genel

Mevsim Değişimlerinde Cilt Bariyerini Güçlendirme Yöntemleri

Her mevsim değişiminde cilt bariyeri olumsuz etkilere de maruz kalmaktadır. Cildin bu geçişlerden en az düzeyde etkilenmesi için mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri bulunmaktadır. Cilt bariyeri, kolesterol, seramidler ve yağ asitleri tabakalarından oluşmaktadır. Bu tabaka nemini kaybettiğinde zarar görmektedir. Cilt üzerine uygulanan zararlı kimyasal içeren ürünler kullanıldığında cilt tabakası incelir ve hasar görmeye başlar. Cilt tabakası nemi hapsedecek özelliktedir ve bu da katmanların elastikiyetini kazandırarak daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Cilt tabakasının korunması cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Cilt tabakasının bütünlüğünü bozan durumlar şunlardır;

  1. Genetik hastalıklar,
  2. Çok kuru ve çok nemli alanlar,
  3. Sabun,
  4. Kimyasal içerikli nemlendiriciler,
  5. Deterjan ve temizlik kimyasalları,
  6. Güneşin zararlı ışınları,
  7. Alerjik besinler veya maddeler,
  8. Stres, endişe ve kaygı,
  9. Mevsim geçişleri kaynaklı hava değişimi.

Bu tarz durumlar cilt için zararlı olabilir ve önlem alınması gereklidir. Cilt herhangi bir hasara maruz kaldığında doğrudan görünebilir özeliktedir. Bu tarz rahatsızlıklar bu nedenle kolaylıkla saptanabilmektedir. Cilt bariyerinin bozulduğu şu durumlarla teşhis edilebilmektedir;

  • Kırmızı döküntü,
  • Pul pul dökülme,
  • Aşırı kuruluk,
  • Ciltte kaşınma,
  • Renk tonu eşitsizliği,
  • Enfeksiyon kaynaklı kızarıklık oluşumu,
  • Sivilce veya akne oluşumu.

Mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri arasında bitkisel yağlar bulunmaktadır. Bitkisel yağlar doğal içerikli olması nedeniyle birçok cilt problemi için kullanılmaktadır. Cilt bariyerinin bozulmasını engellemek ve onarmaya yardımcı olmak amacıyla kullanılabilir. Bitkisel yağlar kategorisine göre enfeksiyon giderici, nemlendirici, besleyici gibi özelliklere sahiptir. Bunların haricinde antibakteriyel, antifungal gibi özelliklere sahip olan yağlar da cilt bariyeri için oldukça faydalıdır. Cilt bariyerini güçlendirmek, onarmak ve korumak amacıyla kullanılan bitkisel yağlar şunlardır;

  • Hindistan cevizi yağı,
  • Zeytinyağı,
  • Argan yağı,
  • Tatlı badem yağı,
  • Jojoba yağı,
  • Lavanta yağı,
  • Kantaron yağı,
  • Shea yağı,
  • Avokado yağı,
  • Biberiye yağı.

Bitkisel yağlar belirli oranlarda karıştırıldığında da cilt için faydalı etkiler oluşturmaktadır. Eğer cilt bariyerinde ciddi rahatsızlıklar mevcutsa uzman bir dermatolog ile görüşülmesi gereklidir. Dermatolog tavsiyesine uygun olacak şekilde mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri için doğal içerikli ürünler de kullanılabilir. Bu kapsamda doğal, besleyici ve zengin içeriğe sahip olan Yeşilmarka cilt bakım ürünleri ve doğal kozmetik ürünlerini internet sitesi üzerinden inceleyerek siparişinizi oluşturabilirsiniz.

Mevsim Geçişlerinde Kullanılması Gereken Cilt Bakım Ürünleri

Sağlıklı bir cilt için herkes kendi cilt yapısına uygun ürünler kullanılmalıdır. Sağlıklı bir cilt bariyeri için öncelikle doğru ürünlerle doğru teknikle yapılmış temizlik işlemi oldukça önemlidir. Rutin bir cilt bakımı, temizlik, nemlendirme ve besleme aşamalarını içermektedir. Bu nedenle cilt bakım ürünleri seçerken cilt bakım aşamaları ve cilt yapısına uygun ürünler seçimine dikkat edilmelidir. Cilt bakım ürünleri olarak en çok tercih edilen ürün grupları şunlardır;

  • Cilt temizleme solüsyonu ve tonik, cilt pH’ına uygun bir temizlik ürünü seçimi ile cilt yapısı korunabilmektedir. Temizlik işleminin etkin bir şekilde tamamlanabilmesi için tonik kullanımına da dikkat edilmelidir. Tonikler gelişigüzel uygulanmamalı ve cilt yapısına zarar vermemelidir.
  • Maske, mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri arasında doğal ürünlerle yapılan maskeler bulunmaktadır.
  • Nemlendirici krem, cildin ihtiyacı olan nem dengesinin sağlanması amacıyla cilt tipine, yaşa ve cilt durumuna göre nemlendirici krem seçimi yapılmalıdır. Dermatologtan cilt tipine uygun bir nemlendirici önerisi alınması tavsiye edilmektedir. Düzenli nemlendirme yapmak cildin ciddi rahatsızlıklardan korunmasına yardımcı olmaktadır.
  • Güneş koruyucu kremi, her mevsimde kesinlikle kullanılması gereken ürünlerden biri olan güneş kremi, cildin üst tabakasını zararlı güneş ışınlarına karşı korumaktadır. Cilt lekesi, güneş lekesi, kalıcı hastalıklar gibi birçok zararlı etkiye neden olabilmektedir. Bu nedenle cilt yapısına ve ten rengine uygun koruma faktörlü güneş kremi kullanımı cilt bariyerinin güçlendirilmesi için önemlidir.
  • Doğal içerikli peeling, mevsim geçişlerinde ölü deri cilt yüzeyinde sıklıkla oluşmaktadır. Derinlemesine temizlik yapabilmek amacıyla doğal ürünler yardımıyla evde rahatlıkla peeling işlemi yapılabilmektedir.
  • Cilt besleyici serumlar, mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri arasında cilt bakım ürünleri arasında olan cilt besleyici serumlar da yer almalıdır. Cildin ihtiyacı olan C vitamini hem genç görünmeyi sağlar hem de kırışıklık oluşumunu engeller. Cilt nemini kaybetmesi sonrasında kurumalar ve kırışıklıklar meydana gelmeye başlar. Bu durum da cilt bariyerinin zamanla hasar almasına neden olmaktadır.
Mevsim Değişimlerinde Cilt Bariyerini Güçlendirme Yöntemleri

Yeşilmarka Doğal El ve Vücut Kremi – Şeftali ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Mevsim Geçişlerinde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Her mevsime uygun olacak şekilde cilt bakım rutinleri oluşturulmalıdır. Mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri seçiminde de mevsimin şartlarına uygun şekilde bakım önerileri uygulanmalıdır.

  1. Yaz aylarında uygulanması gereken bakım önerileri; öncelikli olarak güneş kremi kullanımı bu mevsimde oldukça önem arz etmektedir. Tatil dönemlerinde deniz ve güneş etkisiyle cilt birçok dış etkene maruz kalmaktadır. Koruyuculuk değeri yüksek olan bir güneş kremi kullanımı ve doğal içerikli olmasına dikkat edilmelidir.
  2. Kış aylarında uygulanması gereken bakım önerileri; soğuk havanın etkili olduğu bu mevsim cilt bariyerinin en çok hasar aldığı dönemlerdendir. Dışarıda soğuk fakat içeride sıcak hava sirkülasyonun olduğu bu mevsim cildin sürekli kurumasına da neden olmaktadır. Cildin en çok nem takviyesine ihtiyaç duyduğu zaman aralığıdır. Cildin ihtiyacı olan nemi sağlayabilecek ve besleyici özellikte olan etkili nemlendiricilerin kullanımına özen gösterilmelidir. El, yüz ve vücut için besleyici ve zengin içerikli doğal ve güvenilir ürünlere sahip olan Yeşilmarka internet sitesinden cilt tipinize uygun nemlendiriciyi tercih edebilirsiniz.
  3. İlkbahar aylarında uygulanması gereken bakım önerileri; havanın nem açısından daha zengin olduğu bu mevsimde cilt ışıl ışıl görünür. Cildi bu dönemde kış etkisinden çıkması ve ölü deriden arınması gereklidir. Mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri arasında peeling işlemi de yer almaktadır. Cilt soyma işleminden sonra doğru bir nemlendirici ve cilt bakım serum uygulaması tavsiye edilmektedir.
  4. Sonbahar aylarında uygulanması gereken bakım önerileri; soğuk havaya geçişlerin habercisi olan sonbahar aylarında cilt ekstra nemlendirmeye ihtiyaç duymaktadır. Gündüz ve gece kremi kullanılmalı ve cildin hem kurumaya hem de yaşlanmaya karşıt ürünler kullanımına dikkat edilmelidir. Havanın değişmesi ile birlikte mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri değişkenlik göstermektedir. Sadece yüz değil, vücut da soğuk havaların etkisiyle daha çok kurumaya meyillidir. Bu nedenle tüm vücuda ciddi bir bakım düzeni oluşturulmalıdır.
Mevsim Değişimlerinde Cilt Bariyerini Güçlendirme Yöntemleri

Yeşilmarka Normal ve Kuru Ciltler İçin Doğal Günlük Bakım Kremi ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Cilt Bariyerini Güçlendirmek İçin Doğal Çözümler

Mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri belirlenirken cilt tipi oldukça önemlidir. Akneli ciltler, kuru ciltler, yağlı ciltler, karma ciltler için birbirinden farklı bakım kürleri bulunmaktadır. Evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bakım kürleri cilt tiplerine göre aşağıda sınıflandırılmıştır;

  1. Kuru ciltler için uygulanabilecek bakım kürleri; yumurta ve bal karışımı cildin nemlendirilmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra mevsim değişimlerinde cilt bariyerini güçlendirme yöntemleri arasında sıklıkla kullanılan cilt bakım maskeleri arasında en popüler karışımlardan biridir.
  2. Yağlı ciltler için uygulanabilecek bakım kürleri; zerdeçal tozu ile hazırlanan maskeler hem peeling etkisi oluşturarak cilt bariyerinin korunmasına yardımcı olmaktadır.
  3. Karma ve akneye meyilli ciltler için uygulanabilecek bakım kürleri; aloe vera yatıştırıcı ve dengeleyici etkisi sayesinde oldukça güvenilir bir üründür. Elma sirkesi ile karışım hazırlanması halinde ciltte antiseptik özellik de göstererek sebum oluşumunu da engellemektedir.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/adim-adim-kivircik-sac-bakimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir