genel

Protein Shake Nedir? Sporcular İçin Protein Shake Tarifleri

Protein shake, içerisinde protein içeren ve yüksek miktarda protein ihtiyacı olan kişiler tarafından tercih edilen içecek şeklinde olan karışımlardır. Kas gelişimi, doku yenilenmesi, enerji tüketimi, kilo verilmesi, yağ yakımı gibi vücudun ihtiyacı olan birçok alanda protein görev almaktadır. Doğal yollardan tüketilen protein yetersiz olabilmektedir.

Vücudun ihtiyacı olan birçok besin değerini protein içerisinde bulundurur. Yetersiz tüketilmesi halinde vücut dengeli beslenememiş olur. Günlük enerji ihtiyacını vücudumuz öncelikle karbonhidratları yakarak karşılar. Eğer proteinleri yakmaya başlamışsa kas kütlesinden kayıp verilir. Dolayısıyla beslenme rutininde özellikle dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bir öğün içerisinde karbonhidrat, yağ ve protein dengeli şekilde dağıtılmalıdır. Dengeli beslenme programına göre ara veya ana öğün olarak programa eklenebilir.

Doğru zamanda tüketilen protein shake ile uzun süreli tokluk hissi oluşur. Dengeli beslenme halinde dahi sporcular için protein eksik kalabilmektedir. Günlük protein ihtiyacı kişiye özel olarak hesaplanarak protein tozu miktarı belirlenmelidir. Proteinler içerdiği amino asitler ile vücudun kas kütlesinin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlar.  Bu sayede fazla ve gereksiz kalori alımını engeller.

Cilt sağlığı için de düzenli protein tüketimi oldukça önemlidir. Protein tüketiminin yanı sıra düzenli nemlendirme ile sağlıklı bir cilde sahip olmak mümkündür. Yeşilmarka doğal kozmetik ürünlerini internet sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.

protein shake

Doğal Yoğun Bakım Kremi ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Doğal yollardan protein almak için tüketilmesi gereken besinler hayvansal ve bitkisel besinlerdir. Hayvansal proteini alabilmek için, kırmızı et, beyaz et, yumurta ve süt ürünleri günlük beslenme programına eklenmelidir. Bitkisel proteinler için ise kuruyemişler (fındık, ceviz, fıstık, kaju gibi), bakliyatlar (fasulye, nohut, soya gibi), tahıllar tüketilmelidir. Beslenme listesinde her öğünde hem hayvansal hem de bitkisel protein türü eklenebilir.

Bu doğal ürünler arasına bitkisel veya hayvansal protein tozlarından hazırlanmış protein shake karışımları da eklenebilir. İçlerinde en sağlıklı olan protein tozu tercih edilmelidir. Doğru beslenme programı oluşturabilmek için beslenme ve diyetetik uzmanı varlığında bir liste oluşturulması daha etkili olacaktır. Düzenli olarak vücut ölçümlerinin (kas, yağ, vücut kitle endeksi) yapılması da beslenme programının dönem dönem değişmesini sağlayacaktır.

Sporcular İçin Proteinin Önemi Nedir?

Protein, yağ yakımını hızlandırması, dokuların hızlıca iyileşmesini sağlaması ve kilo verilmesi için faydaları oldukça fazla olması nedeniyle sporcular tarafından belirli miktarlarda tüketilmektedir. Sporcular için proteinin faydaları oldukça fazladır. Günlük spor rutininde kas gelişimini desteklemek amacıyla takviye olarak protein shake karışımları tüketilmektedir. Takviye proteinin faydaları aşağıda yer alan yazımızda derlenmiştir.

  1. Açlık hissini kontrol altına alarak, uzun süreli tokluk hissi sağlamaktadır. Gereksiz besin tüketiminin önüne geçerek fazla kilo alımını engellemektedir.
  2. Metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  3. Bölgesel yağlanmanın oluşmasını engeller. Yağ yakımını destekleyen hormonun üretilmesinde görev alır.
  4. Hızlı bir şekilde kilo verilmesini ve alınmasını önler. Kilo verme diyetlerinde protein ağırlıklı listeler yapılarak dengeli beslenmeyi sağlar.

Protein tüketimi sadece protein shake aracılığıyla olmamalıdır. Doğal yollardan protein alımına devam edilmelidir. Sporcuların vücut yapısı ve günlük ihtiyacına göre bir uzman ile beslenme listesi hazırlanması gerekli olabilir. Her bireyin ihtiyaç duyduğu günlük protein miktarı birbirinden farklıdır. Protein tozu için kullanılan ölçek kişiye göre gerekli olması durumunda artırılabilir. Proteinin düzenli kullanımı sonrasında vücudun hacminin değiştiği görülür. Bu durum bazen kilo alımı ile birbirine karıştırılmaktadır. Kasların şekillenmesi ve hacimlenmesi ile aslında daha fit bir görüntü oluşmaktadır. Protein tozu seçiminde doğal protein tozu olmasına ve biyolojik değeri yüksek ürünlerin seçilmesine dikkat edilmelidir. Sağlıklı ve doğal içeriğe sahip olan protein tozu türü whey protein tozudur.

Protein Shake Ne Zaman İçilmelidir?

Protein shake, özellikle sporcuysanız antremandan önce ve sonra belirli saatlerde içilmelidir. En çok tercih edilen ve sağlıklı bir seçenek olan whey protein tozları yüksek oranda protein içeriğine sahiptir. Protein seçiminde özellikle doğal içerikli olmasına özen gösterilmelidir.

Whey protein tozlarının ana maddesi süttür. Sütten belirli prosesler ile üretilen whey proteinleri farklı aromalarla da üretilmektedir. 3 farklı zamanda içilebilir. Antremandan önce, antremandan sonra ve sabah kalktıktan sonra. Antremandan önce yaklaşık 1 saat önce tüketilmesi önemlidir. Vücudun spor esnasında ihtiyacı olan amino asit takviyesini sağlamaktadır. Antreman bitimi 1 saat sonrasında tekrar bu karışımlar tüketilmelidir. Spor esnasında kasların yıkımı ile birlikte protein ihtiyacı artmaktadır. Spor sonrası açlık hissinin bastırılması ve gereksiz kalori alımının engellenmesi amacıyla içilmelidir.

Antreman öncesi ve sonrasında düzenli tüketilmesi ile kasların ihtiyacı olan protein ihtiyacı karşılanmaktadır. Sabah uyandıktan sonra gece boyunca vücudun protein takviyesi alamaması ve vücudun uyurken bile enerji harcaması nedeniyle tüketilmelidir. Gün boyunca ihtiyaç olan protein dengesinin kurulmasında yardımcı olur. Yoğun bir sabah temposuna sahipseniz sabahları tükettiğiniz yulaf ezmesi karışımına bir ölçek protein tozu ekleyerek hızlıca bir protein shake hazırlayabilirsiniz.

Protein Shake Tarifi

Protein tozu ile birlikte çok lezzetli tariflere imza atabilirsiniz. Protein shake ile birlikte farklı aromaları bir araya getirerek proteini keyifli bir şekilde tüketebilirsiniz. Günün her öğününde rahatlıkla tercih edilebilir. Bu karışımlarda en çok kullanılan malzemeler, yulaf, muz, badem, fındık, fıstık, ceviz, hindistan cevizi, bitter çikolata, vanilya, kaju gibi aromatik malzemelerdir. Aynı zamanda içeriğinde A vitamini barındıran muz kullanıldığında daha besleyici bir öğün oluşturulabilir. Karışım bu malzemelerle hazırlanabileceği gibi aynı zamanda doğrudan doğal aromalı olarak satılan whey protein tozu da tercih edilebilir. Yeşilmarka doğal ürünleri içerisinden whey protein tozu çeşitlerini inceleyebilir ve damak tadına en uygun aromalı seçeneğini tercih edebilirsiniz.

protein shake

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Doğal içerikli whey protein tozu ile protein shake hazırlamak oldukça pratiktir. En çok hazırlanan tariflerin detaylarını aşağıda yer alan yazımızda bulabilirsiniz.

  1. Tarif; 2 yemek kaşığı badem sütü, 1 ölçek whey protein tozu, 1 parça bitter çikolata, 1 adet muz. Tüm malzemeleri karıştırın. Akışkanlık kazandırmak için gerekliyse bir miktar su eklenebilir. Karışımlarınızı shakerda hazırlayabilirsiniz.
  2. Tarif; Yarım ananas parçaları, 1 ölçek whey protein tozu, 1 adet muz, 1 yemek kaşığı badem sütü, isteğe göre su. Tüm malzemeleri pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırın. Ardından afiyetle tüketin.
  3. Tarif; 1 yemek kaşığı ezilmiş fındık, yarım su bardağı kuru üzüm, 1 kaşık vanilyalı dondurma, 1 ölçek whey protein tozunu karıştırın. Dondurmanın verdiği hafif bir lezzet ile afiyetle tüketebilirsiniz. İçerdiği lif, kalsiyum ve magnezyum desteği ile birlikte keyifli bir içime sahip protein shake tarifidir.
  4. Tarif; 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 ölçek whey protein tozunu karıştırın. Vücut geliştirme için çalışan sporcular tarafından bu karışım sıklıkla tercih edilmektedir. Yoğurt spor karışımlarında dikkatli kullanılmalıdır. Zengin bir içeriğe sahip olan yoğurt, süt proteini, kalsiyum, çinko, potasyum fosfor gibi mineralleri de barındırmaktadır.
  5. Tarif; 2 adet hurma, 2 yemek kaşığı badem sütü, 1 ölçek protein tozunu içilebilir bir kıvama gelene kadar karıştırın. Çok besleyici olan hurmanın içeriğinde karbonhidrat da olması nedeniyle belirli miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir