Cilt Bakım

Evde Cilt Bakımının Püf Noktaları

Sabah yataktan kalktığınızda bile ışıl ışıl, parlak, pürüzsüz ve tam anlamı ile mükemmel bir cilde sahip olmak istiyorsanız, düzenli olarak cilt bakımı yapmalısınız. Cildin güzel ve parlak görünmesi, güneş ışığından etkilenmemesi, cilt üzerinde lekeler oluşmaması ve hepsinden önemlisi sağlıklı olması için evde cilt bakımı yapmak önemlidir. Cildin üzerinde biriken ölü tabakanın temizlenmesi ile cildin nefes alması ve hücrelerin yenilenmesi için gereklidir. Peki cilt bakımı için mutlaka özel kliniklere mi gitmek gereklidir? Hayır. Özellikle evlere kapandığımız pandemi günlerinde, kendi malzemeleriniz ya da evde bulunan doğal malzemelerle evde cilt bakımı yapabilirsiniz. Üstelik bu düşündüğünüzden daha kolay ve bir o kadar da eğlenceli olacaktır.

Düzenli Olarak Cilt Bakımı Yapmak Cildimizi Nelere Karşı Korur?

Hepimizin cildimizle ilgili şikâyetçi olduğumuz noktalar vardır. Bunlardan en sık karşılaşılanlar siyah noktalar, sivilceler, cilt lekeleri, gözenek problemleri ki en çok geniş gözenekler, cansız ve donuk bir görünüm, fazla yağlanma ve parlama, renk eşitsizlikleri ve cildimizin istediğimiz kadar yumuşak ve nemli olmaması yani kuru olmasıdır. Evde cilt bakımı ile düzenli şekilde yaptığınızda tüm bu sorunlardan kolayca kurtulabilir ve hayal ettiğiniz pamuksu ve pürüzsüz cilde kavuşabilirsiniz.

Cilt Problemleri Nasıl Oluşur?

En sık karşılaşılan sorulardan biri olan cilt problemlerine çeşitli etmenler sebep olabilir. Örneğin siyah noktalar. Cildimizde bulunan foliküller üzerinde tıkanma olması durumunda siyah noktalar oluşmaya başlar. Bu foliküllerin her birinde küçük yağ bezeleri vardır. Bu yağ bezeleri cildimiz için gerekli olan kıl ve yağı üretir. Sebum olarak adlandırılan bu yağ ile cildimizin yumuşak olmasını sağlar. Ölü cilt hücrelerinin fazlalaşması durumunda, bu foliküller tıkanır ve sonunda siyah noktalara dönüşürler. Evde cilt bakımı ile siyah nokta sorununa dur diyebilirsiniz. Bir de karma ve yağlı ciltlerde en sık görülen geniş gözenekler var. Cildimizde bulunan gözeneklerin görevi üretilen yağı salgılamak ve vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktır. Yağ ve ter bu gözeneklerden dışarı çıkar ve bu gözenekler sayesinde cildimiz nemli kalır.

Genetik miraslar, günlük rutin yapılması gereken cilt temizliği ve bakımının ihmal edilmesi, uzun saatler makyajlı olmak, çok ağır cilt kapatıcılar ve fondötenler kullanmak, hava kirliliği, sigara içmek ve yaşlanmak gibi nedenlerden dolayı bu gözenekler zamanla genişler. Evde cilt bakımı ile hemen olmasa da düzenli uygulama sonucunda bu gözeneklerin kötü görünümünden de kurtulabilirsiniz.

Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde cilt bakımı yapmak sanıldığının aksine zor değildir. Doğru ürünler ve doğru uygulama ile herhangi bir güzellik merkezinde alacağınız sonuçların aynısını kolayca alabilirsiniz. Evde cilt bakımı yapmanın ilk adımı cilt temizliği. Cildinizi elinizde bulunan bir temizleyici ile güzelce temizleyerek başlayabilirsiniz. Temizleyici için özel bir ürün almanıza gerek yok, jel, köpük ya da cilt dengesine uyumlu, Ph özellikli sabunlarla da temizleyebilirsiniz. Sabun olarak defne sabunu, zeytinyağı sabunu ya da antiseptik sabunlardan da kullanabilirsiniz. Sabunla cilt temizliği yapacaksanız, doğal kabak lifini kullanabilirsiniz. Bir sonraki aşama ise tonikleme. Sadece sabunla temizlemek cilt bakımı için yeterli değildir. Ardından mutlaka tonik sürmek gerekir. Toniklerin cilt gözeneklerini küçülten ve cildi dengeleyen etkileri olduğundan dolayı, temizlenen cilde tamamlayıcı olarak kullanılmalıdır.

Siyah Noktalardan Cildi Arındırmak İçin Buhar Uygulaması Nasıl Olmalıdır?

Evde cilt bakımı yaparken siyah noktalardan kurtulmak için aynı kliniklerde olduğu gibi buhar uygulaması yapılabilir. Çok küçük ya da çok büyük olmayan bir tencere içinde suyu iyice kaynattıktan sonra, kaynayan su buharı yaklaşık 10 dakika kadar yüze temas ettirilmelidir. Ardından siyah noktaları temizlemek için özel aparatlar kullanılabilir ya da gözenekler açılmışken özel siyah nokta temizleme bantları ile siyah noktalar giderilebilir. Evde cilt bakımı sırasında mutlaka buhar makinenizin olması gerekmez, kolaylıkla buhar yapabilir ve makine ile aynı etkiyi alabilirsiniz.

Cilt Bakımında Peeling Uygulaması

Evde cilt bakımı uygulamasının sondan bir önceki aşaması peeling uygulamasıdır. Ancak burada cilt tipinize göre bir peeling kullanmanız oldukça önemlidir. Bazı peelingler fazlası ile agresif olabiliyor. Bu da cildinizin peeling sonrasında kızarmasına, yangılar oluşmasına ve tahriş olmasına sebep oluyor. Bu nedenle peeling alırken deneme şansınız varsa boyun kısmınızda ya da yüzünüzün bir bölümünde denemenizi tavsiye ederiz. Eğer deneme şansınız yoksa satın alırken uzman birisi ile görüşmek ya da öncesinde iyice araştırma yapmak aydınlatıcı olabilir. Cilt tipinize uygun olan peelingi bulduktan sonra yumuşak hareketlerle, aşağıdan yukarıya doğru masaj yaparak yaklaşık 5 dakika boyunca cildinizi ölü hücrelerden arındırın. Eğer doğru bir peeling seçtiyseniz zaten hemen etkisini gösterecektir. Cildiniz çok daha kaygan hale gelecektir. Bu işlem sonrasında cildinizi ılık suyla yıkayın ve iyice kurulayın.

Cilt Bakımının Son Aşaması: Maske ve Nemlendirme

Evde cilt bakımı uygulamasının son aşaması maske ve nemlendirme işlemidir. Artık cildiniz tamamen temiz, siyah noktalar ve ölü hücrelerden arınmış durumda, maskeye hazır hale gelmiştir. Burada maske seçimi tamamen size kalmış. Doğal kozmetik tercih etmekten yanaysanız, evde cilt bakımı için doğal ürünlerle kendi hazırladığınız bir maskeyi kullanabilir ya da hazır aldığınız bir maskeyi uygulayabilirsiniz. Bu aşamada soyulur maskelerden ya da yüze hazır yapışan maskelerden de kullanabilirsiniz. Ancak evde cilt bakımı sonrasında kil maskesi yapmak hem cilt için faydalı hem de rahatlatıcı olduğundan dolayı kil maskesini tavsiye ederiz. Maske işlemi sonrasında ise cilt tipinize uygun bir tonik ve nemlendirici ile evde cilt bakımı uygulamasını sonlandırabilirsiniz. 

 

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/neden-dogal-kozmetik-urunleri-tercih-edilmeli/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir