genel

Spor Yaparken Beslenme Düzeniniz Nasıl Olmalı?

Spor yaparken beslenme, sporun etkili bir sonuç verebilmesi için dikkat edilmesi gereken temel taşlardan birisidir. Yalnızca dengeli ve düzenli beslenmenin kilo verme ve vücut şekillendirmede bir etkisi olmadığı gibi yalnızca spor yapmanın da tek başına bir etkisi yeterince olamamaktadır.

Vücut sağlığını sürdürmede mutlaka beslenme ve spor alışkanlıklarını birbirlerini destekler nitelikte olmalıdır. Beslenme vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, mineralleri, proteini sağlarken spor ise vücuda alınan bu besinlerin doğru şekilde depolanabilmesi için metabolizma üzerinde direk etki göstererek çeşitli etkilerle vücudun formda kalmasını sağlamaktadır.

Spor yaparken beslenme aynı zamanda spor yapmak için gereken kas kütlesinin sağlanmasında da oldukça önemli rol oynamaktadır. Var olan kas kütlesinin geliştirilebilmesi için de vücuda mutlaka doğru kategoride ürünlerin sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış bir beslenme tarzı oluşturulması sonucunda çeşitli kas gücü yıkımları ortaya çıkmaktadır.

Spor sürecinde tüketilmesi gereken besin gruplarının başında protein içerikli ürünler gelmektedir. Protein insan vücudunun temel taşı olması sebebiyle sürdürülebilirliği ve geliştirilebilirliği noktasında akla ilk gelen besin grupları arasında yer almaktadır.

Bunun dışında ise düşük karbonhidratlı besleyici ürünler tercih edilmelidir. Taze meyve sebze tüketimi bu noktada gerekli vitamin desteği açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüm bunlar dışında da vücut sıvı dengesini sürdürebilmek adına mutlaka doğru zamanda yeteri kadar su tüketimine özen gösterilmelidir.

Spora Yeni Başladım Ne Yemeliyim?

Spora yeni başlayanlar için vücut dengesini sürdürebilmek adına mutlaka bilinçli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Spor yaparken beslenme sporun etkin bir sonuca ulaşması için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle spor yaparken harcanan eforun anlamlı bir karşılık bulabilmesi için beslenme programı içerisinde doğru besin gruplarına yer verilmelidir.

Spor sürecinde tüketilmesi gereken en önemli besin gruplarından birisi proteindir. Protein çoğunlukla kırmızı et, beyaz et, balık, bakliyat, yumurta gibi ürünler içerisinde bulunmaktadır. Çeşitli tarifler oluşturarak günün en az bir öğününde mutlaka yer verilmelidir.

Yeşilmarka bu bağlamda spor sürecinde oluşturulan beslenme programına uyum sağlar nitelikte pek çok sporcu besin ürünü sunmaktadır. Bu ürünler arasında yer alan protein tozları önerilen dozlarda kullanıldığında vücut için ciddi ve yararlı bir protein desteği sağlamaktadır.

Tüm bunların yanı sıra spora yeni başlayanlar için oluşturulması gereken beslenme programında şekersiz ürünlerin tercihi sağlanmalıdır. Şekerli ve karbonhidrat içerikli ürünler metabolizmanın yavaşlamasına sebep olarak sporun fayda oluşturması sürecinin uzamasına sebep olmaktadır.

Spor yaparken beslenme süreci oldukça özen gerektirmektedir. Sabırlı olunmalıdır ve programda yer alan besin grupları atlanmadan tüketilmelidir. Yağlı, şekerli, tuzlu, fazla baharat içerikli, hazır gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Tüm bunların yerine taze sebze ve meyve tüketimi, et ve balık tüketimi ön planda tutulmalıdır. Kuru meyve tüketimi de vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamini karşılayabileceğinden bu ürünlerinde taze tedariki sağlanmalıdır.

Spor Yapan Biri Neler Yememeli?

Spor yaparken beslenme programı içerisinde yer almaması gereken bazı besinler vardır. Bu listenin en başında karbonhidrat içerikli besinler gelmektedir. Karbonhidrat içerikli ürünler gereğinden fazla tüketildiğinde kandaki glikoz miktarında dengesizliklere, kolesterol sorunlarına uzun vadede ise daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Spor yapma sürecinde tüketilmesinde sorun yaratabilecek bir diğer besin grubu ise fast food ürünleridir. Bu tarz ürünlerin içerisinde yanmış yağ, fazla miktarda tuz ve koruyucu madde içeriği olması sebebiyle vücudun yağ yükünü artırmaktadır. Oluşan bu yağ yükü spor yapan bireylerin hızlı bir şekilde forma girmesini önleyerek süreci uzatmaktadır. Bu nedenle bu tarz besin gruplarının tüketimi önerilmemektedir.

Hamur işi, tatlı, gazlı içecekler vb. besin ürünleri de aynı şekilde tüketilmesi uygun olmayan besinler arasında yer almaktadır. Spor yaparken beslenme sürecinde pek çok gıda ürününü listeden çıkarmak vücut sağlığı için doğru olacaktır. Aksi takdirde vücuda sağlanmak istenen fit ve sağlıklı görünüm bazı yanlış gıdalarının tüketiminin sürdürülmesi sebebiyle sağlanamamaktadır.

Spor Yaparken Beslenme Düzeniniz Nasıl Olmalı?

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Anamur Muzu 748 gr ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Bu süreçte tatlı yemek ihtiyacının ya da şekerli sıvılar tüketme isteğinin giderilebilmesi için meyve barları, kuru meyveler, ev yapımı doğal aromalı sütler tercih edilebilir. Yeşilmarka’ ya ait hazır shake içerikleri de bu isteğin karşılanmasında oldukça etkili ürünlerdendir.

Spor Yaparken Kaç Öğün Tüketilmelidir?

Spor yaparken beslenme programı kişiden kişiye göreceli bir programla oluşturulmalıdır. Kişinin vücut ihtiyacına göre doğru bir ihtiyaç programı oluşturularak vücut dengesinin bozulmasının önüne geçilmelidir.

Genel olarak bir beslenme programı örneği şu şekilde sağlanabilir. 3 ana ve 2 ara öğün şeklinde bir program sağlanabilir. Her sabah kahvaltıdan önce en az 200-400 ml kadar su tüketimi sağlanarak güne başlanmalıdır.

Sabah kahvaltı için öneri olarak; yumurta, peynir, zeytin, mevsim yeşillikleri, ceviz gibi bir menü oluşturulabileceği gibi alternatif olarak yulaf ile pişirilmiş proteinli bir meyve menüsü de tercih edilebilir.

Sabah ve öğle yemeği arasındaki ara öğün içinse bitki çayı yanında kuru meyve tüketimi önerilebilir.

Öğle yemeği için sebze tüketimi sıklıkla önerilirken protein içerikli besin seçimi de uygun olabilmektedir. Önemli olan bir sebzenin veya protein içerikli besinin vücuda katkısının gün içerinde bir öğünde alınmasıdır. Öğlen sebze tercih edildiğinde akşam mutlaka protein tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün bu denge sürdürülerek vücut metabolizma desteği sağlanmalıdır.

Akşam ara öğünü içinse meyveli yoğurt, bitki çayı + meyve barları, bir avucu geçmeyecek şekilde kuruyemiş vb. ara öğün menüleri oluşturulabilir.

Spor yaparken beslenme sürecinde mutlaka su tüketimi ön planda tutulmalıdır. Günde en az 2-3 lt kadar su tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı sağlamak gerekmektedir.

Spor Yapan Bir Kadın Nasıl Beslenmelidir?

Spor yaparken beslenme her iki cinsiyet grubu için çok büyük farklılıklar içermektedir. Erkek vücudu metabolizması kadın vücudu metabolizmasına göre çok daha hızlı çalışmaktadır.

Her iki gurubun kas ve yağ kütlelerinde var olan farklılıklar sebebiyle spor yapma ve beslenme sürecinde ayrılıklar oluşmaktadır.

Spor Yaparken Beslenme Düzeniniz Nasıl Olmalı?

Yeşilmarka BCAA 4:1:1 – Elma ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Her iki vücut grubunun da temel ihtiyaçları belirlenerek doğru bir program oluşturmak çok önemlidir. Kadın vücudu yağ hücrelerini çok daha kolay depolayabilmektedir. Yağ oranı erkeklere göre daha fazla olan kadınlar için beslenme programı içerisinde şekerli ve yağlı gıdalara özellikle yer verilmemelidir.

Bunun yanı sıra karbonhidrata program içerisinde yer verilmeli ancak dozu iyi ayarlanmalıdır. Protein içerikli ürünlerin kullanımı desteklenmeli Yeşilmarka’ya da ait olan protein tozu desteklerinden uygun olan seçilerek program içerisinde yer verilmelidir.

Spor yaparken beslenme saatleri de kadın metabolizması için oldukça önemlidir. Yağ yakım hızını artırabilmek için spordan 2-3 saat önce yoğurt veya meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Yine spordan 2-3 saat kadar önce bir öğün planlanmalı ve planlanan bu öğünün içeriği proteinli sebze veya etlerden oluşturulmalıdır.

Spor esnasında fazla su tüketimi önlenmelidir. Fazla sıvı tüketimi midenin dolu olmasına yol açarak spor anında çeşitli sorunlara yol açabilmektedir.

Hem kadınlar hem de erkekler için vücut dengesinin sağlanması ve vücut formunun korunması aynı mantıkla oluşturulmaktadır. Yalnızca önerilen öğün sayısı ve içeriklerin miktarlarında değişiklikler olmaktadır. Doğru ve düzenli bir program oluşturularak disiplinli bir şekilde uygulanması sonucu vücut sağlığını sürdürebilmek oldukça mümkündür.

Önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/glutamin-ne-ise-yarar-2-4-4-5-6-6/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir