Kişisel Bakım

Aşırı Terleme Sorunu Yaşayanlar için Doğal Ürün Kullanımı 

Terleme; vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik ve gerekli bir olaydır. Sağlıklı olan her insan terlemektedir. Ancak terlemenin miktarı aşırı ise ve ortaya çıkan koku herkesi rahatsız ediyorsa bu durum kontrol altına alınmalıdır. Terleme olayının aşırı olması durumu tıp alanında “hiperhidrozis” (aşırı terleme) olarak isimlendirilir. Bu problem; genetik, hormonlar ile ilgili ya da yaşama ve beslenme düzeni gibi birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu sorunun genel olarak koltuk altlarında, avuç içlerinde, ayaklarda, sırt ve boyun bölgesinde, alın ve saç bölgelerinde gözlemlenir. 

Aşırı Terlemenin Belirtileri Nelerdir? 

Belirtiler, hastalığın türü olan primer ve sekonder tipine göre farklılık gösterebilir. Sekonder aşırı terleme durumunda yani altta yatan başka bir hastalığın sebep olduğu aşırı terlemenin en önemli belirtisi vücudun genel olarak her yerinin terlemesidir. 

Primer, bölgesel aşırı terleme durumudur. Bu durumun belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak vücut kuruyken belirli bölgelerin terlemesi (örneğin eller ve koltuk altı gibi) rahatsızlığın en önemli belirtisidir. Bazen yüz ve ayakların terlemesi de bu duruma eşlik edebilir. Sadece el ya da koltuk altı terleyebileceği gibi bazen de el ve ayaklar, el ve koltuk altı gibi farklı bölgeler de terleyebilir. 

  • Uykuda terleme olmaması primer aşırı terleme belirtisidir. Sekonder aşırı terlemede ise genellikle gece terlemeleri daha sık görülmektedir. 
  • Yaşanan terleme nedeni ile günlük aktivitelerin etkilenmesi ve şikayetlerin en az haftada bir kez ortaya çıkması da belirtiler arasında olmaktadır. 
  • Hastaların şikayetleri yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Çocukluk dönemindeki hastalarda genelde bilgisayar klavyesini kullanamamak, yazı yazarken kâğıdın ıslanması ya da piyano gibi enstrümanları çalarken elin kayması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. 
  • Yetişkin hastaların şikayetleri ise el sıkışmaktan kaçınmak gibi daha çok sosyal ilişkilerde sorun olarak ortaya çıkmaktadır. 
  • Bu hasta grubunda ellerini kuruladıktan hemen sonra yeniden terleme yaşanabilmektedir. İleri aşamadaki aşırı terlemelerde genel olarak avuç içlerinde yağmur taneciği gibi terlemeler ortaya çıkar. 
  • El bileklerinden itibaren renk değişikliği, pul pul dökülmeler de aşırı terlemenin nadiren gözlemlenen belirtileri arasındadır. 

Bu belirtilere ek olarak; terlemenin genel olarak iki taraflı olması ve nispeten aynı oranda olması, aile hikayesinin bulunması ve aşırı terlemenin 25 yaşından önce başlaması sayılabilir. 

Aşırı Terlemeye Karşı Nasıl Önlemler Alınmalıdır? 

  • Aşırı terlemeyi önlemek için soğuk su tüketmek vücut ısısının dengede kalmasını sağlar ve aşırı terlemenin önüne geçer. Mümkün olduğunca soğuk su içerseniz aşırı terleme sorununun önüne geçebilirsiniz. 
  • Alkol ve sigara gibi bağımlılık yaratan maddelerin tüketimini azaltın ya da bırakın. Sigara ve alkol daha çok terlemenize neden olur buna ek olarak terinizin kötü kokmasına da sebep olur. 
  • Kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimini azaltmaya çalışın. Kahve ve kolanın içerisinde bulunan kafein ve diğer etken maddeler daha çok terlemenize neden olur. 
  • Parfüm ya da deodorant kullanmadan önce vücudunuzun kuru olmasına özen gösterin. Böylece kötü koku ile iyi kokuyu karıştırmamış olursunuz. Yeşilmarka’da birçok farklı doğal kozmetik ürünlerinden çeşitli doğal deodorant ürünleri yer almaktadır.
  • Sentetik kumaşlar kullanmamaya özen gösterin. Çünkü sentetik kumaşlar terlemenize ve terinizin kötü kokmasına neden olur. Doğal ipliklerden yapılmış olan kumaşları tercih etmeniz, daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. 
  • Sık sık duş alın. Duş almak günümüz toplumunda günde en az bir defa yapmanız gereken bir eylemdir. Yoğun gündelik yaşamınızda duş almak için 15 dakikanızı bile ayırsanız, tüm gün kendinizi iyi hisseder ter kokusunun da önüne geçmiş olursunuz. Yeşilmarka doğal duş jeli kullanımı ile ferahlığı yakalayın.
  • Vücudunuzu haftada en az 3 kez antiseptik şampuan ile yıkayın. Böylece kötü kokuların oluşmasına sebep olan her şeyin önüne kolayca geçmiş olursunuz. 
  • Hazır ve paketlenmiş gıdaların tüketimini azaltın. Mümkün olduğu kadar baharatsız ve doğal yiyecekler tüketmeyi tercih edin. 
  • Çinko içeren besinler tüketmeye özen gösterin. 
  • Stresli aktivitelerden uzak durmaya çalışın ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan hafif sporlar yapın. 
  • Kuru üzüm yemek vücut ısısını dengeler. Bol bol kuru üzüm tüketin. 
  • Kilo kontrolünü sağlayın. Aşırı kilo daha çok terlemenize sebep olur. 
Aşırı Terleme Sorunu Yaşayanlar için Doğal Ürün Kullanımı 

Yeşilmarka Doğal Duş Jeli – Vanilya Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz.

Bu hastalığa tıpta “Hiperhidroz” (aşırı terleme) denir.  Hastalığın nedeni ter bezinin aşırı çalışması ya da sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasıdır. Hasta şikayetlerin % 30-40’lık kısmı koltuk altı terlemesidir. Bunun yanı sıra el ve ayak terlemesi de oldukça yaygın bir şekilde görülür. Yüzün terlemesi durumuna nadiren rastlanır. Yüzün terlemesi durumu kadınlarda genellik ile menapoz döneminde ortaya çıkar. Hiperhidroz diyabet (şeker) hastaları ile hiper tiroidi (guatr) hastalarında sık sık görülür. Ancak genel olarak hiçbir hastalık ile ilişki kurulamaz ve bu durumun sadece kalıtsal olduğu anlaşılır. 

Terleme aşırıya kaçtığında çok ciddi bir sorundur. İnsanların özgüvenlerini kaybetmelerine ve sosyal yaşamdan kendilerini soyutlamalarına neden olabilir. 

Aşırı Terleme Durumunda Uygulanabilecek Doğal Yöntemler 

1.   Karbonat: 

Kötü kokuların yok olmasında etkilidir. Ayrıca nemi emme özelliği yüksek olan bir üründür. Karbonat iyi bir temizleyici ve derinlemesine etki eden doğal bir üründür. Terleyen bölgelerinize karbonat sürdüğünüzde kötü kokulara neden olan bakteriler ortadan kalkmaktadır.  

2.   Limon: 

Anti bakteriyel özelliği olan limon aynı zamanda vücutta bulunan sıvıların PH derecelerinin dengeye gelmesini sağlar. Hassas bir cilde sahip olan kişilerde bile kullanabilen limonun sadece su ile karıştırılması tavsiye edilmektedir. Limon suyunu koltuk altı ve terleyen bölgelerinize rahatlık ile uygulayabilirsiniz. 

3.   Hindistan Cevizi Yağı: 

Hindistan cevizi yağının yüzümüze ve vücudumuza birçok faydası vardır. Hindistan cevizi yağı laurik asit içerir ve yoğun kokusu yardımı ile kötü kokuları kolayca ortadan kaldırır. Hindistan cevizinin aynı zamanda anti bakteriyel özelliği de vardır. Ilık bir duş aldıktan sonra hindistan cevizi yağını özellikle terleyen bölgeler olmak üzere bütün vücudunuza sürün. Hindistan cevizi yağını her gün uygulamanızda bir sakınca yoktur. 

4.   Siyah Çay: 

Halk arasında harareti aldığı bilinen siyah çay, aşırı olmamak şartı ile tüketildiğinde terlemeyi önleyici etkisi vardır. Siyah çayın içerisinde bulunan asitler terlemeyi önleme konusunda oldukça etkilidir. Buna ek olarak siyah çay, anti bakteriyel özelliği sayesinde vücudun kötü kokmasına sebep olan bakteriler ile de savaşır. Terlemeyi önlemek amacı ile siyah çay içerek ya da bir pamuk yardımı ile vücudun terleyen bölgelerine sürebilirsiniz.

Siyah çayı demlikte ya da bir bardak içerisinde güzelce demleyin. Demlenen çayı bir kaba boşaltın ve ılımasını bekleyin. Ilıttığınız çayın içerisine pamuk bandırın ve terleyen bölgelere birkaç defa uygulayın. Siyah çay uygulamasını haftada 1 veya 2 kez yapabilirsiniz. 

5.   Elma Sirkesi: 

Bu probleme en iyi gelen doğal yöntemlerden bir tanesi de elma sirkesidir. Elma sirkesi çok güçlü bir antioksidandır. Bu yüzden elma sirkesi, zararlı bakterileri yok etme konusunda önemli bir rol oynar. Elma sirkesinin sağlık yönünden genel özellikleri; 

  • Antiseptik yani mikrop karşıtı ve önleyicisidir. 
  • Antifungal yani mantar karşıtı ve önleyicisidir. 
  • Anti bakteriyel yani bakteri karşıtı ve önleyicisidir. 

Uykuya geçmeden önce ılık bir duş alın ve vücudunuzu anti bakteriyel sabun veya jel ile yıkayın. Ardında terleme olan bölgelere pamuk ile elma sirkesini sürün. Giyinmeden önce sirkenin kurumasını bekleyin. Sabah uyandığınızda tekrar ılık duş alın ve terleme olan bölgelere vücut pudrası sürün. Elma sirkesini içerek de terleme problemini çözebilirsiniz. Bir bardak ılık suya 1 ya da 2 çay kaşığı kadar elma sirkesi ve biraz bal koyun. Hazırladığınız karışımı günde 1 bardak olmak üzere her gün içmelisiniz. 

Yazı boyunca aşırı terlemenin ne olduğundan, belirtilerinden ve bu durumdan kurtulabilmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bahsettik. Aşırı terleme durumunun en etkili tedavi yöntemi botoks yaptırmaktır ancak bu durumu doğal yollardan halletmek çok daha iyi olabilir. Yeşilmarka’nın doğal deodorant ürünleri ve doğal duş jeli ürünlerini kullanabilirsiniz.

Aşırı Terleme Sorunu Yaşayanlar için Doğal Ürün Kullanımı

Yeşilmarka Doğal Deodorant – Lavanta Kokulu Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/bagisiklik-sistemi-nasil-guclenir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir