genel

Güneş Lekesinden Kurtulmak İçin Doğal Yöntemler

Yaz aylarının gelmesini sabırsızlıkla bekleyip, deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak çoğumuzun vazgeçilmezlerindendir. Fakat bu sıcak havaların tadını çıkardıktan sonra bazı lekelerle karşılaşırız. Bu lekeler çil gibi bir görüntüye sahip, yanaklarda, dudak üstünde, çenede meydana gelen güneş lekesi olarak isimlendirilen lekelerdir.

Güneş lekesi, melazma olarak da isimlendirilmektedir. Cilde rengini veren melanin pigmenti zararlı güneş ışınlarına uzun süreli maruziyeti sonucunda ciltte bölgesel şekilde koyu kahverengi lekeler oluşturur. Bronzlaşmak için çıkılan yolun sonunda koyu renkli güneş lekeleri olur.

Güneş lekesi her kişide oluşmayabilir. Belirli nedenler sonrasında da güneş lekesi oluşumu meydana gelebilir. Doğru güneş koruma ürünlerinin kullanılmaması, yanlış saatlerde güneşlenmek, doğru cilt bakım ürünlerini kullanmamak gibi durumlarda da melazma daha da koyu bir hale gelebilir.

Güneş lekesi nasıl geçer, sorusunun cevabı bu durumlarda araştırılmaya başlanır. Bu lekeden kurtulmak için aslında ilk önce bu lekenin oluşumunun engellenmesi gereklidir. Oluşması sonrasında ise doğru maskeler ve cilt bakım ürünleri kullanarak leke görünümü giderilmelidir.

Güneş kremi, güneşe maruz kalmadan önce kullanılmalıdır. Güneş lekesi, oluşumunu önlemek amacıyla cildinize uygun doğal içeriklere sahip ve içerisinde zararlı olan parafin, EDTA, paraben gibi kimyasallar içermeyen güneş kremi kullanımına özen göstermelisiniz. Cilt tipinize uygun doğal içerikli ürünleri Yeşilmarka‘dan inceleyebilirsiniz.

Güneş kremi seçimi yaparken, cildi ne kadar uzun süre koruduğu ve beyaz kalıntı içermemesi konularına dikkat etmelisiniz. Güneş altında uzun süre kalmanız gerektiğinde güneş kremini tekrar kullanarak korunma süresini artırabilirsiniz. Bu sayede melazma oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Güneş Lekesi Neden Olur?

Güneş lekesi, yaz aylarında güneş ışınlarına çok uzun süreler maruz kalınmasıyla birlikte cilt üzerinde oluşmaktadır. Özellikle güneş altında uzun süre açıkta kalan ve doğrudan maruz kalan bölgelerde leke oluşumu oldukça fazladır. Yüzümüz güneşe maruz kalarak alında, çenede, kulaklarda, yanaklarda ve dudak çevresinde bu lekeler sıklıkla görünmektedir.

Cilt tipine uygun koruma faktörüne sahip güneş kremlerinin kullanılmamasıyla birlikte bu lekeler daha koyu veya açık olabilir. Aynı zamanda miktarı da kremin kullanılma sıklığına göre az veya çok olabilir. Lekelerin dağılımı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Seçilen kremler kişinin cilt yapısına göre seçilmelidir. Genetik faktörler, hamilelik süreci, kullanılan hormon ilaçları da güneş lekesi oluşumunda önemli etkenlere sahiptir.

Güneş lekesi nasıl geçer, sorusunun cevabı aslında lekenin neden oluştuğuyla doğrudan ilgilidir. Lekenin geçmesi için ilk önce neden dolayı oluştuğu bilinmeli yani kök nedene inilmelidir. Melazma oluştuktan sonra tekrar güneş ışığı altında zaman geçirmek bu lekelerin daha da koyulaşmasına neden olarak tedavisi oldukça zorlaşmaktadır. Bu nedenle güneş lekesi üzerine tekrar güneşlenmemek oldukça önemlidir.

Hamilelik döneminde oluşan cilt lekeleri, güneş lekesi ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Bu dönemde cilt çok hassaslaşır ve güneş lekesi oluşumuna zemin hazırlar. Hamilelik döneminde sürekli olarak değişen hormon dengesi cilt üzerinde farklı etkilere neden olur. Yüz bölgesinde özellikle maske şeklinde (kloazma) bir lekelenme meydana gelebilir.

Cilt yapısı genetik yatkınlıkla birlikte kişiden kişiye farklılık gösterir. Kızarıklığa yatkın cilt tipi, akne ve sivilceye bağlı cilt tipi, lekeye eğilimli cilt tipi, güneş hassasiyeti olan cilt tipi, kimyasal alerjeni olan cilt tipi, yıpranmış cilt tipi, çocuk ve bebek cilt tipleri gibi farklı özelliklerde ciltler bulunmaktadır.

Güneş Lekesi

Doğal Güneş Kremi ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Güneş koruma ürünleri içerisinde çoğunlukla kimyasal koruma filtreleri içererek güneşten korunmaya yardımcı olmaktadır. Alerjik yapıda olan kişiler bu ürünleri kullandığında güneş lekesi oluşma eğilimleri artmaktadır. Melazma oluşumunun engellenmesi için gerektiğinde dermatologa başvurulmalıdır. Doğru ürünü kullanabilmek amacıyla cilt tipinin belirlenmesi gereklidir.

Güneş Lekesine Ne İyi Gelir?

Hangi cilt tipine sahip olursan ol, güneş koruma ürünlerini kullanmak güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarından korumaktadır. Güneşin en zararlı olduğu 12:00 ile 16:00 saatleri arasında minimum düzeyde güneşe maruz kalmak gereklidir. Güneş koruyucu ürünler 2 veya 3 saatte bir tekrar uygulanarak koruma süresi artırılmalıdır. Bu sayede leke oluşumu önlenebilir.

Güneş koruyucuya rağmen cilt tipinde leke oluşumuna yatkın kişilerde güneş lekesi oluşabilir. Güneş lekesi tedavisi için günümüzde birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Kişiye uygun tedavi yöntemi uygulanarak ve doğru tekniklerle lekelerden kurtulmak mümkündür. Doğru yöntemin uygulanması için öncelikle bir cilt uzmanına danışmakta fayda vardır. Uzman eşliğinde cilt bakım ürünleri ve gerektiğinde ilaç takviyeleri ile tedavi süreci devam ettirebilir.

Hangi mevsim olursa olsun, doğal içerikli ve içerisinde zararlı kimyasal bulundurmayan güneş koruma ürünleri kullanımına özen gösterilmelidir. En iyi tedavi, ilk başta oluşmasının engellenmesi veya mevcutta olanın durumunun kötüleştirilmemesidir.

Güneş lekesi, kendiliğinden iyileşmeyen bir cilt problemidir. Bu nedenle doğal içerikli ürün kullanılabilir veya doğal maskeler de uygulanabilir.

Melazmadan kurtulmak için doğal ürünler;

  • Limon suyu
  • Süt
  • Elma sirkesi
  • Yeşil çay
  • Yoğurt
  • Karbonat
  • Patates
  • Lavanta yağı

Bu ürünler tek başına kullanıldığında fayda sağlayabilir. Fakat belli oranlarda karışımları oluşturulduğunda daha etkili olabilmektedir.

Doğal ürünlerin kullanımı faydalı olduğu kadar yanlış kullanımda bazı zararları da mevcuttur. Limon suyu yüksek asit içeriğine sahip olması nedeniyle lekeli bölgeye uygulandığında kızarıklık veya alerjik bir etki yapabilir. Doğru şekilde kullanılması bu nedenle oldukça önemlidir.

Melazma, oldukça zor iyileşen bir cilt kusurudur. Doğal ürünleri cilt tipine uygun olacak şekilde günlük bir defa uygulayabilirsiniz. Limon suyu ve elma sirkesi kullanımına dikkat edilmelidir. Süt ve yoğurt, cilt üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olması nedeniyle gün içerisinde iki defa olarak da kullanılabilir. Yeşil çay, demlenip soğutularak kusurlu bölgeye nazikçe masaj yapılarak uygulanabilir. Karbonat ve yoğurt maskesi, karbonat ve limon maskeleri yapılarak cildin renginin açılması sağlanabilir. Bu maskeler aynı anda yapılması ciltte tahrişe neden olabilir.

Güneş lekesi, hasar gören bölgenin tekrar güneşe maruz kalması ile daha hassas bir hale gelebilir. Günümüzde özellikle cilt altına uzmanlar tarafından enjekte edilen C vitamini tedavisi ile yanıtlanmaktadır. Lekelerden kurtulmak amacıyla cilt bakım kitinizin içeriğinde C vitamini ampulleri de dahil edebilirsiniz. Melazma yani güneş lekesi ile savaşmak uzun soluklu bir serüvendir. Bu yöntemlerin uygulanması sonrasında anında bir değişiklik beklenmemelidir.

Güneş lekesi, yeterli neme sahip olmayan ciltlerde oluşmaya meyillidir. Özellikle yazın sıcak havalarda sıvı tüketimine oldukça dikkat edilmelidir. Günlük en az 2 litre olan su miktarının tüketilmesine özen gösterilmelidir. İyileşme süreçlerinde en önemli ilacın su tüketimi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/pratik-ve-kolay-sac-modelleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir