Kişisel Bakım

Kişisel Bakım Ürünlerindeki Tehlikeli Maddeler

kişisel bakım ürünlerindeki tehlikeli maddeler

Günlük kullandığımız kişisel bakım ürünlerinin içeriği sağlımıza ne kadar uygun?

Neden doğal ve bitkisel ürünler varken sentetik ve sağlığımıza zarar veren ürünler kullanalım? Sağlıklı bir cilt, sağlıklı beden ve güçlü, bakımlı saçlar için uzak durmamız gereken maddeler yazımızda…

Kişisel Bakım Ürünlerindeki Tehlikeli Maddeler Nelerdir?

Sodium Lauryl Sulfate/ SLS: Hindistan cevizi kaynaklı bir kimyasaldır. Fazla miktarda köpürmesi sebebiyle kullanılan bu madde genelde sıvı bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyicilerin de deterjan aktif maddesi olarak kullanılıyor. Şampuanlarda, diş macunlarında, duş jelinde, sıvı sabunlarda, traş köpüklerinin içeriğinde de kullanılan bu ürün tahriş edici, deri tarafından emilip vücuda girmesi halinde östrojen hormonunu taklit ederek üreme sistemini ve cinsel gelişimi engellediği, kansere sebep olduğu, cilt kuruluğu yaptığı bilinmektedir. Ayrıca ağız yaralarına sebep olduğu ve görülme sıklığını artırdığı konusunda yapılan çalışmalar bulunuyor. SLS’nin trietanolamin (TEA), dietanolamin (DEA), monoetanolamin (MEA) gibi maddelerle, vücuda teması halinde dahi zarar verebilecek olan nitrozoamin (kanserojen madde)oluşturur. Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) ‘de saçınızdaki keratini yok ederek saçlarda kurumaya, kırılmalara yol açacaktır.

Sodium Laureth Sulfate / SLES: Kozmetiklerde özellikle şampuan üretiminde kullanılır. Çoğu şampuan içeriğinde ilk maddedir, su ve yağ gibi karıştırılamayan bileşenlerin karıştırılmasında, temizleme, köpük elde etme amacıyla ve ucuz olduğu için tercih edilmektedir. Zehirli maddelerin iyi bir iletkenidir, dermatiti artırır ve alerjendir. Kafa derisini kurutur, saç folikülüne zarar verebilir, saç büyümesini yavaşlatır, kepek ve saç dökülmesine sebep olur. Parabenler kimyasal yapılarına göre methylparaben, ethylparaben, buthylparaben gibi türevleri vardır, en çok methylparaben kullanılır. İlaçlarda, kozmetik ürünlerde raf ömrünü uzatmak için bakteri üremesini engellemek ve koruyucu amaçlı kullanılıyor. Endokrin sistemini olumsuz etkilediği, DNA hasarına sebep olabileceği, meme kanserine yol açma riski olduğu konusunda yapılan araştırmalar bulunuyor.

Tehlikeli Maddelerden Birkaçı..

Dimethicone: Methicone, Phenyl trimethicone, Cyclomethicone cilt bakım ürünleri, makyaj bazları, fondötenler, saç kremleri içeriğinde kullanılıyor, saç serumlarında dimethicone’yi görebilirsiniz. Saçın ve cildin üzerinde bir tabaka oluşturuyor ve nefes almasını engelliyor. Bu da ciltte tıkanmış gözeneklere yani komedona (siyah nokta, akne gibi) dönüşüyor. Şampuan ve saç kremlerinde dolgunlaştırma ve parlaklık vermesi amacıyla kullanılıyor ancak saça dolgunluk verirken saçın nefes almasını engelleyip yağlanması ile başlayan sorunlara sebep oluyor.

Amodimethicone türü saçı sarıyor ve saçtan temizlenmesi çok güç. Dimethicone içeren bit ilaçları vardır ve amacı bitin etrafını sararak havasızlıktan ölmesini sağlamaktır bu nedenle bu madde içeren ürünleri kullanırken tekrar düşünmeliyiz. Polietilen Glikol/ PEG: Cilt kremlerde kayganlaştırıcı, kıvam verici, diş macunlarında dağıtıcı, gıdalarda köpük önleyici olarak kullanılır. Cildin doğal nem dengesini bozabilir ve tahriş edebilir, Cildi savunmasız hale getirebilir. “Polyethylene”, “Polyethylene glycol”, “Polyoxyethylene” şeklinde etiketlerde karşımıza çıkmaktadır.

Parfüm: Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan parfümlerin geneli sentetik kokulardan elde ediliyor ve migren, astım ve çeşitli alerjileri tetikliyor.

PG- Propilen Glikol: Sentetik bir maddedir, diş macunları, ağız gargaraları, merhemler, cilt kremleri, şampuanlar ve parfümlerde kullanılır.

Kozmetik ve deterjanda cilt üzerinde yumuşatma özelliği vardır, yüzey aktiflerden gelen cilt üzerindeki irritasyonu azaltmak için kullanılır. Ancak ciltte dermatit ve alerjiye sebep olabilir. Bebeklerde kullanılması tavsiye edilmez. Silikon, PEG (Polietilen Glikol), PG-Propilen Glikol, Dimethicone, SLS (Sodium Lauryl Sulfate), SLES (Sodium Laureth Sulfat), Parfüm, Paraben gibi sağlığa zararlı hiç bir madde içermeyen doğal, organik, bitkisel ve helal sertifikalı yeşilmarka ürünlerini tercih edebilir ve güvenle kullanabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/cilt-bakiminda-vitaminlerin-etkisi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir