Bebeklerde Pişik Oluşumunda Beslenmenin Etkisi

Bebeklerin metabolizması, ek gıdalar ile tanışma sürecinde bazı alerjik reaksiyonlar gerçekleştirebilir. Bu besin alerjileri, ek besinlere geçiş döneminde pişik oluşumunu tetikleyen en büyük sebeplerden biridir. Örnek vermek gerekirse yaklaşık yüzde 2-4 gibi azımsanmayacak düzeyde görülen inek sütü alerjisi, bebeklerin poposunda pişik oluşması ile kendini belli eder. Bu nedenle bebeklerde ek gıdaya yumuşak ve kontrollü bir geçiş yapmak çok önemlidir.

Bebeklerde geçmek bilmeyen pişik sorununu engellemek için bazı besinleri bebekten uzak tutmak gerekir. Özellikle fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler; kivi ve çilek gibi meyveler ile domates gibi sebzeler besin alerjisine ve buna bağlı olarak pişik oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden 1 yaşından önce bunlardan uzak durulması gerekir. Buna ek olarak acılı, baharatlı, gazlı ve asitli besinlerin de bebeğe verilmesi hem sağlık hem de pişik oluşumu açısından uygun değildir. Ayrıca annelerin de emzirme süreci boyunca bunlardan uzak durması tavsiye edilir.

Bebeklerde Pişiğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde pişik görüldüğü andan itibaren harekete geçmek gerekir. Aksi takdirde tedavi edilmeyen pişikler, ileriki zamanlarda mantar enfeksiyonuna neden olabilir. Özellikle ilk evlerinde pişiği tedavi etmek ve ortadan kaldırmak, daha basittir. Bazı basit uygulamaları yaparak kısa sürede pişik ortadan kaldırılabilir. Bu uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  •         Lavanta yağı, hindistan cevizi yağı ve orijinal zeytinyağı, bebeklerde oluşan pişiğin tedavisinde son derece etkili ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir. Bunun için bebeğin pişik olan bölgelerine narince bu yağları sürmek yeterli olacaktır. Cildi çok hassas olan bebekler için lavanta yağı su ile seyreltilerek de kullanılabilir.
  •         Pişiğin oluştuğu bölge havasız kaldığında, pişik oluşumu daha da ilerleyebilir. Buna bağlı olarak pişik olan bölgenin sık sık yıkanması da bebeklerde geçmek bilmeyen pişik probleminin ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir. Pişikli bölgeyi havalandırmak da iyileşme sürecini pozitif etkiler.
  •         Kimyasal içerikli temizleme mendilleri pişik oluşumuna neden olurken, saf su bazlı ıslak temizleme mendilleri pişik üzerinde tam tersi etkiye sahiptir. Saf su bazlı ıslak mendiller ile bebeğin pişik olan bölgelerini silmek, iyileşme sürecini pozitif etkileyen yöntemlerden biridir. Çünkü bu mendiller, pişik nedeniyle oluşan kızarıklığın hafiflemesinde ve pişikli bölgenin rahatlaması üzerinde son derece etkilidir.
  •         Vazelin kullanmak, bebeklerde pişik için evde uygulanabilecek en iyi çözümlerden biridir. Bunun için bebeğin bezini değiştirirken önce altını ılık su ve yumuşak havlu yardımı ile temizleyin ve iyice kurutun. Daha sonra pişik olan bölgeye ince bir katman halinde vazelin sürün.
  •         Pişik kremi yalnızca pişiği engellemek için değil, tedavi amacı ile de kullanılabilir. Pişik olan bebeklerde krem kullanımı bebeği rahatlatır ve  pişiğin iyileşme sürecini hızlandırır. Yeşilmarka’nın bebeklerin narin cildine uygun olarak özel formüle ettiği Pişik Önleyici Krem, yüzde yüz doğal içeriği ile bebeğinizin hassas cildini korurken, pişik sorunundan en kısa sürede kurtulmasını sağlar.
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Yeşilmarka Bebek Bakım Paketi Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Bebeklerde Pişik Konusunda Ne Zaman Doktora Danışılmalı?

Bebeklerin huzurunu kaçıran ve en sık rastlanan sorunlardan biri olan pişik, kimi zaman bir türlü iyileşmeyen ciddi bir cilt soruna dönüşebilir. Bu nedenle bazı durumlarda vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir. Eğer;

  •         Bebeklerde geçmek bilmeyen pişik sorununa ateş eşlik ediyorsa,
  •         Pişik olan bölgede su toplanmışsa,
  •         Pişik olan bölgede irin dolu yara ve kan çıbanı gibi yaralar varsa,
  •         Evde pişik tedavisi uygulanmasına rağmen 2-3 gün sonra bile iyileşme olmamışsa,
  •         Bebek antibiyotik tedavisi alıyorsa,
  •         Pişik olan bölge kıpkırmızı ise ve bölgenin çevresinde kırmızı lekeler varsa (mantar enfeksiyonu olma ihtimali olabilir) ve
  •         Bez bölgesinin dışında kalan yerlerde de pişik oluşumu gözleniyorsa, bebeğin mutlaka en kısa sürede doktora götürülmesi gerekir.

Yeşilmarka doğal kozmetik ürünleri ile bebeklerinizin cilt sağlığını korumasını sağlayın..

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/yagli-ciltler-icin-bakim-onerileri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir