Sporcu Beslenmesi

Formda Kalmak İçin Neler Yapılmalı?

Fit bir vücuda sahip olmak, kilo almamak için uygulanması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Forma girmiş vücut, vücut kitle endeksinin normal sınırlarında olmak, spor yapmak ve ideal kiloda olmak olarak özetlenebilir. Formda kalmak için neler yapılmalı diyenlerdenseniz, sizi yazımızı okumaya davet ediyorum.

Beslenme programları oluşturarak fit bir vücuda sahip olunabilir. Fazla kilolardan arınmış bir vücudu formda tutabilmek için düzenli bir beslenme programı gereklidir. Bu program belirli zamanlarda uygulanmamalı ve hayat tarzı haline dönüştürülmelidir.

Formunuzu Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Formda kalmak için neler yapılmalı? sorusunun farklı cevapları vardır. Bunlar:

  • Sağlık kontrollerinin yapılması ve sonuçların gerekliliğine göre hareket etmek,
  • Düzenli uyku, düzenli beslenme kurallarına dikkat etmek,
  • Sigara, alkol ve bağımlılık oluşturacak maddelerden uzak durmak,
  • Stresi hayatınızdan uzaklaştırmak ve bu konuya özen göstermek, stres birçok hastalığın başı olmakla beraber, kilo vermenin önünde ciddi bir engeldir,
  • İyi beslenme, ambalajlı gıdalardan uzak durmak, sağlıklı ve taze besinler tüketmek, taze sebze ve meyve tüketimini artırmak, sağlıklı detoks suyu tüketmek,
  • Bolca su tüketmek, günlük 2 litre sınırını tamamlamak, ne kadar tüketildiğini rahat takip edebilmek amacıyla ölçekli şişe veya bardak kullanılabilir,
  • Beslenme programında protein ağırlıklı beslenmek ve karbonhidratlı yiyeceklerin az da olsa yer almasına dikkat edilmelidir,
  • Yiyeceklerinizi yağlı kızartmalar yerine ızgara veya fırında pişirmek,
  • Porsiyon ölçülerine dikkat etmek ve kalori hesabı yapmak,
  • Yemek yerken bolca çiğnemek, yemeği yavaş yemek, tahıl ürünleri, et türleri, süt ve süt ürünleri, taze yiyecekler birlikte tüketilebilir.
  • Formda kalmak için neler yapılmalı?, özellikle düzenli egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak,
  • Günlük tek porsiyon bitter çikolata tüketmek,
  • Sağlıklı beslenmenin anında etki etmesini beklemek, belirli bir süre sonunda etkisi görülecektir ve bu aşamada duygusal olarak sağlıklı olabilmek oldukça önemlidir.

Düzenli Spor Yapın

Formda kalmak için neler yapılmalı? sorusunun en güzel cevaplarından biri de, düzenli spor programları uygulamaktır. Spor, fit bir vücut için oldukça önemlidir.

Egzersizlerin, günlük veya haftalık belirli bir rutinde yapılması süreklilik için önem arz etmektedir. Beslenme programları her daim spor programları ile desteklenmelidir. Spor salonlarında yapılan spor doğrudan akla gelebilir; alternatif olarak her zaman yürüyüş yapılabileceği unutulmamalıdır.

Değişime Açık Olun

“Formda kalmak için neler yapılmalı?” konusu özellikle yaz aylarına gelindiğinde tekrar gündeme gelmektedir. Alışkanlıklar ciddi bir değişim gerektirir ve fit olabilmenin altın kurallarından biridir. Alışkanlıkların zamana yayılarak değiştirilmesi ve forma girmek mümkündür. Bu değişime yavaş yavaş ayak uydurmak, beslenme listesi, sağlık kontrolleri, egzersiz programları ile başlanmalıdır. Değişim içindeyken sabırlı ve kararlı olmaya özen gösterilmelidir. Köklü değişiklikler bir günde gerçekleşmez. İyiye odaklanmak ve ne istediğini bilmek bu aşamada yardımcı olacaktır. Formda kalmak, yaş ve yaşam tarzı farketmeksizin herkes tarafından uygulanabilir.

Yağ Yakımınızı Hızlandırın

Kilo verebilmek, formda kalmak kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Metabolik hız, yaş ilerledikçe düşmekte ve besinlerin vücutta tüketimi oldukça yavaşlamaktadır. Bu nedenle metabolizmayı hızlandıracak kürler tercih edilebilmektedir. Yağ yakımını hızlandıran birçok detoks bulunmaktadır. Detoks sularını hazırlama aşamasında shakerlardan faydalanılmaktadır. Eğer siz de formda kalmak için neler yapılmalı diye düşünenlerdenseniz, Yeşilmarka shaker ile kendinize güzel bir detoks suyu hazırlayabilirsiniz. Detoks suyu tarifleri;

  • Limon, nane, greyfurt,
  • Armut, greyfurt, nane, ahududu, yaban mersini,
  • Yeşil çay, nane, elma, tarçın, nane,
  • Çilek, kivi, limon, nane,
  • Karpuz, limon, nane.
Formda Kalmak İçin Neler Yapılmalı?

Yeşilmarka Protein Shaker ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kalori Hesabı İle Beslenme Listesi Oluşturun

Bu listelerin bir uzman tarafından kişiye özel oluşturulması daha sağlıklıdır. Kalori, yiyeceklerin vücutta oluşturduğu enerjiyi gösteren ölçü birimidir. Günlük tüketilen kalori miktarına göre harcanması gereken kalori miktarı kilo vermek için kullanılan yöntemlerden biridir.

Her yiyecek ve içeceğin kalori değeri mevcuttur. Kadınlar için günlük kalori ihtiyacı yaklaşık 2000 kalori, erkeklerde ise yaklaşık 2400 kalori olarak hesaplanmaktadır. Bu kalori miktarları yaşa göre değişkenlik göstermektedir.

Yaş arttıkça günlük tüketilmesi gereken kalori miktarı azalmaktadır. Hazır gıdalarda tüketilen kalori neredeyse tek öğünde 2000 ile 2400 kalori arasında değişmektedir. Bu nedenle taze ve sağlıklı yöntemlerle pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

Protein Tüketiminizi Artırın

Protein tokluk hissi yaratarak kas oluşumu için önemlidir. Yiyecek ve içeceklerden doğrudan protein almak bazen oldukça zordur. Protein değerini düzenli artırabilmek amacıyla protein tozu kullanımı oldukça yaygındır. Protein tozu seçiminde de doğal olmasına, yapay tatlandırıcı ve katkı içermemesine dikkat edilmelidir.

Formda Kalmak İçin Neler Yapılmalı?

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu-Çikolata/Vanilya ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yeşilmarka Whey Protein Tozu karışımlara eklenebilir. İçeriğinde 31.16 g protein bulunduran, kakao tozu içeren, katkı ve yapay tatlandırıcı içermeyen doğal protein tozudur. Bir porsiyonu içerisinde 167 kcal içermektedir. Üretimi esnasında doğallığının korunmasına dikkat edilmekte ve yapısında yaklaşık %80-81 oranında protein içermektedir.

Vücut Kitle Endeksinizin Bilincinde Olun

Formda kalmak için neler yapılmalı diye soranlardan biriyseniz, vücut kitle endeksinizi sağlıklı yaşam programınıza başlamadan önce hesaplamalısınız. Belirli aralıklarla da hesaplama tekrarlanmalıdır. Bu periyot aylık olarak belirlenebilir.

Beden kitle endeksi, vücut ağırlığı boyunuzun karesine bölünerek hesaplanmaktadır. Boy-Kilo endeksi tablosu üzerinden birimi kg/m2 olacak şekilde hesaplama yapılır. İdeal kilonun altı, 18,49 kg/m2den düşük; ideal kilo 18,5 ile 24,99 kg/m2 aralığında; ideal kilonun üzeri 25 ile 29,99 kg/m2; ideal kilonun çok üzeri ise 30 kg/m2’nin üzerindedir.

Beden kitle endeksi örneğin; 1,70 m boyunda olan bir erkekte ideal kilo 66 kilogram ve bir kadında ise 61 kilogram olarak hesaplanmaktadır.

Düzenli Bir Program Uygulayın

Formda kalmak için neler yapılmalı sorusunun cevaplarından biri de, hızlı kilo verme hedefinde olmamanız gerektiğidir. Hızlı kilo vermeye çalışmak vücutta yıkıma neden olabilir. Hızlı kilo vermek amacıyla şok diyetlerden uzak durulmalı ve kişiye özel sağlıklı yaşam programlarına yönelmek en doğrudur.

Metabolizma sistemi bozulması, hormon dengesizliği, hafıza problemleri, kan şekeri problemleri, halsizlik, yorgunluk, bıkkınlık, duygusal çöküntü, cilt problemleri, depresyon, uyku düzenlikleri, verilmiş kiloların alınması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu doğrultuda bir uzman ile birlikte ilerleme kaydedilmelidir.

Kişisel Hijyeninize Ve Cilt Bakımınıza Dikkat Edin

Cilt, kilo alıp veriminde çok etkilenmektedir. Bu etkiyi azaltmak için cildin ihtiyacı olan nemin sürekli olarak sağlanması gereklidir. Cilt bakım ürünleri, diyet ve spor aşamasında kullanılmalıdır. Egzersiz yapılması esnasında sürekli terlemek koku oluşumuna da sebep olabilir.

Kişisel temizliğe önem verilmelidir. Ter kokusunu önlemek amacıyla deodorant kullanılabilir. Cilt bakımı ve kişisel bakım ürünlerinin kullanımında da doğal ürünlerin kullanımı sağlığımız için kritik önemlidir. Formda kalmak için neler yapılmalı diye soruyorsanız, Yeşilmarka Cilt Bakım Ürünleri ve Doğal Deodorant ürünlerini kişisel bakımınız için kullanabilirsiniz.

Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durun

Basit zararlı alışkanlıklardan uzak durmak faydalıdır.

  • Oturarak çalıştığınız bir işiniz varsa 40 veya 45 dakikada bir kısa yürüyüş molaları verebilirsiniz.
  • Masa başı atıştırmalıktan uzak durun. Sağlıklı ara öğünler tercih ederek metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilirsiniz.
  • Asansör ile hızlıca çıkmak yerine yürüyerek kalori yakımını destekleyebilirsiniz. Arabanızı 1 saat kendiniz yıkayarak yaklaşık 200 kalori harcayabilirsiniz.
  • Sebze ve meyveleri posası ile tüketmek hem lifli beslenmenizi sağlar ve uzun süre tok kalmanızı sağlar.
  • Zararlı gece atıştırmalıklarının yerine su koyarak günlük su tüketim ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Fiziksel hareketlerin çoğunda su kaybedildiği unutulmamalıdır.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/aydinlik-ve-parlak-bir-cilt-icin-ipuclari/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir