genel

Enerji İçeceğinizi Protein Tozu ile Daha Sağlıklı Hale Getirin

Enerji içeceği genellikle sporcular tarafından tercih edilen içecekler arasındadır. Sporcu denilince akla gelen diğer bir besin ise whey protein tozudur. Birçok protein tozu çeşidi olmasına rağmen çoğunlukla tercih edilen ve protein miktarı fazladır. Uzun egzersiz ve idman sonrasında vücut ter ile su ve tuz kaybeder. Enerji olarak ise vücut hareket esnasında karbonhidrat tüketir.

Karbonhidrat ve elektrolit dengesi ayarlanan içecekler ile vücudun ihtiyacı olan besinler takviye ile alınır. Uzun süre enerjiyi kaybetmemek ve aktivitelerde performansını artırabilmek için sporcular bu içeceklere yönelmektedir. Düzenli beslenme ile sporcular hem vücut dirençlerini artırmakta hem de fit bir vücuda sahip olmaktadır.

Kasların şekillenmesi, güçlenmesi, iyileşmesi için protein ve karbonhidrat tüketimine bu nedenle dikkat ederler. Tükettikleri içeceklerin içerisinde vücudun harcadığı karbonhidrat, beslenme listelerinde ise bu nedenle sıklıkla protein bulunmaktadır. Hazırlanan enerji içeceği ile bu ikisini bir arada tüketmek vücudun ihtiyacı olan iki değeri de bir arada sağlayabilmektedir.

Sporcu içecekleri, sporcunun performansını artırmayı ve vücudun en iyi haline gelmesine yardımcı olmaktadır. Takviye gıda olarak ise protein tozu bu noktada kaçınılmaz hale gelmektedir. Hammaddesi peynir altı suyu olan ve taze olarak üretilen toz protein tozu ile günlük enerji, karbonhidrat, protein, yağ, lif gibi enerji ve besin öğeleri de karşılanmaktadır. Doğru üretim teknikleri ile üretilen protein tozlarının kullanımı önemlidir.

Enerji İçeceğinizi Protein Tozu ile Daha Sağlıklı Hale Getirin

Yeşilmarka Protein Shaker 400ml ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Protein tozları ile enerji içeceği hazırlamak oldukça kolaydır. Yeşilmarka protein tozları birçok aromaya sahiptir. Damak tadına uygun içerikte olan bir protein tozu, enerji içeceği ve shaker yardımıyla rahatlıkla hazırlanabilir. Ereğli çileği, anamur muzu, ananas, Beyoğlu Çikolatası, çikolata, çikolata-vanilya ve sade aromalarına sahip olan protein tozları doğal yöntemlerle elde edilerek liyofilize edilmiş meyve tozları kullanılmaktadır. %100 Doğal whey protein tozu içeriğinde 4 ölçekte 33,5 g protein sağlamaktadır. Yeşilmarka internet sitesi üzerinden sporcu besinleri kategorisinde shaker ve protein tozu çeşitlerini bulabilirsiniz.

İçeceklere Neden Protein Tozu Karıştırılmalıdır?

Enerji içeceği içerisine protein tozu karıştırıldığında vücutta birçok olumlu etki oluşturmaktadır;

  1. Egzersiz sonrasında vücudun hızlı iyileşmesi,
  2. Enerjiyi artırması,
  3. Vücudun dayanıklılığını artırması.

Sporcuların tüketme olduğu içeceklerin enerji ve dayanıklılık kazandırması için yüksek protein içeriğine sahip olması gereklidir. Bu konuda bazı araştırmalar yapılmaktadır. Enerji içeceği içerisine protein tozu ilave edilmesi ile sporcuların dayanıklılığın da o kadar arttığı gözlenmektedir. Protein açısından zengin besinler ve içecekler tüketmek tok kalmayı sağlamaktadır. Buna bağlı olarak ekstra kalori alımını da engellemektedir. Kemiklerin güçlenmesine destek olduğu için yoğun egzersiz programı uygulayan sporcular tarafından protein tozu desteği alınmaktadır.

Kasların güçlenmesi, kolesterolün dengelenmesi gibi önemli konularda da protein tüketimi oldukça önemlidir. Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu protein miktarı kişiden kişiye göre değişmektedir. Kas kütlesini yoğun olarak kullananların gün içerisinde iyileşmesini hızlandırması ve enerjisini artırabilmek amacıyla protein takviyesine ihtiyacı vardır. Günümüzde doğal yollardan bu ihtiyacı karşılamak yeterli olamayabiliyor. Bu nedenle doğrudan protein tozu tüketmek veya enerji içeceğine protein tozu eklenerek hazırlanan karışımın tüketilmesi ile karbonhidrat ve protein ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.

Kendi Protein İçeceğimizi Nasıl Hazırlarız?

Protein tozu yapısı itibariyle vücuda enerji üretiminde yardımcı olmaktadır. Doğrudan hazır karışımlar olarak satılan protein içeceklerine alternatif olarak evde rahatlıkla protein içeceği hazırlanabilir. Güzel ve protein miktarından zengin içecekleri hazırlamak hem kolay hem de daha uygun maliyetli olmaktadır. Enerji içeceği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin başında protein tozu, süt veya ayran gelmektedir. Protein içecekleri olarak hazırlanabilecek lezzetli tarifler;

  1. Çilekli protein tozu ile smoothie; 3 ölçek çilekli protein tozu, 1 su bardağı yağsız süt veya yoğurt, buz. Malzemeler blendera konulur ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar 5-6 dakika boyunca karıştırılır. Ardından bir bardağa konularak afiyetle tüketilir.
  2. Muzlu protein tozu ile smoothie; 2 ölçek muzlu protein tozu, 1 su bardağı badem sütü, buz. Malzemeler tamamen karışana kadar bir shaker yardımıyla karıştılır. Eğer muzlu karışımlarda çilek tadı da isterseniz 2 ölçek yerine 1 ölçek muzlu 1 ölçek de çilekli protein tozu kullanabilirsiniz.
  3. Çikolata-Vanilya protein tozu ile smoothie; 2 ölçek protein tozu karışımı, 1 su bardağı soya sütü, buz. Malzemelerin hepsi shaker içerisine aktarılır. Kıvamı istenilen hale geldiğinde bir bardağa aktarılarak veya doğrudan shakerdan tüketilebilir. Bu enerji içeceği aynı zamanda karbonhidrat, yağ ve protein açısından oldukça zengindir.

Tariflere ekstra lezzet unsuru katmak için mevsim meyveleri veya fıstık ezmesi kullanabilirsiniz. Bu tariflerin tamamı peynir altı suyundan imal edilen whey protein tozu ile hazırlanmaktadır. İçeriğinde yüksek kalitede proteinin yapı taşı olan amino asitler bulunur. Tariflerde kazein veya soya protein tozları da kullanılabilir. Hem sindirim hem de yüksek protein değeri açısından whey protein tozu kullanılması önerilmektedir.

Enerji İçeceğinizi Protein Tozu ile Daha Sağlıklı Hale Getirin

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Anamur Muzu 1540 gr ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Lezzetli tarifler oluşturmak için yapay aroma, yapay tatlandırıcı ve ilave şeker içermeyen protein tozları tercih edilmelidir. Birçok üretici firma bu konuda hassasiyet göstermemektedir. Taze ve doğal aromalarıyla Yeşilmarka sporcular için yüksek kaliteli protein tozu üretimine önem vermektedir. Bu tarifleri hazırlamak için Yeşilmarka internet sitesinden istediğiniz aromaya sahip protein tozu siparişi verebilirsiniz.

Protein Tozu Tüketiminin Faydaları

Protein tozu ile hazırlanan enerji içeceği olarak tüketilen içecekler rahatlıkla hazırlanabilmesi sayesinde oldukça faydalıdır. Egzersiz sonrasında vücudun tekrar direnç kazanması için 1 saat sonrasında protein tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Bu durum kasların onarılması ve iyileşmesi için gereklidir. Kilonun kontrol altında tutulabilmesi ve kasların doğru şekilde onarılabilmesi için öğün kontrolü yapılmalıdır. Her besinden belirli oranda tüketmek yani dengeli beslenmek sporcular için oldukça önemlidir. Tüketilen her öğünün protein içermesi kasların gelişmesi ve güçlenmesi için gereklidir.

Enerji içeceği hazırlayarak günlük protein ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir. Tek seferde belirli bir miktarda protein tüketilmelidir, diye bir kural bulunmamaktır. Tüketilmesi gereken protein miktarı sporcunun yaşı, cinsiyeti, uğraştığı zaman ve kilosuna göre değişkenlik gösterebilir. Çoğunlukla minimum her öğünde 20 gram protein içeren yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.

Protein Tozu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Enerji içeceği ile yüksek protein değerine sahip olan bir öğün oluşturmak mümkündür. Bu karışımları hazırlarken gereken proteinin rahatlıkla alınabilmesi için kullanılacak olan protein tozunun seçimine dikkat edilmelidir. Birden fazla çeşide sahip olan protein tozlarının sporcular tarafından özellikle kolay sindirilebilir özellikte olanlarına dikkat edilmelidir.

Peynir altı suyundan doğal içeriğe sahip olan whey protein tozları diğer türlere göre daha hızlı ve kolay sindirilebilmektedir. Günlük kullanım için oldukça uygundur. Vücudun ihtiyaç duyduğu proteini karşılayarak aynı zamanda enerji verir.

Enerji içeceği hazırlarken kullanılan bir diğer alternatif çeşit ise soya proteinidir. Ayrıca yumurta proteini, pirinç proteini ve bezelye proteini türleri de mevcuttur. Bu türler de veganlar ve vejeteryanlar için uygun alternatifler olarak bilinir. Peynir altı suyundan elde edilen protein kadar hızlı ve kolay sindirilemezler.

Avantajları ise bol çeşitli olması sayesinde vejeteryan, vegan, şeker hastalığı, böbrek ve pankreas hastalığı olan kişilerin kullanabileceği birçok türe sahip olmasıdır. Protein tozu kullanımının kasları iyileştirmek ve direnç kazanmak için tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Önceki yazımızı https://www.yesilmarka.com/blog/yag-kasa-donusur-mu-yagi-kasa-cevirmek/ linkinden okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir