Cilt Bakım

Cilt Tipi Nasıl Anlaşılır?

Her bireyin cilt tipleri farklıdır. Bu sebep ile her cilt tipinin bakımı ve ihtiyaçları da farklılık göstermektedir. Cildinizin sağlıklı, bakımlı ve canlı görünmesini istiyorsanız cildinizin ihtiyaç duyduğu bakımları yapmalısınız. Bunun için öncelikle cilt tipinizin ne olduğunu öğrenmelisiniz.

Cilt tipleri genel olarak 5’e ayrılır: kuru cilt, yağlı cilt, karma cilt, normal cilt ve hassas cilttir. Cildinizdeki yağ ve sebum oranı ne tür bir cilde sahip olduğunuzun göstergesidir. Nem, sıcaklık, rüzgâr gibi dış etkiler de cilt tipinizin oluşmasında ya da cilt tiplerinin değişmesinde etkili olabilir.  Örneğin cildiniz kurudur fakat nem oranı ve havanın sıcak olması nedeni ile cildiniz zaman ile yağlı cilde dönüşebilir.

Cilt Tipleri

Cilt tiplerinin birden fazla çeşidi vardır. Bazı ciltler pürüzsüzdür bazıları ise lekeye ve siyah noktaya meyillidir. Bunları ne kadar iyi bilirsek bakımını da o kadar kolay ve doğru şekilde yapabiliriz. Genel hatları ile cilt tipleri 5 ana başlık altında incelenmektedir: kuru cilt, yağlı cilt, karma cilt, normal cilt ve hassas cilt

Kuru Cilt:

Cilt türleri arasında en kolay anlaşılan kuru cilttir. En düşük sebum oranına sahiptir. Cildinizin rengi soluktur, genel olarak gergin bir görünüme neden olur. Soyulma, pul pul dökülme problemleri, özellikle kış aylarında çok fazla çatlama sorunu yaşarsınız. Cildiniz diğer cilt türlerine göre daha kısa sürede kırışmaktadır.

Yağlı Cilt:

Cilt türleri arasında en çok sorun yaşayanı yağlı ciltlerdir. Çünkü ciltteki yağ oranının fazla olması durumu sivilce, siyah nokta oluşumuna, gözeneklerin genişlemesine, kızarıklıklara neden olur. Aşırı sebum üretirler bu yüzden cilt sürekli nemli kalır. Doğru şekilde bakım yapıldığın da ise en sağlıklı görünen cilt türüdür. Yağlı cilt türüne sahip kişiler yüksek nemli ve su bazlı ürünleri kullanmayı tercih etmelidir.

Karma Cilt:

En sık görülen cilt türüdür. Cildin bazı bölgeleri kuru iken bazı bölgeleri yağlı ya da normaldir. Genel olarak alın, burun ve çene bölgesi yağlanmaya meyillidir. Karma cilt türüne sahip kişilerde cilt lekeleri görülme ihtimali yüksektir.

Cilt Tipi Nasıl Anlaşılır?

Yeşilmarka Karma ve Yağlı Ciltler İçin Doğal Günlük Bakım Kremi Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Normal Cilt:

Normal cilde sahipseniz şanslısınız çünkü bakımı oldukça kolay olan bir cilt türüdür. Cildinizin sebum oranı dengededir. Cildiniz canlıdır, pürüzsüzdür, gözenek sorunu yaşamazsınız. Normal cilt tipine sahip insanlarda yaşlanma belirtileri ve kırışıklıklar hemen ortaya çıkmaz. Bu kusursuz yapıyı bozmamak için cildinize uygun ürünler alıp kullanmalısınız.

Hassas Cilt:

Hassas cilt tipleri sürekli dikkat ve bakım isterler. Nem oranından, sıcaklıktan, rüzgârdan, güneş ışınlarından hemen etkilenebilir. Bu tür dış etkenlere maruz kalan hassas cilde sahip kişilerde kızarıklık, gerginlik, kaşıntı ve kuruluk gibi sorunlar görülür. Hassas ciltlerde cilt bariyerini koruyabilmek için özel olarak üretilen temiz içerikli ürünler kullanılmalıdır. Güneş etkenlerine karşı doğal güneş kremi ürünleri kullanımı ile hassas cilt problemlerine karşı önlem alabilirsiniz.

Cilt Tipi Analizi Nasıl Yapılır?

Öncelikle cilt tiplerinin özelliklerini çok iyi bilmelisiniz. Böylece kendi cilt tipinizin hangi gruba ait olduğunu kolayca anlayabilir cildinize uygun ürünleri kullanırsınız. Cilt tipinizi isterseniz evde isterseniz de güvenilir, hijyen kuralları uygun olan bir güzellik salonunda analiz ettirebilirsiniz. Cilt tipi testinizin doğru yapılması çok önemlidir. Cilt tipiniz yanlış test edilir ise cildinize uygun olmayan ürünler kullanırsınız bu durum cildinizde ciddi sorunlar yaratabilir. Örneğin kullandığınız ürün cildinize uygun değil ise cildiniz bu duruma tepki gösterir ya çok yağlanır ya da çok kuru bir hal alabilir. 

Cildinizde ciddi sorunlar varsa örneğin tahriş, kızarıklık, leke, aşırı kuruluk gibi cilt analinizin bir uzman tarafında yapılması gerekir ancak cildinize uygun yüz yıkama jeli, cilt maskesi, nemlendirici, vücut losyonu gibi ürünleri alırken cilt tipinizi kendiniz test etmeniz sorun olmaz. Peki evde cilt tiplerini nasıl analiz edeceğiz? Bu noktada cilt tipi ölçüm bantlarından yardım alabiliriz. Bu bantlar yara bandına benzer. Kısa sürede cilt tipleri hakkında bilgi almanızı sağlar. 

Cilt tipi ölçüm bantları her bölgeye ayrı uygulanır çünkü her bölgenin yağ oranı aynı değildir. Analiz etmeye başlamadan önce yüzünüzü rutin olarak kullandığınız yüz yıkama ürününüz ile güzelce temizlemelisiniz ve cildinizin kurumasını beklemelisiniz. Bu aşamadan sonra cildinize nemlendirici, serum gibi ürünler sürmeyin. Ölçüm bandını test edeceğiniz bölgeye elinizde bastırarak yapıştırın yaklaşık 10 dakika bekleyin. Sürenin sonunda ölçüm bandını durumuna göre bu analizi gerçekleştirmiş olacaksınız. Eğer ölçüm bandı kullanmak istemezseniz şu yöntemi de kullanabilirsiniz. 

Parmak uçlarınız ile cildinizin yanak, alın, çene ve burun bölgelerine dokunun eğer sebum oranınız fazla ise cildiniz yağlı demektir. Sebum oranı az ise normal, çok az ise kuru, bölgesel olarak farklılık gösteriyor ise cildiniz karmadır. Bu bahsettiğimiz yöntemleri günlük hayatta kullanabilirsiniz ancak detaylı ve sağlıklı bir cilt analizi yaptırmak isterseniz güvenilir dermatologdan ya da güzellik salonlarındaki uzmanlardan yardım almalısınız.

Cilt Tipine Uygun Bakım Önerileri:

Cilt tipi türlerini öğrendik, analizi yaptık sıra geldi bu bilgiler ışığında cildimizin ihtiyaçlarını en uygun şekilde nasıl karşılayabileceğimize.. Cildinize uygun ürünler kullanmak çok önemli örneğin cildiniz kuru ise pul pul dökülmeler yaşıyorsanız, çatlaklarınız varsa nem oranı yüksek ürünler tercih etmelisiniz.

Kuru Ciltler İçin Öneriler:

Kuru ciltlerde nem çok önemlidir. Cilt bakım rutininize mutlaka yüksek nem içeren ürünleri eklemelisiniz. Yüksek nemlendirici etkiye sahip hindistan cevizi yağı, zeytin yağı aloe vera gibi ürünler de kullanabilirsiniz. Cildinize uygun bir yüz temizleme ürünü kullanmalısınız. Ayrıca kuru ciltler güneşe karşı oldukça duyarlıdır. Bu yüzden dört mevsim güneş kremi kullanmalısınız.

Cilt Tipi Nasıl Anlaşılır?

Yeşilmarka Normal ve Kuru Ciltler İçin Doğal Günlük Bakım Kremi Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Yağlı Ciltler İçin Öneriler:

Yağlı cilde sahip kişiler parlama sorunu yaşayabilir. Ancak cildinize uygun bir rutin oluşturursanız bu sorun ortadan kalkar. Cildinizi içeriğinde yağ ve krem bulunmayan su bazlı yüz temizleyicileri kullanarak temizlemelisiniz. Yağlı ciltler gözenek sorunu yaşayabilir bunun önüne geçebilmek için gözenek sıkılaştırıcı ürünler kullanabilirsiniz.

Karma Ciltler İçin Öneriler:

Karma ciltlerde en önemli detay cildin bölgelerine göre uygulamamız gereken ürünlerin doğru seçilmesidir. Karma ciltler için üretilen yüz yıkama jelleri ya da nemlendiriciler t bölgesindeki yağlanmayı giderir u bölgesinin ise nemli kalmasını sağlar.

Hassas Ciltler İçin Bakım Önerileri:

Hassas ciltler konusunda dikkatli olmamız gerekir. Örneğin parfümlü yüz yıkama jelleri, nemlendiriciler vb. cildi tahriş edebilir. Cildinizi ovalayarak değil hafif tampon hareketler ile nazikçe yıkayıp kurulamalısınız. Dış etkenlere karşı cildinizi korumalısınız mutlaka her mevsim güneş koruyucu krem kullanmalısınız. Cilt bakım rutininizi düzenli olarak uygulamalısınız. Beslenme şekliniz de çok önemli özellikle acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Bu yazımızda cilt tiplerinden ve cildimize uygun olan bakım rutinimizi nasıl yapmamız gerektiğinde bahsettik. Doğru ürünü kullanmazsak cildimiz ile ilgili ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Örneğin sivilcelenme, siyah nokta ve tahriş, aşırı yağlanma. Bu tarz sorunları yaşamamak için Yeşilmarka’nın her cilt tipi için özel hazırlanmış vücut bakım ürünleri ve cilt bakım ürünleri kullanımı ile bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/protein-tozu-ile-yapabileceginiz-lezzetli-tarifler/  linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir