Kişisel Bakım

Menopoz Belirtileri Karşısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal ve gerekli bir süreç olan menopoz, en sade tanımıyla kadının doğurganlık sürecinin sonlanmasıdır. Kırklı yaşlardan sonra gerçekleşen bu dönemde dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. Kişinin bünyesi ve geçmiş yaşantısı da göz önünde bulundurularak bu faktörler çeşitlendirilebilir. Kadınlar için hayatın zorlayıcı dönemlerinden biri olan menopoz hassasiyet gerektirebilir.

Alışkanlıklarınızı düzenleyerek menopoz sürecini minimum etkilerle atlatabilirsiniz. Menopoz dönemi vücutta oluşturduğu birçok değişiklik sebebiyle beslenme düzeninin değişmesi gereken bir zamandır. Kafein içeren kahve, çay ve gazlı içecekler tüketimini azaltmalısınız. Alternatif olarak bitki çayları tercih edebilirsiniz. Böylece, menopoz belirtileri arasında en yorucu belirtilerden olan ateş basması, uykusuzluk gibi problemleri en aza indirmiş olursunuz. Ayrıca, baharatlı yiyecekler sıcak basmasını tetikleyebilir ve günlük aktivitenizi sınırlandırabilir. Özellikle hamur işi gibi yağlı yiyecekleri beslenme listenizden çıkarmalısınız.

Ana öğünlerinizi sebze yemekleriyle oluşturmalısınız. Ara öğünler için mevsim meyveleri tercih edebilirsiniz. Menopoz, kolesterol sorununu tetikleyebilir. Bu sebeple kırmızı et tüketimi azaltmalısınız. Beyaz et tercih edebilirsiniz. Kemik erimesi riskine karşın süt ve süt ürünleri tüketimini artırmalısınız.

Önceki yaşantınızdan daha hassas bir dönem geçirdiğiniz için kullandığınız markaları da değerlendirmelisiniz. Sektörün öncü markalarından biri olan Yeşilmarka, doğal içerikli ürünleriyle menopoz döneminize destek olur. Menopoz, kişinin günlük kalsiyum ve protein ihtiyacını artırdığından D vitamini takviyesi ve Yeşilmarka Whey protein tozu kullanabilirsiniz. Böylece, gün içerisinde daha iyi hissedebilir, aktif bir şekilde gününüzü tamamlayabilirsiniz.

 

Menopoz Belirtileri Karşısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal Whey Protein Tozu Ereğli Çileği ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

 

Menopoz Yaşını Etkileyen Faktörler

Menopoz dönemi her kadının farklı bir şekilde deneyimlediği bir süreçtir. Menopoza giren kadının üreme çağı sonlanır. Bu durum bir hastalık değil, yaşın ilerlemesine bağlı olarak gerçekleşen doğal bir durumdur. Menopoz öncesi diye isimlendirilen süreçte hormon seviyelerinde dalgalanmalar gerçekleşir. Öncelikle östrojen hormonu olmak üzere üreme hormonları tükenmeye başlar. Yumurtalıklarda gerçekleşen hormon salınımı durur. Bu durma ile birlikte menstrüal kanamalar kesilmeye başlar. Menopoz tanısı, kişi on iki ay süresince hiç menstrüal  kanama yaşamazsa kesinleşir. Menopoz belirtileri arasında ilk gerçekleşen durum budur.

Menopoz öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılabilen süreçte bazı kadınlar tüm süreci sorunsuz tamamlarken bazı kadınlarsa daha ağır ve zorlayıcı problemler yaşayabilir. Menopoz belirtileri farklı bünyelerde çeşitli etkiler oluşturabilir. Dünya genelinde menopoz yaşı yaklaşık olarak elli birdir. Türkiye’de bu sayı kırk yediye kadar düşebilmektedir. Kırk yaşından önce yaşanan menopoz dönemi erken menopoz olarak isimlendirilir.

Menopoz yaşı birçok farklı faktöre bağlı olarak belirlenir. En belirleyici faktör genetik ve ırktır. Beslenme, stres, sigara kullanımı ve sosyoekonomik seviye de menopoz yaşının değişmesinde etkilidir. Menopoz belirtileri üç ile sekiz yıl arasında devam eder. Sonrasında kişi tamamen menopoza girmiş olur. Menopoz öncesi ve devamında tercih edilen destekleyici ürünlerle bu süreci daha kolay ve ağrısız atlatmak mümkündür.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz belirtileri yıllar içinde ortaya çıkar. İlk olarak kırklı yaşlarda menstrüal kanamalar düzensizleşmeye başlar. Kanamalar tamamen kesilene kadar çeşitli belirtiler eklenerek süreç devam eder. Sıcaklama, ateş basması ve bu durumun sıklıkla yaşanması menopoz belirtilerindendir. Kan değerlerindeki değişkenlik de menopoz sürecinin başladığına işarettir. Menopoz sürecini önlemek mümkün değildir ancak sigara gibi zararlı alışkanlıklardan arınarak menopozu geciktirmek mümkündür.

Sigara içen kadınlarda, sigara içmeyenlere oranla menopoz yaşı yaklaşık iki yıl daha erken gelir. Ateş basmasına eşlik eden uyku bozukluğu ve baş ağrısı da ilk belirtilerden sayılabilir. Hormonal dalgalanmalar kaynaklı duygu durum değişiklikleri yaşanması normaldir, uzun bir sürece yayılmadığı müddetçe doktor tedavisine gerek yoktur. Menopoza girişte konsantrasyon bozukluğu ve dikkat eksikliği yaşayabilirsiniz. İlk belirtiler ortaya çıktığında hormon tedavisine başvurarak menopoz dönemini daha rahat geçirebilirsiniz. Bu tedavi menopozu önlemez ya da menopoz yaşını geciktirmez. Yalnızca süreç boyunca karşınıza çıkabilecek kalp rahatsızlığı, kemik erimesi ya da vajinal kuruluk gibi sorunları engellemiş olur.

Menopoz Döneminde Neler Olur?

Menopoz döneminde birçok şikayet ile karşılaşabilirsiniz. Yaşadığınız değişimin doğal sürecin bir parçası olduğu bilinciyle paniğe kapılmamalı ve ağrılarınız şiddetlendiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

  • Menopoz döneminde menstrüal kanama döngüsü sekteye uğrar. Kısa ve uzun süren kanamalar yaşanabilir. Kanamalar zamanla tamamen kesilir.
  • Terleme, sıcak basması gerçekleşir. Uykuya dalmak zorlaşır ve buna bağlı olarak uyku düzeni bozulur. Uyku süresinde de kısalmalar olabilir.
  • Kalpte çarpıntı problemi yaşanabilir. Stres, sigara ve kafeinden uzak durarak çarpıntı riskini azaltabilirsiniz.
  • Depresyona girebilirsiniz, duygu değişimleriniz hızlanabilir. Çabuk sinirlenebilirsiniz ve tahammülünüz azalabilir. Hormon değişiklikleri kaynaklı yaşanan bu duygusal süreçler doğal ve normaldir. Unutkanlık ve baş ağrısı problemi yaşayabilirsiniz.
  • Menopoz belirtileri arasında belirgin bir yere sahip olan vajinal kuruluk yaşayabilir, cinsel ilişki sırasında ağrı hissedebilirsiniz. Buna bağlı olarak cinsel istekte azalma görülebilir.
  • Saçlar incelir ve dökülmeler artar. Kas ve eklem ağrıları yaşayabilirsiniz. Ağrılar, halsiz hissetmenize sebep olabilir. Cilt yüzünde, göz ve ağızda kuruluk hissi yaşayabilirsiniz. Su tüketiminizi günlük iki litrenin altına düşürmemelisiniz. Aniden gelen sıkışma hissi, idrara çıkmada sıklık yaşayabilirsiniz.
  • Menopoz sürecinde vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonları artış gösterir.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı sebze ve meyve tüketimi üzerine kurmalısınız çünkü menopoz belirtilerinden biri de iştah artışıdır. Metabolizmanızın da yavaşladığı bu süreçte kilo artışı yaşayabilirsiniz.

Menopoz Sürecini İyileştiren Öneriler

Menopoz belirtileri yaşamaya başladığınız andan itibaren hayatınızı bu sürece doğru düzenlemelisiniz.

  1. Beslenme düzeninizi değiştirmeli, sağlıklı ve düzenli beslenmelisiniz. Bünyenize yeterli miktarda alamadığınız besinleri takviyelerle desteklemelisiniz. Müşterilerinin sağlıklı beslenme sürecini önemseyen Yeşilmarka, Whey Protein Tozu ile menopoz döneminde beslenmenizi düzenlemenize yardımcı olur.
  2. Sigara ve alkol, menopoz belirtilerinin etkisini artırır. Ağrı ve yorgunluk hissinin artmasıyla günlük yaşantınız zorlaşır. Hem genel sağlığınız hem de menopoz sürecinde geçirebileceğiniz ekstra problemler için sigara ve alkolü bırakmalısınız.
  3. Menopoz döneminde günlük olarak ihtiyaç duyulan kalori miktarı düşer. Bu düşüş sonrasında daha az yemek yemeli ve egzersiz düzeni oluşturmalısınız. Gününüzü aktif ve verimli bir şekilde geçirmek için beğenilerinize uygun bir diyet ve sadık kalacağınız bir egzersiz programı uygulamalısınız. Böylece, menopoz sürecini kilo problemi yaşamadan geçirebilirsiniz.
  4. Menopoz vücudunuzu sıklıkla kontrol etmeniz gereken bir dönemdir. Menopoz sonrasında yıllık kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Artan meme kanseri ihtimaline karşın özellikle yıllık mamografi muayeneleri kritik önem taşır.
  5. Günlük aktivitelerde kendini gösteren menopoz belirtileri arasında ateş basması oldukça sık şikayet edilen bir durumdur. Yeme alışkanlıklarınızı düzenleyerek içten müdahale ettiğiniz bu duruma, giyim tarzınızı değiştirerek dıştan müdahale edebilirsiniz. Dolabınızı daha ince kıyafetlerle oluşturabilirsiniz. Soğuk mevsimlerde katmanlı kıyafetler tercih ederek sıcaklama anında kolayca çıkarabilirsiniz.
  6. Menopozun ciltteki etkilerini azaltmak ve daha pürüzsüz bir cilde sahip olmak için yeşilmarka tarafından özenle hazırlanmış Doğal Nemlendirici Krem kullanabilirsiniz. Yaşlanma karşıtı anti aging krem kullandığınız taktirde, kırışıklarınız gözle görülür ölçüde azalır. Birçok sebebe bağlı olarak ekstra yıpranan göz çevreniz için doğal göz altı ve çevresi bakım kremini tercih edebilirsiniz. Hassasiyet gerektiren göz çevrenize maksimum bakım sağlayarak daha canlı bir görünüm elde edebilirsiniz.
Menopoz Belirtileri Karşısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşlanma Karşıtı Anti Aging Krem ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere menopoz belirtileri karşısında dikkat edilmesi gereken önemli konuları anlattık. Bir önceki yazımıza  https://www.yesilmarka.com/blog/adim-adim-yuz-temizleme-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir