genel

Ergenlikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Ergenlikte cilt bakımı, vücudun hormonal olarak değişikliklerinden dolayı dikkat edilmesi gereken önemli bir kişisel bakımdır. Hormonal değişiklikler sadece tavır ve davranışlara değil, saç ve cilt üzerinde de birçok etkiye sahiptir. Ergenlik döneminde yağ bezlerinin daha hızlı çalışması sonucunda birçok cilt hastalığı da aniden ortaya çıkmaktadır.

Bu durum birçok genç için olumsuz süreçlere neden olmaktadır. Akne, sivilce, siyah nokta, iltihaplanma olarak ortaya çıkan bu cilt rahatsızlıkları ergenlik döneminde genellikle ortaya çıkmaktadır. Doğru şekilde yapılmayan cilt bakımları nedeniyle uzun süre boyunca mücadele edilmesi olasıdır.

Bu durumda da fiziksel ve psikolojik olarak bazı rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Çocukların özgüven problemi ve kişisel sorunlar yaşamaması amacıyla bir cilt uzmanından destek almak faydalı olmaktadır.

Etkili bir cilt bakımı için ilk olarak cinsiyete göre bir cilt değerlendirilmesi yapılması gerekir. Kızlarda ve erkeklerde hormonsal faktörlerin farklı olması ve etkilerinin de farklı görülmesi nedeniyle ciltteki yansımaları da değişmektedir. Ergenlikte cilt bakımı adımları uygulanmadan önce cildin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması öncelikle hedeflenmelidir.

Ergen gençlerin cildinde aşırı yağ üretimi, gözenekli bir yapı, komedon, mat veya yağlı görüntü, beyaz noktalar, yağ bezeleri gözlenmektedir. Doğru cilt bakımı ile bu problemlerin oluşumu belirli bir ölçüde engellenebilmektedir. Problemin etkili çözümü için bir dermatologa başvurulması gereklidir.

Ergenlik döneminde cilt sağlığının bozulması durumunda bazı durumlar ile karşılaşılması olasıdır. Bu durum aileler için zorlu bir dönemdir. Ergen çocuğun fiziksel ve psikolojik sağlığına bu dönemde daha çok dikkat edilmesi gereklidir. Cilt yapısının bozulması halinde ortaya çıkabilecek durumlar şu şekilde listelenebilir;

  • Dengesiz beslenme,
  • Sağlıklı olmayan alışkanlıklar,
  • Zayıf bağışıklık sistemi,
  • Yanlış kozmetik ürün kullanımı ile cilde daha çok zarar verme,
  • Aşırı stres hali.

Bu durumların tamamı herkeste gözlenmeyebilir. Bu faktörler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu aşamada eğer sivilce veya akneden rahatsızlık duyan bir ergen varsa doğal ürünlerin kullanımına yöneltilmelidir. Doğal kozmetik veya doğal ürünler cilt yapısı üzerinde zararlı etkiler bırakmaz. Doğru doğal ürünlerin kullanımı ile birlikte zamanla iyileşen sağlıklı bir cilde kavuşmak mümkündür.

Bu yazımızda ergenlikte cilt bakımı ve yapılmasına gerekenlere dair tüm detayları bulabilirsiniz.

Cilt Temizliği

Ergenlikte cilt bakımı rutini oluşturmak ilerleyen dönemlerde cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Ergenlik döneminde cilt yapısında oluşan akne ve sivilceler gerekli önlemler alınmadığı takdirde devam etmekte ve ilerleyen zamanlarda cilt lekesine neden olmaktadır.

Uzmanların tamamı ergenlik döneminde herhangi bir cilt problemi olmasa da doğal içerikli ürünlerle bir cilt bakımı rutini önermektedir. 15 yaşından sonra hem kızlar hem de erkekler için temel aşamaları belli olan bir cilt bakımı işlemi uygulanmalıdır. Cilt bakımı, cilt temizliği adımı ile başlamalıdır. Cildin enfeksiyon ve iltihaplardan arındırılması için öncelikli olarak temizleme işlemine özen gösterilmelidir.

Ergenlik döneminde cilt genellikle yağlı bir forma bürünür. Bu nedenle cilt temizliği solüsyonları içerisinde genellikle alkol bazlı kimyasallar bulunur. Alkol cilt yüzeyine zarar vererek derinlemesine zararlı etkilere neden olmaktadır. Saf, doğal malzemeler içeren, pH dengesi cilt bariyerine uyumlu, alkol içermeyen temizleme solüsyonları ve jellerinin kullanımı önerilmektedir. Yağ bezlerinin düzenlenmesi ve cildin yapısının iyileşmesi için doğal kozmetik ürünlerinin kullanımı zararlı etkilerin oluşmasını önler.

Ergenlikte cilt bakımı için ilk adım olan cilt temizleme işlemi günde sabah ve akşam olmak üzere 2 defa uygulanmalıdır. Ilık su ile yüz durulanmalı ve tek kullanımlık havlu bez yardımıyla temizlenmelidir. Düzenli olarak kullanılan havlular içerisinde bakteri oluşumuna neden olması nedeniyle her gün cilde zarar vermektedir. Bu nedenle tek kullanımlık bez veya peçete ile cildin kurulanması önerilmektedir.

Cilt Yatıştırma

Ergenlik dönemini herkes farklı şekilde geçirir. Kiminde herhangi bir cilt problemi görülmezken kiminde ise yoğun etkileri ile cilt sağlığında deformasyonlar meydana gelebilir. Cildin en yağlı olduğu zamanlarda etkili cilt temizliği yapılmaması halinde cilt yüzeyinde büyük akneler ve yoğun sivilce oluşumu görülebilir.

 

Ergenlikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Yeşilmarka Normal ve Kuru Ciltler İçin Doğal Günlük Bakım Kremi ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ergenlikte cilt bakımı bu yoğun etkilerden kurtulmak için önemlidir. Cildin yatıştırılması işlemi de tam olarak bu noktada uygulanmalıdır. Temizleme işleminden sonra tonik uygulaması veya doğal losyon uygulaması cildi bakterilerden arındırmak için gereklidir. Bu uygulama ile cildin iyileşme süresi de daha hızlı olmaktadır. Doğal içerikli tonikler kullanabileceğiniz gibi doğal malzemeler kullanarak da tonik etkisi oluşturabilirsiniz. Kendi toniğinizi hazırlayabileceğiniz doğal ürünler şunlardır;

  • Elma sirkesi,
  • Lavanta yağı,
  • Gül suyu,
  • Aloe vera,
  • Patates.

Bu malzemeler ergenlikte cilt bakımı için ayrı ayrı kullanılabileceği gibi belirli oranlarda karışımları hazırlanarak da kullanılabilir. Bu ürünler cilt üzerindeki akne ve sivilcelerin kısa sürede kurumasına destek olmaktadır. Tahrişe meyilli ve hassas ciltli kişiler su ile seyrelterek uygulayabilir. Yapılan uygulama sonrasında cildin ılık su ile durulanmasına özen gösterilmelidir.

Cilt Bariyeri Güçlendirme

Cilt yapısının güçlendirilmesi kısmen bir tedavi işlemidir. Cilt bariyerinin güçlenmesi için uzman tavsiyesi ile cildinize uygun olan bir dermokozmetik ve doğal kozmetik ürün kullanılmalıdır. Salisilik asit içeren ürünler cildin yağ bezlerini normal bir düzene girmesini sağlar.

Cilt yapısındaki iltihabın azalmasını destekler ve bakterilerin ölmesini sağlar. Cildin alt tabakasından gelen fazla yağın giderilmesinde rol oynar. Bu işlem için aynı zamanda sağlıklı ve dengeli beslenmek de çok önemlidir. Ergenlikte cilt bakımı işlemlerine ek olarak aşırı yağlı ve paketli ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır.

Doğal ürünler de cilt bariyerinin güçlendirilmesi için sıklıkla kullanılmaktadır. Aloe vera bitkisi bu anlamda en güçlü bitkilerden biridir. Antioksidan ve antibakteriyel içeriğine ek olarak doğal nemlendirme özelliği sayesinde oldukça faydalıdır.

Cildi Nemlendirme

Ergenlikte cilt bakımı uygulamalarında en önemli maddelerden biridir. Cilt her ne kadar yağlı da olsa cildin her zaman nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Nemlendiriciler içerik olarak genellikle su bazlı yapıdadır. Bazı mineral ve besleyici vitaminler ile formülü güçlendirilmektedir.

Ergenlikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Yeşilmarka Karma ve Yağlı Ciltler İçin Doğal Günlük Bakım Kremi ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Cilt temizleme, yatıştırma ve güçlendirme işlemlerinden sonraki adım nemlendirme adımıdır. Bu aşamada cilt yapısına uygun olarak bir nemlendirici uygulanmalıdır. Nemlendirici gün içerisinde 2 defa uygulanabilir. Çok yağlı ciltler için bu uygulama günde 1 defa olarak da yapılabilir. Yeşilmarka internet sitesi üzerinden cilt tipinize uygun özellikte birçok nemlendirici ve cilt bakım ürünleri bulabilirsiniz.

Cilt Tiplerine Göre Bakım Önerileri

Ergenlik döneminde çoğunluk yağlı bir cilt tipine sahiptir. Bu dönemde cilt analizi yapılarak cildin mevcut durumuna göre ürün seçimi yapılmalıdır. Ergenlikte cilt bakımı temizlik, arındırma, nemlendirme işlemlerini temel alan basit bir sistem olarak uygulanmalıdır.

Bu aşamalarda kullanılan ürünlerin doğal formda veya yapıda olması zayıf olan cilt yapısını güçlendirmek için oldukça önemlidir. 15 yaşından sonra genellikle cilt sorunları ergenlik dönemi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar cildin belirli bir oranda salisilik asit içeren temizleme solüsyonu veya jeller ile yıkanmasını önermektedir.

Bu öneriye ek olarak günlük olarak yüz temizliğinde kullanılan ürünlerin zararlı kimyasal içeriğe sahip olmaması önem arz etmektedir. Paraben, alkol, sls, sles gibi zararlı kimyasallar, cilt bakım ürünlerinin daha parlak ve canlı olmasını sağlayarak aynı zamanda raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır. Doğal içeriğe sahip olan ürünler tamamen cilt sağlığını hedef almakta ve ambalajın açılmasından sonra belirli bir tüketim ömrüne sahiptir. Bunun nedeni cildin maksimum seviyede verim alabilmesi içindir.

Önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/yaza-fit-girmek-icin-oneriler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir