Kişisel Bakım

Vücut Çatlakları Nasıl Geçer?

Vücudumuzun bazı bölgelerinden birçok nedenden kaynaklanan deformasyonlar ortaya çıkabilir. Bu deformasyon çeşitlerinden biri de vücut çatlaklarıdır. Cilt çatlakları daha çok kadınlarda görülmektedir; estetik olarak kadınların kaygılar yaşamasına bunun sonucunda da psikolojik olarak bu durumdan olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.

Vücuttaki cilt çatlakları sık rastlanılan sorunlardan biridir. İnsanların kilo alıp vermesi sonucu, kadınların gebelik sürecinde, hormonal değişikliklerin yaşanması sonucu genel olarak bel, kalça, bacak, karın, kol ve meme bölgelerinde oluşur. Başlangıçta kırmızı ya da mor renkli olarak ortaya çıkarlar ancak zamanla beyaz renge dönüşürler. Estetik açıdan hoş olmayan bu cilt çatlaklarının görüntüsü kişiyi rahatsız eder. Kişinin giyim tarzının değişmesine, kendini kötü hissetmesine mutsuz olmasına neden olabilirler. Bu yazımızda vücut çatlaklarının ne olduğuna, nasıl geçebileceğine, cilt çatlaklarının iyileşmesi sürecinde kullanabileceğiniz ürünlere değineceğiz..

Vücut Çatlağı Nedir? 

Vücut (Deri) çatlağının tıptaki karşılığı “stria”dır. Derimiz üst yüzeyden alt yüzeye doğru üç tabakadan oluşur. Bu tabaklar epidermis, dermis, hipodermis şeklinde sıralanabilir.  Derimizin ‘dermis’ olarak isimlendirilen tabakasının çok fazla gerilmesi sonucu ile vücut çatlağı ortaya çıkar. Deri, göz ile görülebilecek şekilde zayıflar, incelir ve yırtıkmış gibi bir görüntü oluşur.

Sorunlu deri, sağlıklı olan deriden çok kolay bir şekilde ayırt edilebilir. Yeni oluşmaya başlayan vücut çatlaklarında ten rengi gibi değil morumsu bir renk ortaya çıkar. İlerleyen süreçte çatlak olan bölgenin rengi açılır ten rengine yakın bir hal alır. Vücut çatlaklarının renkleri oluşurken kişinin vücut yapısına göre farklılıklar yaşanabilir. Bu çatlak görünümüne kadınlarda genellikle gebelik dönemlerinde rastlandığı için gebelik çatlağı da denebilir. Çatlaklar cildin bütünlüğünü bozmasa bile estetik olarak hoş görünmez. Bu yüzden çatlakları geçirecek tedavi çok merak edilen bir konudur. 

Vücut Çatlakları Neden Olur? 

Deri; epidermis, dermis, hipodermis adındaki tabakalardan oluşur. Dermis tabakasında yer alan elastin ve kolojen lifleri cildin sağlıklı görünmesini ve elastik olmasını sağlar. Elastin ve kolojen liflerinin kopması ya da aralarında olan bağın zayıflaması gibi aşamalarda ciltte ciddi ve estetik durmayan bozulmalar oluşmaya başlar. Bu durum kadınlarda en çok gebelik döneminde yaşanır. Gebelik sürecinde, cilt sürekli gerilir bu yüzden yapısı bozulur. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde hem alınan fazla kilolardan hem vücuttaki ödemden hem de karın bölgesinden meydana gelen gerginlik sebebi ile bacakların iç bölgelerinde ve göğüslerde çatlaklar meydan gelir.

Gebelik durumunun dışında vücutta çatlaklara sebep olan birçok neden olabilir. Örnek olarak aşırı derece kilo almak ya da kilo vermek, ergenlik döneminde kasların gelişmesi, vücut geliştirmek için çalışanların da genelde çatlakları olur. Salgılanan hormonlar da vücut çatlaklarının oluşmasına neden olabilir. Yapılan çalışmalar kilo problemi yaşayan bireylerde vücut çatlaklarının oluştuğunu göstermektedir. Örneğin yapılan bir araştırmaya göre obezite teşhisi konan hastaların %40’ında deri çatlağı görülme riski çok daha fazladır.

Yaşanan bazı hastalıklar ve hastalıklarının tedavi edilebilmesi için kullanılan ilaçlar da çatlaklara neden olabilir. Örneğin sistemik kortizon kişilerde elastin ve kolojen lifleri yıkıma uğrar. Bu durum da vücudun bazı bölgelerinde çatlakların yaşanmasına sebep olabilir. Bazı durumlarda ise hiçbir neden olmasa bile vücut çatlağı sorunu yaşanabilir. Bu duruma ise idiopatik oluşan çatlak denir. Doğal cilt bakım ürünleri kullanımı ile vücut çatlakları önlenilebilir.

Vücut Çatlakları Nasıl Geçer?

Yeşilmarka Normal ve Kuru Ciltler İçin Doğal Günlük Bakım Kremi Ürünümüzü Sitemizden İnceleyebilirsiniz.

Vücut Çatlaklarının Belirtileri Nelerdir? 

Vücudumuzda yeni oluşan çatlakların renk tonu, görüntüsü ve vücutta bulunduğu yerleri farklılık gösterebilir. Anatomik olarak tüm bölgelerde oluşabilir ancak genel olarak kişilerde göğüslerde, karında, kalça ve bacaklarda, kolun iç kısımlarında ve sırt bölgesinde çatlaklar görülür. Salgılanan hormonlar da çatlakların oluşmasında etkilidir. Bu nedenle kadınlarda ve erkeklerde farklı bölgelerde çatlaklar görülme olasılığı yüksektir. Kadınlarda en çok kalça ve bacak bölgesinde, daha sonra ise göğüs bölgesinde çatlaklar görülür; erkeklerde ise kol, sırt altı ve kalçada vücut çatlakları ortaya çıkmaktadır.

Vücutta çatlaklarının ortaya çıkma dönemi genel olarak ergenlik ile aynı dönemlere denk gelmektedir. Gebelik döneminde ortaya çıkan çatlaklara “stria gravidarum” ismi verilebilir ve spesifik olarak karın bölgesinde yoğun olarak çatlak sorunu görünümü ortaya çıkar. Çatlak sorunu, görüntüsü dışında başka bir şekilde belirti vermez. Fakat ortaya çıkan bazı yoğun ve büyük çatlaklarda kaşıntı, yara gibi belirtiler ortaya çıkabilir. 

Vücut Çatlakları Spor ile Geçer mi? 

Vücut çatlakların ortaya çıkmasının birçok farklı nedenin olabileceğini söyledik. Örneğin yaşanan aşırı kilo kaybı ya da artışı çatlaklara sebep olabilir. Vücudunuzda meydana gelen çatlakların doğal yöntemler ile ortadan kaldırmak mümkünüdür. Bu yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Düzenli olarak spor yaparak sizi görüntüsü ile rahatsız eden çatlaklardan evinizin konforunda kurtulabilirsiniz. Örnek olarak vücudunuzdaki çatlaklardan kurtulabilmek için evde aerobik egzersiz hareketleri yapabilirsiniz. Düzenli olarak şınav çekebilirsiniz, çömelme hareketi yapabilir ayrıca mekik çekebilirsiniz.  

Vücut Çatlaklarına Ne İyi Gelir? 

Cildimizdeki aşırı gerilmeden kaynaklı olarak elastin ve kolajen liflerinin zarar görmesi ve cildin alt katmanlarındaki yırtılmalar sebebi ile ortaya çıkan çatlaklar, estetik olarak kişinin rahatsız olmasına neden olur. Vücuttaki çatlakların oluşumu tamamı ile önlenemese bile vücutta çatlakların ortaya çıkmasına neden olan risk faktörlerinin en aza indirilmesi, vücutta çatlakların ortaya çıkmasının önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Vücudun bütün bölgelerinde olduğu gibi kalçada ya da bacakta çatlakların ortaya çıkmasına sebep olan risk faktörlerinin belirli bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz: 

1. Vücut Ağırlığını Bilinçli Bir Şekilde Kontrol Altına Alınmaması:

Aşırı derecede kilo almak, vücutta çatlak oluşumuna yol açan en önemli faktörlerden biri olabilir. Özellikle obezite hastalarında “glukokortikoid hormonunda” ortaya çıkan artış, çatlak oluşmasına neden olabilir. Ergenlik ve hamilelik dönemlerinde de artışa sebep olan bu hormonun dengede kalmasını sağlamak için ani kilo artışlarından ve düşüşlerinden korunmak vücutta çatlak oluşumunun önüne geçilmesine sağlar. 

2. Hormonal Olarak Yaşanan Bozukluklar:

Gebelik ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan ani hormonal değişimlerin yanında endokrin sisteminde var olan bozukluklar ve kişinin hormonal dengesini etkisi altına alan hastalıklar da vücutta çatlaklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaşanan bu tarz olayların önüne geçmek, hem sağlığın hem de estetik görünümün koruması için düzenli bir şekilde sağlık kontrollerinin yaptırılması iyi olacaktır. 

3. Çok Fazla Spor Yapmak:

Belirli bölgelerdeki kasların aşırı derecede gelişmesine neden olan egzersiz çeşitleri, çatlakların ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle vücudunu geliştiren ve ağırlık çalışan kişiler, kas kütlelerini hızlı bir şekilde büyütmekten uzak durmalıdır. Erkeklerde çatlak oluşumu için risk oluşturan bu etkilerin önüne geçebilmek amacı ile, egzersiz sürelerini kısaltılmalı ve kas geliştirme süreci belirli bir döneme yayılmalıdır. Çok fazla ağırlık çalışmaktan ve kas gelişimi için steroid kullanımından kaçınılmalıdır. Bu süreçte sporcu besinleri içerisinde yer alan Whey Protein Tozu kullanmak kas geliştirme sürecinize yardımcı olacak ayrıca spor yaparken çatlaklarınızın oluşmasını engelleyecektir.

Vücut Çatlakları Nasıl Geçer?

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Çikolata/Vanilya Ürünümüzü Sitemizden İnceleyebilirsiniz.

Yazı boyunca vücut çatlaklarının ne olduğundan, belirtilerinden ve nedenlerinden bahsettik. Çatlak sorunu yaşamamızın birçok nedeni var ancak temel olarak vücudumuzu iyi ve doğal nemlendiriciler ile nemlendirmeli, yoğun bir şekilde spor yapıyorsak bu süreçte Whey Protein Tozu kullanmalıyız. Sağlıklı günler dileriz. 

 Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/uyku-oncesi-cilt-bakimi-rutini/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir