genel

Ter Kokusu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Ter kokusunun yoğun bir günün ardından oluşması oldukça normaldir. Terleme döngüsü vücut yapısına göre kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren bir mekanizmadır. Rutin hayatta değişen hava koşulları nedeniyle genellikle ter oluşmaktadır. Bu durum aşırı hareketli olmak, beslenme tarzı, giyinme tarzı, hormonal değişkenlikler ile de meydana gelebilmektedir. Ter kokusu neden olur? Sorusuna yanıt olarak terlemenin temel nedenlerinin başında genellikle sıcak hava ve yaz mevsimi gelmektedir. Bu problem aşırı olması halinde ciddi anlamda huzursuzluk oluşturabilir. Terleme nedeniyle oluşabilecek kötü koku ve kıyafetlerin kirlenmesini önlemek aslında oldukça basittir. Nedenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması terleme oluşumunu engellemek için gereklidir.

Sosyal yaşantıyı özellikle topluluk esnasında olumsuz olarak etkileyen terleme problemini kozmetik ürünler ile çözebilirsiniz. Bu anlamda kullanılan terleme karşıtı ürünlerin içeriğinin doğal kozmetik özellikte olması cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Cildin hava almasını sağlayan ve deri altında birikme yapmayacak malzemelerin kullanılması ile bu problem büyük ölçüde çözülmektedir. Yeşilmarka doğal kozmetik ürünleri arasında cilt bakım, saç bakım ve vücut bakım ürünleri ile kişisel bakımlarınızı rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bu yazımızda “Ter kokusu neden olur?” sorusunun yanıtını, ter oluşumu, nedenleri ve önlenmesine yönelik birçok önemli detayı bulabilirsiniz.

Ter Nedir?

Vücudun belirli bölgelerinde yer alan cilt altında bulunan ter bezlerinin üretmiş olduğu sıvı ter olarak tanımlanmaktadır. Ciltten atılan terin bileşiminin büyük bir çoğunluğunu su oluşturmaktadır. Bunu takiben tuz da büyük bir oranda bulunmaktadır. İnsan vücudu belirli makine mekanizması gibi çalışır. Vücudun aşırı ısınmasına tepki olarak vücut sıvı üretmeye başlar ve vücudun soğumasına destek olur. Ter kokusu neden olur? Sorusuna yanıtı olarak, terlemenin mantığı, cilt üzerinde oluşan ter buharlaşarak vücut sıcaklığının dengede kalmasıdır.

Vücudun ter üretmesi aslında sağlıklı bir süreçtir. Ter oluşumunu beraberinde birçok avantaj da sağlamaktadır. Özellikle sporcular için kilo dengesinin korunması ve ödem atımı için oldukça önemlidir. Fazla kilolarından rahatsız olanlar için ise düzenli su tüketimine bağlı olarak terleme oldukça önemlidir. Vücut ter oluşumunu sağladıkça aslında vücudun su ihtiyacı da bir o kadar artış göstermektedir. Bu nedenle günlük su tüketim miktarına önem verilmelidir. Ter ne kadar faydalıysa ter kokusu ise bir o kadar rahatsız edicidir. Ter kokusu neden olur? Sorusunun yanıtını merak edenler bu kapsamda bazı önlemler almalı ve koku oluşmadan önce perdeleme yapılmalıdır. Ter oluşumu sonrasında kişisel hijyene önem verilmelidir. Terleme sonrasında kişisel bakım yapılmamışsa ve üzerine tekrar tekrar ter oluşmuşsa koku seviyesi daha da yükselmektedir.

Ter Kokusu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Yeşilmarka Doğal Deodorant – Kokusuz ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ter Kokusuna Neden Olan Faktörler

Ter kokusunun oluşumuna etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Ter bezlerinin çalışmasını etkileyen durumlar ter oluşumunu da artırmaktadır. Terin oluşumuna neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kullanılan giysiler terin oluşmasına etki eden önemli detaylar arasındadır. Polyester içerikli ürünler vücudun hava almasını engelledikleri için koku oluşumuna da neden olmaktadır.
  • Kişisel hijyen ve bakıma gerektiği zamanda önem vermemek de ter ve koku oluşumuna neden olmaktadır.
  • Beslenme tarzı ve tüketilen hazır yiyecekler vücut üzerine önemli etkilere neden olmaktadır. Ter kokusu neden olur? Sorusunun yanıtlarından biri de sağlıksız besinlerin tüketilmesi çeşitli sağlık problemlerine neden olduğu gibi cildin aşırı terlemesine de neden olmaktadır.
  • Stres, sinir ve kaygı gibi psikolojik durum geçişleri de vücudun aşırı terlemesine neden olmaktadır.
  • Hormonal dengesizlikler de ter ve koku oluşumuna etki eden faktörler arasındadır.

Ter kokusu neden olur? Sorusuna ilk olarak verilecek cevaplardan biri genellikle kişisel bakım ve hijyenik koşullardır.

Ter Kokusunu Önlemenin Yolları

Ter kokusu genellikle ter bezlerinin çalışması sonrası oluşan sıvının içerdiği bakterilerden kaynaklanmaktadır. Ter kokusu neden olur? Sorusunun yanıtlarından en önemlisi aslında budur. Ter kokusu özellikle kişisel bakıma verilen önem ile doğrudan ilişkilidir. Vücutta oluşan terin asıl nedeninin bilinmesi dahilinde yapılacak birkaç basit uygulama ile ter kokusu rahatlıkla önlenebilmektedir. Bu uygulamalar şunlardır;

  1. Doğru kıyafet seçimi; kıyafetler günlük yaşantıda sürekli üzerimizde olması nedeniyle birçok etkiye maruz kalmaktadır. Hem günlük harekete uygun hem de kumaş kalitesi bakımından uygun kıyafetlerin seçilmesi terlemeyi önlemekte etkilidir. Cildin hava almasını sağlayan kumaş türlerini içeren kıyafetler tercih edilmelidir. %100 pamuk veya pamuk oranı yüksek olan kıyafetler hava geçirgenliğine sahiptir ve vücut terini hapsedebildiğinden kullanışlı olmaktadır.
  2. Gün içinde sıklıkla kıyafet değiştirmek; terleme sonrasında kıyafetlerin hem leke olmaması hem de koku oluşmaması için gün içerisinde kıyafet değişimi yapmak oldukça etkili olmaktadır. Buna alternatif olarak koltuk altı pedi kullanımı da ter kokusunu önlemede oldukça kullanışlıdır. Pedlerin kullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Gömlek tişört veya pantolon içerisine yapıştırılarak rahatlıkla kullanılabilmektedir.
  3. Beslenme programına dikkat etmek; beslenme düzeni ve şekli kişiye özel olarak uygulanmalı ve hazır gıdalardan oluşmamalıdır. Aynı zamanda paketli ürünler içeriğindeki ağır yağ ve baharatları nedeniyle ciltte koku oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca soğan, sarımsak vb. özellikte olan kokulu ürünlerin tüketimi de terin kötü kokmasına neden olabilmektedir.
  4. Kişisel hijyeni düzenli hale getirmek; kişisel hijyene önem vermemek “Ter kokusu neden olur?” sorusunun doğrudan yanıtı olabilir. Kişisel hijyen ter oluşumunu önlemek için en etkili önlemdir. Özellikle vücudun nemli olan ve sürekli terleyen bölgeleri düzenli olarak temizlenmeli ve terleme önleyici ürünler kullanımına özen gösterilmelidir. Günlük duş veya banyo rutinlerini uygulamak da oldukça önemlidir. Banyo sonrası hemen terleyen ciltler için doğal kozmetik içeriğine sahip olan etkili roll-on ürünler kullanılması tavsiye edilmektedir. Kişisel hijyene ek olarak terleyen bölgelerde bulunan istenmeyen tüylerden kurtulmak da terlemenin önlenmesi için etkili olabilmektedir.

Ter Kokusu Nasıl Giderilir?

Ter kokusunu giderebilmek için ilk olarak bunun için hazırlıklı olunması gereklidir. Öncelikle “Ter kokusu neden olur?” sorusuna yanıt bularak kokunun giderilmesi için doğru ürünlere yönelmek gereklidir. Her daim yanınızda bulundurmanız gerekenler listesi içerisinde roll-on, deodorant, parfüm gibi ürünler bulunmaktadır. Kullanılan bu ürünlerin etkili olabilmesi için kıyafetleri giymeden önce temiz cilde bu doğal kozmetik ürünleri uygulanmalıdır. Doğal kozmetik ürünlerin seçimi bu noktada cilde zarar vermemesi için oldukça önemlidir. Ayrıca kullanılan ürünün terlemeye neden olan bakteri oluşumunu engellemesi de önemli olan özellikler arasında yerini almaktadır.

Ter Kokusu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Yeşilmarka Doğal Deodorant – Portakal ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ter kokusunu gidermek için kullanılan ürünler arasında terlemeyi önleyici pedler de bulunmaktadır. Fakat bu pedler aşırı terlemeye karşı her daim dayanıklı olamayabilir. Bu nedenle gün içerisinde sıklıkla değiştirilmesi hijyen açısından oldukça önemlidir. Terleme karşıtı olarak kullanılan roll-on ve doğal deodorant ürünleri Yeşilmarka internet sitesi üzerinden bulabilirsiniz. Cildinizin nefes almasını sağlayan, farklı cilt tiplerine uygun ve farklı aromalarda çeşitli ürünlerini inceleyerek ihtiyacınız olan ürünlerin siparişini kolaylıkla verebilirsiniz. Doğal roll-on veya doğal deodorant özelliğinde olan portakal, bergamot, lavanta, gül veya kokusuz seçeneklerine ek olarak cilt gözenekleri tıkayan zararlı kimyasallar (alüminyum ve türevleri, alkol, paraben, boya vb.) içermemektedir. Gün boyu rahatlık, tazelik ve ferahlık hissi için kişisel hijyeni her daim sağlayabilen doğal ürünleri tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

Önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/diyet-programiniza-dogal-destek-protein-tozlari/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir