genel

Tırnak Hastalıkları Nelerdir? Renklere Göre Tırnak Hastalıkları

Vücut sağlığımız her dönem aynı olmamaktadır. Bu değişikliklerin habercisi olan tırnakların renginden ve yapısından hastalığın neler olabileceği anlaşılabilmektedir. Hastalıkların tırnaktan anlaşılabilmesi haricinde her bölgede olduğu gibi tırnak hastalıkları da olabilmektedir.  Tırnağın herhangi bir kısmında bu durum meydana gelebilir.

Tırnakların yapısında da aynı saçlarımızda olduğu gibi keratin yapısı bulunmaktadır. Keratin, güçlü bir yapıya sahip protein çeşididir ve tırnakların korunmasını sağlar. Tırnak belirli yapılardan oluşmaktadır. Tırnak tabakası, tırnak yatağı, tırnak kökü, aycık (lunula), üst deri ve tırnak katmanları bu yapılardır. Tırnak kökünden başlayarak tırnak uzar ve yaşlı tabakanın yerini yeni tabaka devralır. Tırnaklarda uzama yaşa, cinsiyete, hastalığa, hamilelik ve lohusalık dönemine, mevsime göre değişiklik gösterebilir. Tırnak hastalıkları da bu değişikliklere göre oluşabilir.

İlerleyen yaşa göre tırnakta siyah veya beyaz çizgiler oluşmaktadır. Çoğu zaman bir hastalık olduğu düşünülse de bu değişim yaşlanma kaynaklıdır. Tırnak bakımlarının periyodik yapılmaması nedeniyle mantar enfeksiyonları, vücutta meydana gelen değişikliklerden kaynaklı kan dolaşımı problemleri, akciğerdeki tutulumlar nedeniyle solunum yolunda meydana gelen oksijensiz kalma problemleri, sedef hastalığı, anemi (demir eksikliği), vitamin eksiklikleri, hipertiroidi ve hipotiroidi, egzama, alopesi, çinko eksikliği, tırnak hastalıklarına neden olabilir veya diğer hastalıkların belirtisi olarak incelenebilir.

Tırnak hastalıkları, deri hastalıkları olarak değerlendirilir. Dönem dönem tırnak batması veya kapıya tırnak sıkıştırma, tırnağın kırılması gibi problemler nedeniyle tırnak yapısı zarar görmektedir. Küçük işlemlerle tedavi edilebilmekte veya zamana bırakılarak iyileşmesi beklenebilmektedir. Enfeksiyon oluşması halinde zaman geçmeden tedavi edilmesi gereklidir. Kalıtsal nedenlerle meydana gelen tırnak rahatsızlıklarının nedeni detaylı araştırılmalıdır.

Tırnak Rengi Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Tırnakların yapısına ve tırnak renklerine göre diğer belirtiler de göz önünde bulundurularak enfeksiyon, solunum problemleri, sindirim problemleri, dolaşım problemleri gibi konularda veya tırnak hastalıkları tanısı konulabilmektedir. Belirtiler arasında tırnakların hangi renkte olduğu, yapısı, şekli gibi durumlar incelenir. Akciğer, kalp, diyabet, enfeksiyon gibi hastalıklar tırnakların kontrol edilmesiyle birlikte ön tanı için yardımcı olabilmektedir. Değişen tırnak renkleri arasında en çok sarı renkli tırnak bulunmaktadır. Sarı tırnak, kimyasal işleme maruz kalmış, mantar enfeksiyonuna yakalanmış ve tiroid hormonunda bozukluk olan kişilerde sıklıkla görünmektedir.

Siyah tırnak, çoğunlukla tedavi edilmeyen mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşmaktadır. Tırnak tabakasının altında darbe nedeniyle kanama meydana gelmişse, kan dışarı çıkamadığı için alt tabaka içerisinde önce mor sonrasında ise siyah renge dönüşebilir.

Mavi tırnak, tırnak hastalıkları arasında yer almaz. Tırnağın mavi-mor gibi bir renge dönüşmesi ciddi bir solunum probleminin belirtisidir. Özellikle hastanede uygulanmakta olan anestezi işlemlerinde tırnağın rengini kapatacak oje gibi uygulamaların yapılması istenmemektedir.

Beyaz noktalı tırnak veya beyaz tırnaklar, herhangi bir darbeye maruz kalmış tırnaklarda beyaz noktalar görünebilir. Vitamin eksikliği veya keratin eksikliğinde de beyaz noktalı tırnak görünümü oluşabilir. Beyaz tırnak ise daha çok karaciğer kaynaklı problemlerden kaynaklanır.

Tırnak Rahatsızlıkları Sebebi Nedir?

Tırnak hastalıkları için doğrudan bir hastalığın belirtisidir demek doğru değildir, çünkü birçok hastalığın belirlenmesinde tırnak yapısı belirtileri incelenmekte ve tanı için kullanılmaktadır. Zayıf tırnak yapısı, eğik tırnak, çukurlaşan tırnak, kırılan tırnak, kıskaç tırnak, yatay çizgili tırnak, çatlak tırnak, yumru tırnak, siyah şeritli tırnak, kaşık şekilli tırnak, gevşek tırnak gibi birçok rahatsızlık türü bulunmaktadır. Bu rahatsızlıkların sebepleri şekil bozukluğuysa farklı, renkler mevcutsa farklı tanılar konulabilmektedir.

Tırnak batmasından kaynaklı yapısında meydana gelen bozukluklar en çok maruz kalınan hastalıklar arasında yerini alır. Yanlış tırnak kesimi nedeniyle genellikle meydana gelir. Derinin içerisine doğru tırnağın uzaması durumudur. Zamanla bu durum kızarıklık, şişlik, morluk ve su toplaması gibi problemlere neden olur.

Tırnak hastalıkları içerisinde tırnak tümörü ve siğillerinin oluşumları tehlikeli olabilir. Siğiller iyi huylu olabildikleri için çok tehlike arz etmese de tümör olanlar ise ayak veya el parmaklarında hangisinde meydana gelmişse hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Deri hastalığı olan sedef hastalıklarında tırnakta meydana gelen değişiklikler oldukça fazladır. Tırnakta şekil bozukluğu, çinko eksikliği, bağışıklık sistemi bozuklukları ve doku bozuklukları nedeniyle gerçekleşmektedir.

Tırnak hastalıkları da diğer hastalıklarda olduğu gibi ciddiye alınmalıdır. Değişiklik meydana geldiğinde belirtiler dikkatlice takip edilmelidir. Mevsim değişimlerinde veya hamilelik gibi durumlarda meydana gelen değişiklikler oldukça normal kabul edilmektedir. Sürekli meydana gelen ve geçmeyen durumlarla karşılaşıldığında ek olarak farklı bir belirti daha taşıyıp taşımadığınıza dikkat etmekte fayda var.

Doğrudan tırnak hastalıkları içerisinde yer almayan ama sürekli meydana gelmesi halinde ciddi problemlere neden olan bir de tırnak yeme rahatsızlığı vardır. Tırnak yapısını bozmakla beraber aynı zamanda tırnaktan ağız yoluyla vücuda yayılan ciddi bakteri ve mikroplar olabilir. Vücudun işleyişinde meydana gelebilecek bazı ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Tırnak Sararması

Tırnak sararması enfeksiyon nedeniyle oluşabilir ve bu sararmanın tedavisi esas nedeni belirlenerek yapılmalıdır. Tırnak hastalıkları içerisinde yer alan ve ülkemizde en çok karşılaşılan durum olarak da bilinen tırnak sarılığı, mantar hastalığı veya tiroid hormonu bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir. Sigara kullanımı, oje kullanımı, sürekli oje değiştirmek ve uzun süreli ojeyi tırnakta tutmak, tırnağı hem güçsüzleştirme hem de sararmasına neden olmaktadır. Protein içerikli beslenmemek, yeterli oranda D vitamini alamamak da sararma sebepleri arasındadır.

Bu sararma eğer temelinde önemli bir hastalığı barındırmıyorsa basit ve doğal yöntemlerle sarı renkten kurtulabilirsiniz. Limonlu su ve diş macunu özellikle sararmış tırnaklarda rahatlıkla uygulanabilen ve oldukça hızlı çözüme kavuşabileceğiniz bir çözüm olarak değerlendirilebilir. Doğal kozmetik ürünleri, doğal içerikli el bakım kremi kullanarak veya evde yapılan doğal kürler kullanabilirsiniz. Doğal içeriğe sahip Yeşilmarka ürünleri içerisinde size uygun el kremlerini inceleyebilir ve tercih edebilirsiniz.

tırnak hastalıkları

Doğal El ve Vücut Kremi ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Tırnak Turunculaşması

Turuncu renge dönen tırnak, sarı, yeşil, siyah renklerde de olduğu gibi mantar enfeksiyonuna maruz kalmış olabilir. Tırnağın kökünden lunulaya kadar tamamını kaplayan bir renk olarak görülür. Kısa sürede bu tırnak hastalığı geçmediği takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve altında yatan sebepler araştırılmadır.

Turuncu rengi tırnak hastalığı için eğer belirgin bir hastalık tanısı konulmamışsa belirli bir bakım rutini ile tırnaklarınızı iyileştirebilirsiniz. Doğal çözümler tırnakların bakımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Limon, karbonat, yoğurt, süt, su gibi her evde rahatlıkla bulabileceğiniz malzemelerle doğal karışım tarifleri hazırlayabilirsiniz. 1 adet limon ve yarım çay bardağı su ile birlikte çok kolay bir karışım hazırlayarak tırnaklarınızı 15 dakika bu karışım içerisinde bekletebilirsiniz. Karışım hazırlayacak vakti olmayan ve kolayca uygulanabilen doğal el ve vücut kremi isteyenler Yeşilmarka internet sitesi üzerinden doğal içerikli ürünleri inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir