genel

Düzenli Yaşam Alışkanlıkları Sağlamak İçin İpuçları

Düzenli yaşam, sağlık ve mutluluğun temelini oluşturur. Sağlıklı ve mutlu yaşam için düzenli yaşam alışkanlıkları edinmek gereklidir. Hayatın akışına kendimizi kaptırıp aslında birçok detayı ve güzelliği kaçırıyoruz. Kariyer, okul, iş ve hedefler derken zaman geçip gidiyor ve sağlığımızı ihmal edebiliyoruz.  Bu altın değerinde kurallar hayattan keyif almayı ve mutlu olmayı sağlamaktadır. Düşünmeden anında otomatik olarak yapılan davranışlar alışkanlıklarımızı oluşturur.

Düzenli yaşamak için edinilmesi gereken alışkanlıklar zamanla kazanılır ve bir plan oluşturarak programlı bir yaşama başlayabilirsiniz. Düzenli hayata geçmek için kararlı ve sabırlı olunmalıdır. Değişimlerin bir günde tamamlanmayacağı unutulmamalıdır. Geçmişte yaşadığınız her deneyim aslında sizi düzenli hayata girmenizi sağlayan önemli detaylar içerir. Bu deneyimleri hata olarak görmeyip bir değer olarak gördüğünüzde alışkanlıklarınızı değerlendirmenizi de sağlayacaktır.

Mükemmel hayat diye bir şey olmadığını, her kişinin kendine özel bir mükemmeli olduğunu bilmek gerekiyor. Kendi düzeninizi ve mükemmelinizi oluşturmak için size özel bir düzen oluşturulmalıdır. Düzenli hayat için gerekli alışkanlıklar aşağıda maddelerle detaylı olarak açıklanmıştır. Bu maddeler sadece fikir verir, kendinize özel rutini oluşturmak için hayatınızın önceliklerini belirlemeniz gereklidir.

  • Düzenli uyumak,
  • Düzenli ve dengeli beslenmek,
  • Hayatınıza sporu dahil etmek,
  • Rutin hayatınızda yolda geçirdiğiniz zamanı minimuma indirin,
  • Sevdiklerinizle vakit geçirin,
  • Kişisel bakım rutini oluşturun,
  • Kendinize zaman ayırın,
  • Önceliklerinizi belirleyin,
  • Bol bol su için, zararlı içeceklerden uzak durun.

Düzenli Uyuyun

Düzenli yaşam alışkanlıkları belirli bir programla ve düzenle yaşamak için kazanılan davranışlardır. Düzenli bir hayat için öncelikle ihtiyacınız kadar uyuyun. Daha fazla iş, daha fazla dizi, daha fazla televizyon ve telefondan uzak durmalısınız. Sağlıklı bir göz ve ruh sağlığı için uyku oldukça önemlidir. Uykusuzluğun beraberinde strese, kaygıya ve dikkat eksikliğine neden olduğu unutulmamalıdır. Düzenli uykunun bir başka anlamı aynı zamanda düzenli uyanmaktır.

Düzenli ve Dengeli Beslenin

Aynaya baktığında kendini iyi görmeyi herkes ister. Aynı zamanda sağlıklı olmayı. Öğünde karbonhidrat, yağ, protein olmasına dikkat edilmelidir. Protein ağırlıklı beslenerek daha sağlıklı olunabilir, lakin vücut ihtiyaç duyduğu ilk enerjiyi karbonhidrattan sağlamaktadır. Vücudun ihtiyacı olan ve kas kütlesini artırmak amacıyla whey protein tozu takviyesi alınabilir. Yeşilmarka’da size uygun whey protein tozu seçeneklerini inceleyebilir ve tercih edebilirsiniz.

Düzenli Yaşam Alışkanlıkları

Yeşilmarka Vanilya/Çikolatalı Doğal Whey Protein Tozu ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Dengeli ve düzenli beslenmek oldukça önemlidir. Hayatınıza yeşillikleri de eklemeyi unutmayın. Yiyecekleri bolca çiğnemek, kırmızı et yerine beyaz ete yönelmek, sofradan doymadan kalkmak, tuzu ve şekeri minimum seviyede kullanmak gibi beslenme kurallarını da dikkate almak gereklidir.

Spor Rutini Oluşturun

Düzenli yaşam alışkanlıkları kazanmak için belirli rutinler oluşturmak gerekir. En önemli maddelerden biri de spor rutini oluşturmaktır. Dengeli ve düzenli beslenmeyi spor ve egzersiz programları ile desteklemek gereklidir. Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için minimum günde 30 dakika kısa mesafe yürüyüşler yapılmalıdır. Bunu tempolu yürüyüşler, pilates ve yoga takip edebilir.

Eğer dans etmekten keyif alıyorsunuz dans topluluklarına, zumba kulüplerine de üye olabilirsiniz. Sosyalleşmeyi de seviyorsanız takım sporlarına katılabilirsiniz. Günlük rutin spor alışkanlıkları dışında normal hayatınızda da basit birkaç şeyi değiştirerek hayatınıza hareket katabilirsiniz. Asansör yerine merdiven, yürüyebileceğiniz mesafede araba yerine yürüyüş ve bisiklet kullanarak gün içinde hareket miktarınızı artırabilirsiniz.

Zamanı Verimli Kullanın

Düzenli yaşam alışkanlıkları kazanabilmek ve uygulayabilmek için elimizde zaman olması gerekiyor. Bu nedenle kendimize zaman bırakabilmek için günü verimli kullanmak önemlidir. Okul, iş, ev arasındaki mesafeyi minimuma indirmek ve yolda geçirdiğimiz zamanı kısaltmak bize verim kazandırır. Eğer mesafeyi kısaltamıyorsak yolda geçirilen zamanı verimli hale getirebiliriz. Sevdiğimiz bir kitap ve müzik bu uzun yola eşlik edebilir. Çizim yapmaktan hoşlanıyorsanız şayet boş bir defter ve kalem eşlik edebilir.

Sevdiklerinize Zaman Ayırın

Mutluluğun anahtarı sevmek ve sevilmektir. Hayat akıp giderken tatlı anılar bırakmak ve yaşamak için sevdiklerinize zaman ayırmayı unutmayın. Sevdiklerinize saygılı ve dürüst olmak sağlam ilişkinin temellerini oluşturur. Birlikte aktiviteler gerçekleştirmek, büyük sofralar bazen de küçük sofralar kurarak zamanı anlamlı hale getirebilirsiniz. İletişim kurmaktan çekinmeyin.

Kişisel Bakım Rutini Oluşturun

Dünyayı sevmek, hayatı sevmek için öncelikle kendini sevmek gerekir. Düzenli yaşam alışkanlıkları, hayatınızı düzenleyebilmek için oluşturduğunuz rutin davranışlardır. Aynı zamanda kendini sevmek için bir fırsattır. Kişisel bakım rutini oluşturmak sizi daha mutlu bir insan yapacaktır. Her sabah ve gece cildinizi nemlendirmeli ve cilt bakım ürünleri ile cilt temizliğine dikkat etmelisiniz. Vücut bakım ürünleri ile de tüm vücudunuza bakımınızı rahatlıkla yapabilirsiniz. Saç bakım ürünleri ile düzenli saç bakım kürleri yaparak daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmak mümkündür. Kişisel bakım rutininde kullanmak üzere saç, cilt ve vücut bakım ürünlerini Yeşilmarka’da bulabilirsiniz.

Düzenli Yaşam Alışkanlıkları

Yeşilmarka Doğal El ve Vücut Kremi ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Kendinize Zaman Ayırın

Düzenli yaşam alışkanlıkları kurmak için zaman gereklidir. Belirli bir düzene alışmış kişiler kendi sınırları dışına çıkmakta başlangıçta çok zorlanır. Burada önemli olan bir geçiş süreci olduğunu bilmektir. Değişime bir anda karar verilebilir; fakat alışma ve uygulama için zamana ihtiyaç vardır. Alışkanlıkları benimsemek ve kendinizi dinleyebilmek amacıyla kendinize zaman ayırın. Haftanın bir bölümünü benimseyin ve o zaman dilimi sadece sizin olsun.

Bu aralıkta isterseniz elektronikleri hayatınızdan çıkarıp tam bir dinlenme seansı uygulayabilirsiniz. Elektronikler ile vakit geçirmekten keyif alıyorsanız zaman sınırı koymayı unutmayınız. Elektronikler nedeniyle uzun süreli radyasyona maruz kalınabilmektedir. Bulunduğunuz ortamda radyasyon önleyici malzemeler bulundurmanız kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Düzenli yaşam alışkanlıkları kazanımı sonrasında hayatınızda ciddi değişikler olduğunu ve huzurlu bir yaşam sürdüğünüzü göreceksiniz.

Önceliklerinizi Belirleyin

Hayatınızı düzenleyebilmek için hayatınıza girdi sağlayan tüm maddeleri bir kağıda dökmelisiniz. Tüm bu maddeleri öncelikle düzenlemeli ve neyin sizin için vazgeçilmez olduğunu belirleyin. Bu öncelikleri belirlemek için öncelikle güçlü yönler, zayıf yönler, riskler ve fırsatlarınızı bölümlerine ayırmalısınız. Düzenli yaşam alışkanlıkları benimseyebilmek amacıyla önceliklerin belirlenmesi gerekir. Hayatınızda ilk neyi düzenlediğinizde kendinizi daha iyi hissedeceğinizi bulduğunuzda doğru bir ilk adım atmış olacaksınız. Ardından yapmanız gereken her şeye rahatlıkla karar verebileceksiniz.

Su Tüketimine Dikkat Edin

Sağlıklı yaşamın sıvısı olan su tüketimine çok dikkat edilmelidir. Günlük sağlıklı bir bireyin ihtiyacı olan su miktarı iki ile üç litre arasında değişmektedir. Basit değişikliklerle düzenli yaşam alışkanlıkları içerisinde zararlı içecekler yerine suyu koyabilirsiniz. Yaşam kalitesini etkilemek ve değiştirmek, güne sağlıklı bir cilt ve bakışlarla uyanmak için suyu hayatınızın merkezine koymalısınız. Su harcamalarına da geleceği düşünerek dikkat edilmelidir. Gereksiz su israfının önüne geçilmeli ve günlük ihtiyacınız kadar su tüketmek oldukça önemlidir.

Böbrek sağlığı, ağız ve diş sağlığı, kalp ve damar sağlığı, mide sağlığı ve saymakla bitmeyecek tüm vücut sistemi için su hayati önem taşır. Sağlıklı bir kilo verme ve ödem atma süreci için düzenli olarak su tüketimine dikkat edilmelidir. Su tüketimini düzenli yaşam alışkanlıkları haline getirmek için ölçekli su şişeleri kullanabilirsiniz. Bu sayede günlük tüketmekte olduğunuz su miktarını rahatlıkla hesaplayabilirsiniz. Suyun içerdiği potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat gibi minerallere vücut ihtiyaç duymaktadır. Bu mineraller en kolay şekilde su sayesinde alınabilmektedir. İnsan vücudunun oksijen kadar suya da ihtiyacı olduğu göz ardı edilmemelidir.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/hamilelikte-sporun-vucuda-sagladigi-faydalar/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir