Sporcu Beslenmesi

Vücut Geliştirirken Kas Kütlesi Arttırmanın Yolları

Spor yapmak birçok insanın günlük yaşantısında belki de en çok keyif aldığı durumlardan birisidir. Çoğu insan işten sonra günün yorgunluğunu ve stresini atmak için giderken kimisi sabahın erken saatlerinde gitmeyi tercih eder. Düzenli spor yapıldığı takdirde vücudumuz da hiç kuşkusuz belirli bir zaman diliminden sonra gelişim göstermektedir. Genel olarak spora vücut geliştirmek ve kas kütlesi arttırmanın yollarını net bir şekilde bilen belirli insan grubu da vardır. Bu kişiler vücudunda hangi kas grubunun ne sık aralıklarla çalıştırılması gerektiğinden tutun daha birçok önemli detay hakkında oldukça bilgi sahibidirler. 

Spor yapmaya gelen her insan kas kütlesini arttırmanın yolları üzerinde çalışıyor. Çünkü her insanın vücut yapısı ne yazık ki aynı değildir. Kimileri spora kilo vermek ve vücudunu daha iyi hale getirerek sağlıklı bir yaşam için çabalarken kimileri ise hem sağlıklı beslenip hem de kas kütlesi arttırmanın yolları ile vücudunun daha güzel görünmesini hedefleyebilir. Bizler bu yazımızda Yeşilmarka olarak vücut geliştirirken, kas kütlenizi doğru bir şekilde nasıl arttırmanız gerektiği hakkında önemli bilgiler paylaşıyoruz.

Spor Yaparken Kas Kütlesi Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Düzenli spor yapan insanları birçoğu bunun karşılığını elbet ki görmek isterler. Bunun için kas kütlesi arttırmanın yollarını daima araştırarak ona göre egzersizlerini yapmaya gayret ederler. Fakat kas kütlesi arttırmanın yollarından en önemlisi tamamen doğru bir beslenme düzenine sahip olmanızdır. Spordan önce veya sonra mutlaka yediğiniz besinlerin protein değerinin yüksek olmasına her daim dikkat etmelisiniz. Beslenmeden sonra ise düzenli olarak ağırlık antrenmanları yapmanızda kas kütlesi arttırmanın yollarından bir diğer önemli noktalarından birisidir. Bu başlığımız altında Yeşilmarka olarak spordan önce veya sonra hangi besinleri tüketirseniz kas kütlenizin artmasını tetikleyebilirsiniz sırasıyla bunlara değineceğiz.

  • Kuruyemişler;

Spordan sonra tüketilecek en önemli besinlerin başında kuruyemişler gelmektedir. Kuruyemişler içlerinde bulunan besin öğeleri ile oldukça zengin kaynaklardan birisidir. Kuruyemişler bir yandan kas kütlenizin oluşmasını sağlarken bir diğer yandan ise yağ oranınızın düşük olmasını sağlayarak vücudunuzun ihtiyacı olan temel vitamin, mineral ve yağ moleküllerinin alınmasına yardımcı olmaktadır. Kas kütlesi arttırmanın yolları olarak oldukça besleyici ve protein değeri yüksek olan bu besinleri ara öğünleriniz de ve spor sonrasında düzenli olarak tüketebilirsiniz. Örnek olarak size 100 gramında ne kadar yüksek protein değeri olan kuruyemişlerden bahsedecek olursak;

Fıstık: 25 gram protein

Badem: 22 gram protein

Fındık: 15 gram protein

Çam Fıstığı: 21 gram protein içermektedir. Bu protein gramları oldukça önemli ve vücudumuz için oldukça önemli bir ihtiyaçtır.

  • Tam Tahıllı Besinler;

Sağlam bir antrenman yapacaksak mutlaka spordan önce iyi bir şekilde beslendiğimizden emin olmalıyız. İşte bu noktada kas kütlesi arttırmanın yollarından bir diğer önemli besini olan tam tahıllı ürünler dikkat çekmektedir. Tam tahıllı besinler tüketildiği zaman sindirimi yavaş bir şekilde gerçekleştiği için antrenman sırasında ve sonrasında bizlere ciddi bir oranda enerji sağlayacaktır.

Aynı zamanda tam tahıllı besinler büyüme hormonunun çalışmasına etki ettiği için kas gelişiminin de artmasında büyük bir oranda katkıda bulunmaktadır. Tam tahıllı besinler ayrıca rafine edilmiş şeker içermedikleri için bel bölgesinde oluşan yağlanmalarında engellenmesine büyük oranda katkı sağlanmaktadır. Bu yüzden bu besinleri düzenli olarak tüketmeniz sizlerin ciddi oranda faydasına olacaktır.

  • Vücut Geliştirmenin En Önemli Besini: Yumurta

Sadece spor yaparken değil günlük yaşantımızın vazgeçilmezlerinden olan bir besindir yumurta. İçerdiği besin değerli ile sağlığımız adeta bire bir olup uzmanlar tarafından bile sık sık tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca kas kütlesi arttırmanın yolları olarak en başı yumurta besini alabilir. Sporcular içinde yumurtanın besin olarak diğer besinlerden her daim önde olduğunu söylememiz her daim doğru olacaktır. Bunun sebebi ise yumurta içerisinde bulunduğu protein miktarının büyük bir kısmının vücutta bırakıyor olmasıdır.

Diğer besinlerin vermediği katkıyı bizlere veren yumurta aynı zamanda en değerli protein kaynağı olarak da dikkat çekmekte ve kalori değerlerinin az olmasından dolayı gereksiz kilo alımını da kesinlikle engellemektedir. Ama şunu sizlere belirtmeliyiz ki yumurta tüketirken ağırlıklı olarak mutlaka beyaz tarafını daha sık tüketirseniz vücudunuza alacağınız protein miktarı bir o kadar yüksek olacaktır. 

  • Doğal Yollar İle Üretilen Sporcu Besinleri

Sizlere 3 önemli besinden bahsettik fakat kas kütlesi arttırmanın yollarından bir diğer önemli olanı ise tamamen doğal yollar ile üretilen sporcu besinleri olmaktadır. Bunlardan bir tanesine örnek verecek olursak Yeşilmarka olarak tamamen doğal yollar ile üretilen protein tozu ürünleri ile günlük ihtiyacınız olan protein miktarını kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Vücut Geliştirirken Kas Kütlesi Arttırmanın Yolları

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu Çikolata/Vanilya Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Hem spor öncesi hem de spor sonrası kullanımı ile vücut geliştirmesi ile uğraşan insanların kas kütlesi arttırmanın yollarından biri olarak doğal protein tozlarını her daim tercih etmektedir. Sağlık açısından da oldukça herhangi bir olumsuz etkisi olmayan doğal protein tozu ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Sizlere kas kütlesi arttırmanın yolları olan ve sporun büyük bir kısmını oluşturan önemli besinlerden bahsettik. Fakat şunu da bilmenizi isteriz ki ağırlık antrenmanı sonrasında günlerce geçmeyen kas ağrıları meydana gelebilir. 

Kas Ağrıları Neden Meydana Gelmektedir?

Kas ağrıları günümüzde insanların sıkça yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Bu sadece spor esnasında veya sonrasında değil günlük yaşantımızda da burkulma, tökezleme gibi durumlardan sonra kas ağrıları ister istemez yaşayabiliriz. Ayrıca vücudumuzda farklı farklı kas grupları olduğu için oluşan her kas ağrısı aynı olmayabilir. Bunun sizlere ilk tavsiyemiz eğer spor yapıyorsanız mutlaka iyi bir ön ısınma yapmanızdır. Aksi takdirde bu tür rahatsızlıklar ile karşılaşabilirsiniz.  Kas ağrılarının bir diğer nedenlerinden sizlere bahsedecek olursak, fiziksel aktivite, aşırı stres ve gerginlikten ötürü de meydana gelmektedir. Bir diğer kas ağrısı nedenlerini maddeler halinde anlatacak olursak;

  • Vücudumuzun bir veya daha fazla bölgesinde oluşan kas gerilmeleri.
  • Spor veya diğer fiziksel aktivite esnasında kası aşırı yıpratmak ve zorlamak.
  • Kas gücü gerektiren işlerde kendimizi aşırı derece zorlayarak kas yırtılmasına sebep olmak.
  • Ve yukarıda bahsettiğimiz gibi egzersiz öncesi yeteri kadar ısınmamak kas ağrılarına sebep olabilecek nedenlerden birisidir. 

Vücut Geliştirirken Kas Kütlesi Arttırmanın Yolları

Peki kas ağrısı nedenlerinden sizlere bahsettiğimize göre bir de bu kas ağrılarından nasıl kurtulmalısınız ve ne gibi tedavi yöntemlerine başvurmalısınız?

Kas Ağrıları Nasıl Önlenebilir?

Kas ağrılarını önlemek için birbirinden farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan birisi ise eğer gününüzün büyük bir bölümünde evdeyseniz burada ne tür tedaviler uygulayarak kas ağrılarınızı en aza indirgeyebilirsiniz ilk olarak ona maddeler halinde bakalım;

  • İlk olarak mümkün olduğunca evinizde ağır işler yapmaktan kaçınmalısınız. Eğer fiziksel olarak kendinizi zorlarsanız kas ağrınız daha çok artabilir. Mümkün olduğunca dinlenmeye odaklanın.
  • Kas ağrısını hafifletmenin bir diğer yolu ise ağrı olan bölgeye düzenli olarak buz koymanızdır. Fakat şunu belirtmek isteriz ki, kaslarınızda oluşan zorlanma ve burkulma sırasında 1 veya 3 gün boyunca buz koymalı ve 3 günden sonra o bölgeye ısı teması uygulamalısınız.
  • Kaslarınızı ve ağrıyan bölgeleri dikkatli bir şekilde germelisiniz.
  • Kas ağrısı geçene kadar vücudu zorlayacak aktivitelerden kesinlikle kaçınmalısınız,
  • Kas ağrısı düzelene kadar ağırlık kaldırma antrenmanlarına ara vermelisiniz,
  • Vücudunuza dinlenmek için zaman tanımalısınız,
  • Vücudunuzdaki gerginliği azaltmak için yoga ve meditasyon gibi stres giderici aktiviteler ve egzersizleri düzenli olarak yapmalısınız.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/cilt-kurulugu-icin-dogal-yontemler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir