genel

Kozmetikte Vejetaryen Ürün Tercihi

Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi günümüzde popüler hale gelen konular arasındadır. Vegan ve vejetaryen ürünlerin açılımları ve içeriği genellikle birbirine karıştırılmaktadır. Vejetaryen ürünlerde içerik bakımından hayvanlardan dolaylı yöntemlerle elde edilen ürünler kullanılmaktadır. Vegan ürünlerde ise hayvansal veya hayvanlardan dolaylı yöntemlerle elde edilen bir ürün bulunmamaktadır. İçerik bakımından her ne kadar uygun olsa da önemli bir diğer nokta ise bu kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde denenmemesi yani test edilmemesidir.

Kozmetik piyasası da bu kapsamda duyarlı davranış göstermekte ve günden güne bu anlamda içeriğini güncellemektedir. Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapılmasının en önemli sebeplerinden biri bitki özlerini içeren bileşenlerden oluşması ve koruyucu malzeme içermemesidir. Tabi ki, günümüzdeki her vejetaryen ürün doğal kozmetik ürünü olarak nitelendirilemez. Bu anlamda güvenilir doğal kozmetik markalarına yönelmek doğru bir seçim olmaktadır. Bu markalar kalite ve fiyat dengesini kurmakta ve müşterilerinin memnuniyetini ön planda tutmaktadır.

Kozmetikte Vejetaryen Ürün Tercihi

Yeşilmarka Doğal Pürüzleştirici Krem (Tüy Azaltıcı) ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Vejetaryen ürün ve vegan ürün çeşitleri cilt bakım, saç bakım, vücut bakım ürünlerinde olmak üzere oldukça geniş bir skalada çalışılmaktadır. Sağlıklı ve ekolojik bir yaklaşım sergileyen bu ürünlerin temel amacı doğaya ve yaşama saygıdır. Kozmetik ürünlerin üretiminde kullanılan hammadde ve bileşenlerin doğal ve vejetaryen özelliklerde olduğunu kontrol edebilmek için ambalajın üzerinden içerik, logo ve sertifika kontrolleri yapılmalıdır.  Bu yazımızda vejetaryen ürün, vegan ürün, etki maddeleri ve diğer kozmetik ürünlere göre etkilerine dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Kozmetikte Vejetaryen Ürün Tercihi

Yeşilmarka Doğal Dökülme Karşıtı Saç Kremi ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Vejetaryen Kozmetik Ürün Nedir?

Vejetaryen kozmetik ürünler hayvanlardan yapılmış bir içeriği ürünlerde kullanmamaktadır. Üretimi esnasında herhangi bir hayvana zarar verilmediği ve üzerinde denenmediği bilinmektedir. Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapanların çoğunluğu genel olarak vejetaryen yaşam felsefesini hayatında uygulamak isteyenlerden oluşmaktadır. Doğaya ve canlılara saygı kapsamında birçok ürün artık vejetaryen veya vegan şekilde üretilmeye başlanmaktadır. Bu felsefeye göre üretilmeyen kozmetik ürünler genellikle hayvansal ürünler içermektedir. Hayvanlar üzerinde çeşitli deneylere maruz bırakılarak canlıların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu ürünlerin üretimi sonrasında insanlar üzerinde bir zarar oluşturmasın mantığıyla çıkılan yolda birçok canlıya zarar verilmektedir. Vejetaryen ürün tüketiminde hiçbir canlıya zarar verilmemesi temel olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle vejetaryen ürünler doğadan gelen ürünlerin zararlı olmayan bileşenlerle bir araya getirilerek gönüllü dermatolojik testlerden geçilmesi ile üretilmektedir.

Doğal malzemelerin uyumu ile kalitenin bir arada işlenmesi ile oldukça etkileyici sonuçlar elde edilen kozmetik ürünler üretilmektedir. Mükemmel etkileri ile hem vücuda zararlı kimyasal malzemelerin girişi engellenmekte hem de hiçbir canlıya zarar verilmemektedir. Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapanların içeriğini kontrol etmeden önce ambalaj üzerinde vegan veya vejetaryen ikonlarını görmesi gereklidir. Bu semboller yetkili kurum ve kuruluşlarca üretici firma denetlenerek ve içeriği incelenerek sertifikalandırılan bir işlemdir. Yani bir denetim mekanizmasına bağlı olan bir güvenlik işlemi söz konusudur.

Vegan ve Vejetaryen Ürünlerin İçeriği

Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapanlar için bir dönüşüm kılavuzu mevcuttur. Hayvansal ürünlerin doğadan gelen karşılığı olan bitki özleri veya bileşenleri şu şekilde listelenebilir;

  • Kolesterol, karşıt olarak soya bitkisinden elde edilen sterol bileşenidir.
  • Sistein, bitki alternatifi olarak ayçiçeği kullanılmaktadır.
  • Kitin, saç bakım ürünlerinin vazgeçilmez bileşenidir. Bitki alternatifi olarak keçiboynuzu yaygın bilinen ve kullanılan üründür. Kitin, böceklerin kabuklarından elde edilen bir üründür.
  • Hayvansal gliserin, hayvanların yağlarından elde edilen bir yağ türüdür. Alternatif olarak bitkisel yağların sabunlaşma reaksiyonu ile elde edilen tepkime sonucunda bitkisel gliserin kullanılabilir.
  • E120 koduyla tanımlanan carmine, Dactylopius Coccus asalak böceğinden elde edilen bir tür kırmızı boyadır. Sadece kırmızı boya imalatı için yetiştiriciliği yapılmaktadır. Doğada alternatif bitki olarak ise kırmızı köklü bitkiler kullanılabilir. Bunların içerisinde en yaygın bilineni pancardır.
  • Kolajen, günümüzün en çok cilt bakım ürünlerinde kullanılan ham maddelerden biridir. Hayvansal kaynaklı bir proteindir ve alternatif olarak deniz yosunu bitkisinden elde edilen kolajen kullanılabilir. Vegan ürünlerin içerisinde deniz yosunu genellikle tercih edilmektedir.
  • Hyalüronik asit, hayvansal bir madde iken günümüzde laboratuvar ortamında üretilebilen bir hammaddedir.
  • Misk, parfüm esansı olarak kullanılan ve hayvanlardan elde edilen bir aromadır. Buna alternatif olarak ladengillerden olan labdanum bitkisinden elde edilen yağ kullanılabilir. Sarı bir renge sahiptir ve suda çözünmemektedir. Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi edenlerin özellikle kullandığı parfümde misk olmamasına dikkat etmesi gereklidir.
  • A vitamini, hayvansal ürünlerden olan yumurta ve tereyağında bolca bulunmaktadır. Bitkisel alternatifi olarak havuç kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • Keratin, hayvanların boynuz veya yünlerinden elde edilen bir bileşendir. Keratin bakımından zengin olan soya proteininden de rahatlıkla elde edilebilen bir malzemedir.
  • Propolis, cilt bakım ve saç bakım ürünlerinde popüler olan bu maddenin alternatifi meyan köküdür.
  • Arı sütü, cildi besleyici ve elastikiyetini kazanmasına yardımcı bir üründür. Her ne kadar faydalı bir ürün de olsa vegan ürünlerin içerisinde bulunmaması gerekir. Alternatifi olarak aloe vera içerisinde yer alan jel kullanılabilir.

Kozmetik Ürünlerin Vejetaryen Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapanların merak ettiği sorulardan biri olan “Ürünlerin vejeteryan olduğunu nasıl anlarız?” sorusunun yanıtı aslında çok basittir. Ürünlerin ambalajında yer alan vegan logosu, kozmetik ürün içeriğinin vegan kullanıma uygun olduğunu ve üretici firmanın bu logoyu ambalaja koyabilmek için gerekli sertifikaya sahip olduğunu göstermektedir.

Vegan kozmetik üretimi yapan üretici firmaların tek ürün grubu vegan ürünler olmayabilir. Bu nedenle hangi markadan alışveriş yapılırsa yapılsın üzerinde yer alan vegan logosuna dikkat edilmelidir. Hayvansal içerikli ürünlerin kullanılmadığı ürünlerde ek olarak hayvansal deneylerin yapılmadığını da gösteren bir tavşan logosu bulunabilir. Tavşan logosu yok ise “Cruelty-free” olduğunu gösteren bir ibare aranmalıdır.

Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapanlar kozmetik ürün satın aldıkları firmanın ambalajında vegan logosu görmek zorundadır. Bu alanda üretim yapan firmalar ambalaj üzerinde yetkili oldukları ürün kategorisinde vegan logosunu kullanmak zorundadır. Bu logo sayesinde diğer ürünlerden farkı anlaşılmaktadır. İçeriği ile ilgili şüphe duyduğunuz bir ürün olması halinde üretici firma ile doğrudan iletişime geçilmelidir.

Diğer Kozmetik Ürünlere Göre Etkileri Nasıldır?

Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapanların diğer kozmetik ürün kullananlara göre ürünlerinin daha etkili olduğu bilinmektedir. Kimyasal içerikli ürünler zamanla cilde hasar vermekte ve geri dönüşü oldukça zor durumlara sokmaktadır. Vegan veya vejetaryen özelliklere sahip olan ürünlerde genellikle bitki özleri kullanılmaktadır. Bu ürünlerin seçimi ve işlenmesi de bir o kadar özenli hale gelmektedir. Doğal kozmetik ürün üreticileri aynı zamanda vegan ve vejetaryen ürün üretimine geçebilmek için önemli proseslerden, şartlardan ve denetimlerden geçerek güvenilir malzemeler üretmeye başlamaktadır. Cildin doğadan gelen güzellikleri kullanabilmesi ve etkilerini kısa sürede görebilmesi için vegan içerikli ürünler oldukça etkili olabilmektedir.

Kozmetikte vejetaryen ürün tercihi yapanlar; uygun, kaliteli ve güvenilir içeriğe sahip ürün bulabilmek için Yeşilmarka internet sitesinde vegan ürünler kategorisini inceleyebilir. Saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve sporcu ürünleri kategorilerinde birçok vegan ürün çeşidine sahip olan Yeşilmarka ürünlerinin vegan olduğunu kanıtlamak üzere Uluslararası The Vegetarian Society onaylı Vegan ve Vejeteryan Ürün Sertifikasına sahiptir.

Önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/dogru-cilt-bakimi-ile-gozenek-sikilastirici-etkisi-yaratin/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir