Radyoaktif maddelerin alfa, beta, gama gibi ışınları yaymasına veya uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurların tamamına radyasyon denilmektedir. Doğal ve yapay olarak iki farklı şekilde meydana gelebilir.
Bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı, proton sayısına göre oldukça fazla ise; bu tür maddeler kararsız bir yapı göstermekte ve çekirdeğindeki nötronlar alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yaymak suretiyle parçalanmaktadırlar. Çevresine bu şekilde ışın saçarak parçalanan maddelere radyoaktif madde denilmektedir.
Radyasyon Nasıl Zarar Verir?
Bütün canlılar doğal veya yapay radyasyon kaynaklarından etkilenmektedirler. Peki bütün çeşitleri zararlı mı ? Zararlı olan çeşidi iyonlaştırıcı olandır. Hücrelerin genetik temel yapı taşı olan DNA’yı ayrıştırarak parçalanmasına neden olabilecek kadar çok enerji taşımaktadır. Bu parçalanma sonucunda doğal olarak dokularda bozukluk görülmeye başlar ve bu durum kansere yol açabilir.
Hücre DNA’sını dahi bozabilen bu değişiklikler, maruz kalınan iyonize radyasyonun cinsine, miktarına ve süresine göre geçici veya kalıcı olabilir.
Hayatımızın her alanında bulunan radyasyon bulunulan bölgeye ve ortama göre artıp azalabilmektedir. Güneşten gelen ışınlardan içtiğimiz suya kadar her alanda belirli miktarda bulunmaktadır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen cep telefonu ve bilgisayarlar, internet bağlantıları ve evlerimizde kullandığımız mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, elektrikli traş makineleri bu kaynaklardan sadece birkaçıdır. Bu tür radyasyonlara uzun süre maruz kalındığında birçok hastalığa davetiye çıkardığı yapılan araştırmalarda değinilmektedir.
Çok sevdiğimiz bir bilgisayar oyununu saatlerce oynamak veya yeni çıkan bir diziyi tüm sezonuyla bir çırpıda bitirmek veya uzun süredir görüşmediğiniz arkadaşınızla telefonda saatlerce konuşmak kulağa hoş gelebilir fakat durum yüksek miktarda maruz kalabileceğimiz anlamına gelebilmektedir. Bilgisayar başında çalışan ve işi gereği iletişim araçlarını sürekli kullanmak durumunda kalan insanların radyasyona maruz kalma ihtimalleri kullanmayanlara göre daha fazla olabilmektedir.
Nasıl Korunabilir, Ne Tür Önlemler Alabiliriz?
Radyasyondan kurtulmak mümkün değilse bile etkilerini en az indirebiliriz. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş, sürekli yakın temasta bulunduğumuz bilgisayar ve cep telefonları etrafımızda bulunan internet bağlantıları vb. durumlardan dolayı uzun süre maruz kalınan etkilerini en aza indirmek için çeşitli radyasyon önleyici yapıştırma stickerlar, Radyasyon önleyici kolyeleri kullanarak vücudunuza gelen pozitif iyonları negatif iyonlarla nötr duruma getirip vücuttaki zararlarını azaltabiliriz.
Yeşilmarka Radyasyon Önleyici Sticker‘ı cep telefonunuza, modeminize, bilgisayarınıza ve saç kurutma makinenize yapıştırabilirsiniz ve bu şekilde zararlı etkilerini minimize hale getirebilirsiniz. Tüm elektrikli aygıtların yaydığı zararlı etkilerinin bedeninize verebileceği olumsuz etkilerden korunmak için aynı zamanda şık ve doğal görünümüyle ayrılmaz bir aksesuarınız olacak Yeşilmarka Radyasyon Önleyici Kolye takabilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/dogal-kozmetik-urunlerini-neden-kullanmaliyiz/ linkinden ulaşabilirsiniz.