genel

Metabolizma Hızlandırmak İçin 5 Doğal Yöntem

Metabolizma, canlılarda enerji sağlamak ve yaşamın devam edebilmesi için gerçekleşen biyolojik ve kimyasal tepkimelerdir. Canlının yaşamsal faaliyetleri yaşama, büyüme, gelişme, hareket gibi faaliyetlerinin devamı için metabolizmanın sürekli olarak çalışması gerekmektedir. Metabolizma dışarıdan alınan kalorinin yakımını sağlayarak enerji oluşmasını sağlar. Hızlı çalışmayan metabolizma sonucu fazla kilo alımı meydana gelir.

Metabolizma hızlandırma için bazı yöntemler bulunmaktadır. Özellikle kas kütlesinin fazla olması metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Kas kütlesini arttırmak ve dengeli beslenmek için günlük protein tüketiminin belirli bir seviyede olması gerekir.

Protein ihtiyacını doğal şekilde tüketerek karşılayabileceğiniz gibi protein tozu takviyesi alarak da karşılayabilirsiniz. Özellikle sporcuların günlük protein ihtiyacını doğal yollarla karşılayamaması nedeniyle doğal protein tozu kullanmaları tavsiye edilmektedir. Doğal içerikli ve farklı aromalarda olan protein tozunu Yeşilmarka internet sitesi üzerinden size uygun lezzette olanı tercih edebilirsiniz. Protein tozu, cilt bakım ürünleri ve doğal kozmetik ürün kategorilerini inceleyebilirsiniz.

metabolizma hızlandırma

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Ereğli Çileği 748 gr ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

 

Metabolizma hızlandırma aynı zamanda yağ yakımı için oldukça önemlidir. Yağ yakımının yüksek olması ile kilo vermek de kolaylaşır. Kilo vermek için yapılan diyetlerde özellikle yağ yakımını hızlandıran, metabolizmayı hızlandıran yiyeceklere öncelik verilir. Bu yiyecek ve içeceklerin diyete eklenmesi ile kısa sürede etkilerini gözlemleyebilirsiniz.

Metabolizma hızlandırma için birçok doğal ürün kullanılabilir. Metabolizmanın hızlandırılabilmesi amacıyla 5 doğal yöntem aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir. Bunlar;

  1. Düzenli hayat, düzenli uyku ve dengeli beslenmek metabolizmanın etkin çalışması için oldukça etkilidir.
  2. Probiyotik ve protein ağırlıklı beslenme programları uygulamak metabolizmanın hızlı çalışabilmesi için oldukça faydalıdır.
  3. Düzenli spor programı uygulamak ve kas kütlesini artırmaya yönelik egzersizler yapmak metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur.
  4. Ara öğünlerde demlenmiş çay, kahve veya bitki çayı tüketmek de metabolizmayı hızlandırır.
  5. Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bir kenara bırakarak bolca su tüketimi de metabolizmayı hızlandıran önemli yöntemlerden biridir.

Bunların başında özellikle diyetlerin vazgeçilmezi olan ve aromatik tadı ile lezzetli olan tarçın kabuğu veya tozu tercih edilmektedir. Bu yazımızda metabolizmanın hızlandırılması için yapılan uygulamaları bulabilirsiniz.

Metabolizma nedir?

Metabolizma yaşamın devamı için vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonladır. Bu reaksiyonlar yapım ve yıkım ile enerji oluşumunu sağlar. Enerjinin artması günlük hayatta daha çok hareket edilmesini sağlar.

Metabolizma hızlandırma için uygulanan taktikler ile gün içerisinde alınan kaloriler daha çok enerjiye çevrilerek harcanır. Metabolizma yaşın ilerlemesi ile de yavaşlamaktadır. Düzensiz beslenmek ve yaşın ilerlemesi ile de bozulan hormon dengesi nedeniyle de metabolizma genç yaşlarda olduğu hızlı olmamaktadır.

Metabolizma hızı kişiden kişiye göre değişmektedir. Kişinin beslenme tarzı, hareket faaliyetleri, uyku düzeni gibi birçok faktör metabolizmayı etkilemektedir. Metabolizma hızı kilolu kişilerde daha yavaşken zayıf ve hareketli kişilerde çok daha fazladır. Kas kütlesinin fazla olması da metabolizmanın hızlı olmasını gösteren durumlardan biridir. Bu tip bünyeye sahip sporcular protein tozu kullanmaktadırlar.

metabolizma hızlandırma

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Beyoğlu Çikolatası 748 gr ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

 

Metabolizma hızlandırma için öncelikli olarak yavaş olmasının sebepleri araştırılmalıdır. Bu konudaki yavaşlık nedenleri bir uzmanın danışmanlığı ile birlikte değerlendirilmelidir. Metabolizma yavaşlığının nedenleri arasında bazı hormon dengesizlikleri yer almaktadır. Özellikle tüm hormonların düzgün çalışmasını sağlayan tiroit hormonu yüksekliği durumunda doktor tavsiyesi ile ilaç kullanımı gerekli olabilir.

Şeker hastalığı veya insülin direnci durumunda da metabolizma yavaş çalışır ve bu durumun tespit edilebilmesi için kan testleri yapılır. Sonuca göre ilaç tedavisine başlanır ve ardından metabolizma hızlandırıcı beslenme programları uygulanır.

Düzenli spor programları ile yağ yakımı daha hızlıdır. Spor esnasında kalp daha hızlı kan pompaladığı için vücut daha çok enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle de metabolizma hızlanarak depoladığı kalorileri enerjiye çevirmektedir. Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz programları ile metabolizmanın hızı artırılarak kilo vermek için yağ yakımı artırılabilir. Yağ yakımına denk olarak kas kütlesini artırmanın da önemli olduğu unutulmamalıdır.

Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler nelerdir?

Metabolizmayı canlı tutacak ve hızlanmasını sağlayacak yiyecek ve içecekler beslenme listelerine eklenmektedir. Bunların arasında herkes tarafından bilinen içecek yeşil çaydır. Yeşil çay metabolizma hızlandırma için en çok tüketilen içecektir. Yemeklerden sonra yeşil çay tüketimi sayesinde kan şekeri düzenlenir. Kan şekerinin bir anda yükselmesi iştahı artırır ve daha çok yemek yemeye neden olur. Fazla ve gereksiz tüketilen öğünler kilo almaya neden olacağından metabolizmayı da yavaşlatmaktadır. Yeşil çay dolayısıyla kilo vermeye yardımcı değil metabolizmayı hızlandırmaya yardımcıdır. Ve dolaylı yoldan kilo vermeye katkı sağlar.

Metabolizma hızlandırma için kullanılan bir diğer ürün ise tarçındır. Tarçınlı su tüketimi veya tarçın atılmış bitki çayları da metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcıdır. Diyet listelerinde yer alan ve en önemli olan öğün kahvaltı öğünüdür. Kahvaltıda özellikle yumurta tüketmek ani bastıran açlık hissini baskılamakta ve uzun süreli tokluk hissi yaratmaktadır. Ani açlık krizlerini önlemek amacıyla diğer öğünlerde de yoğurt ve et ürünleri de eklenmelidir. Öğünlerde acı biber tüketimi de vücut ısısını artırarak metabolizmayı harekete geçirerek hızlanmasını sağlamaktadır. Acı biberin eğer sağlığınız için bir problem oluşturmuyorsa düzenli tüketimi sağlık için önerilmektedir.

Günlük olarak tüketilen bir fincan Türk kahvesi veya filtre kahve metabolizmayı hızlandırmak için oldukça lezzetli bir alternatiftir. Bu kahvenin yanına bir parça bitter çikolata da ilave ettiğinizde ekstra yağ yakımını desteklersiniz. Elma sirkesi ve greyfurt tüketimi de asidik yapıya sahip olması nedeniyle yağ yakımına katkı sağlar. Düzenli beslenmek için 3 ana ve 3 ara öğün tüketilmesi ile metabolizmanın hızlı çalışması için oldukça önemlidir.

Metabolizma hızlandırıcı içecek tarifleri

Metabolizma hızlandırma için doğal ürünlerden içecekler ve detoks suları hazırlanabilmektedir. En çok tercih edilen karışımlar aşağıda listelenmiştir.

  • Zencefil, acı biber ve yeşil çay ile birlikte hazırlanan bir çay karışımı ile metabolizmaya hareketlilik katmak mümkündür. Birkaç damla limon suyu da ekleyerek daha etkili bir karışım elde edebilirsiniz.
  • Ayran ve kefir gibi içecekleri doğal olarak evde hazırlayarak da metabolizmanın daha hızlı çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz. Ambalajlanmış ürünler yerine evde mayalanmış yoğurt veya kefir tüketimi oldukça sağlıklıdır. Ayran veya kefire tarçın da ilave ederek daha etkili bir içecek elde edebilirsiniz.
  • Metabolizma hızlandırma için en çok hazırlanan ve rahatlıkla her evde bulunan malzemelerle hazırlanan bu karışım her öğünde tüketilebilir. Nane, limon ve su karışımı lezzetli aroması ve her öğünde rahatlıkla tüketilmesi nedeniyle en sık hazırlanan karışımlar arasında yerini alır.
  • Maydonoz, limon ve zencefil ile hazırlanan detoks suyu da metabolizmanın hızlı çalışması için beslenme programlarında tercih edilmektedir. Yağ yakımına destek olmakla birlikte ödem attırıcı özelliği ile de sıklıkla yapılan bir karışımdır.
  • Metabolizma hızlandırma için tercih edilen kırmızı meyveler ve turunçgiller ile de sıkma meyve suları veya çaylar hazırlanabilir. Bu karışımların hazırlanması esnasında rafine şeker ilavesinden uzak durulmalıdır. Şeker kullanımı metabolizmayı yavaşlatır ve kilo alımını hızlandırır. Bu nedenle şeker ilavesi yapılmamalıdır.
  • Yeşil çay ve kırmızı orman meyveleri ile taze bir içecek hazırlayarak metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Zerdeçal ve zencefilli bir baharat suyu karışımına belirli ölçüde limon veya greyfurt suyu ilave edilerek hazırlanan içecek karışımı da kilo verilmesine ve yağ yakımına katkı sağlar.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/sac-derisinde-yara-olusumu-ve-kurtulmak-icin-dogal-yollar/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir