Sporcu Beslenmesi

Protein Tozu Ne İşe Yarar? En İyi Protein Tozu Nedir?

Protein tozu ne işe yarar diye sormadan önce proteinin ne olduğunun tanımlamasını yapmak gerekir. İnsan hangi yaşta olursa olsun, protein vücudun ihtiyacı olan bir besin çeşididir. Bu nedenle günlük olarak, vücudun ihtiyacı olan miktarda bu besinden almak oldukça önemlidir.

Proteinler vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli yapı taşlarındandır. Çünkü proteinlerin vücuttaki görevi hücrelerin sağlıklı şekilde büyümesini ve doğru şekilde gelişimini sağlamaktır. Sadece bu kadar mı? Aslında tahmin edilenden daha fazla faydası var. İşte protein tozu ne işe yarar sorusunun cevapları: Ayrıca vücudun gerekli durumlarda kendini yenileme sürecinde oldukça önemli rol oynar. Kaslar açısından da oldukça önemli olan protein, vücudun direncini sağlar, yükseltir, kasları onarır, hatta tamir eder ve güçlendirir.

Kansızlık gibi sorunlar yaşayan kişilerin ek protein alması doktorlarca tavsiye edilir, proteinlerin kan yapımına da oldukça faydası vardır. Saçların ve tırnakların sağlıklı şekilde uzamasından, kasların hasar gören kısımlarının onarılmasından yine sinir ve kas sisteminde oluşabilecek muhtemel bozuklukların giderilmesine kadar kullanılır. İlaçlarla birlikte, iyileşme sürecinde hastaların diyetlerinin büyük bir bölümünü proteinler oluşturmaktadır. Zaman zaman protein tozları da kullanılır. Bu durumda protein tozu ne işe yarar gibi bir soru akıllara gelir.

Protein Tozu Nedir?

Protein tozu olarak bilinen ek gıdalar, proteinlerin konsantre olarak geliştirilmiş toz halleridir. Genellikle sporcular tarafından kullanılır. Bu nedenle protein tozu ne işe yarar diye sormadan öncelikle, bu tozların tam olarak ne olduğu ve ne için kullanıldığı açıklanmalıdır. Bu şekilde kullanılan takviyeler, protein tozları, protein tozlarının türevleri, vücuttaki kasların gelişimi açısından oldukça etkilidir. Ayrıca kasların kaybına sebep olan MS gibi çeşitli hastalıklardan muzdarip kişilerce de kasları onardığı ve yeni kas yapımına olan etkisi nedeniyle kullanılmaktadır.

Protein tozu ne işe yarar sorusunun da bir başka cevabı buradadır: Bu durumdaki kişilerin beslenme programlarına ya da diyetlerine ek olarak doktor tavsiyesi ve kontrolü ile ek gıda olarak protein tozu almaları tavsiye edilir. Kısaca protein tozu ne işe yarar sorusunun cevabı, tek cümle ile açıklanamayacak kadar geniş bir konudur.

Protein Tozu Ne İşe Yarar

Yeşilmarka Çikolata / Vanilya Doğal Whey Protein Tozu Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Protein Tozu Neyden Yapılır?

Protein tozu ne işe yarar, neden bu kadar faydalıdır sorularının cevapları aslında bu tozun kendisinde gizli. Çünkü yapımında ana madde olarak, oldukça faydalı protein depolarından faydalanılıyor. Protein tozlarının büyük bir bölümü, peynir altı suyu denen besinden üretilir. Bu besin çeşidi peynir yapılırken ortaya çıkar. Ancak ana maddesi peynir altı suyu proteini olmayan diğer protein tozları ise hayvansal gıdalardan yumurta ve etten yapılır. Diğer çeşitleri de ana madde olarak kazein, soya ve bezelye proteinlerinin kullanıldığı çeşitleridir.

Protein Tozunu Kim İcat Etmiş?

Protein tozunun çok sayıda faydası var ama ilk olarak bir vücut geliştirici tarafından üretilmiş, daha doğrusu icat edilmiş. 1950’li yıllarda Irvin P. Johnson isimli bir sporcu tarafından, ana protein maddesi olarak yumurta kullanılarak icat edilmiş. Sonrasında ise bu mucizevi toz için ne işe yarar diye sorulmaya başlanmış. O dönemde yapılan çok sayıda düzenlenen vücut geliştirme yarışmaları ve kaslı olan sinema yıldızlarına talep artınca, protein tozu sektörü de büyümüş.

Protein Tozu Ne Kadar Kullanılmalı?

İlaç kategorisinde değerlendirilmesi doğru olmayan doğal protein tozu, bu özelliğine rağmen mutlaka bir uzman denetiminde kullanılması gereken bir ek gıda. Protein tozu ne işe yarar sorusunun çok sayıda cevabı olduğundan dolayı bu ek gıda zaman zaman yanlış şekilde kullanılabilir. Bu nedenle uzman denetiminde ve bir kontrol mekanizması içinde de kullanılıyorsa mutlaka söylenen dozda kullanılmalı, tavsiye edilenden fazla kullanılmamalı. Günlük alınması gereken miktardan fazla kullanılması durumunda vücutta istenmeyen belirtiler oluşması kaçınılmazdır.

Proteinler kasların hasar gören kısımlarını onarmak için kullanılır. Belirtilen miktardan fazla kullanılmasında protein tozu kasları onarmaz, aksine zarar verebilir. Uygun miktarda vücuda ek olarak alınan protein vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getiren antikorların üretilmesinde yardımcı olur.

Doktorlar ve uzmanlar normal şartlar altında ortalama 70 kiloda olan bir bireyin günlük olarak 70 gram protein alması gerektiğini söyler. Ancak bu miktar kişiden kişiye değişir ve miktarın belirlenmesinde mutlaka bir uzmanla görüşmek gerekir. Bu durumda protein tozu ne işe yarar? Protein tozu kullanımı kişinin normal besinlerden günlük olarak aldığı protein miktarından arta kalan kısmını karşılamak için, takviye gıda olarak kullanılır. Ve miktarları mutlaka bir uzman tarafından belirlenmelidir.

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Sadece vücut geliştiren sporcuların değil, diğer insanlarında zaman zaman kullandığı protein tozu, sanıldığının aksine sadece vücut geliştirmek için kullanılan bir ek gıda çeşidi değildir. Peki protein tozu ne işe yarar? Öncelikle vücudun su bazlı asıl antioksidanı olan glutatyon düzeyinin artışına sebep olur. HDL denen iyi kolesterolün yükselmesini, kötü olanın ise düşmesini sağlar. Trigliserit değerlerinin düşmesine yardımcı olur. Kilo bazında alınması gereken günlük protein ihtiyacının, alınamayan kısmının alınmasını sağlar. Sporcularda antrenman sonrasında meydana çıkan belirtileri azaltır, vücudun bağışıklık sistemi ve savunma mekanizmasını güçlendirir, doğru şekilde spor yapılması durumunda kasların yapımında ve kütlesinin vücut içinde artmasına yardımcı olur.

Protein Tozu Nasıl Kullanılmalıdır?

Protein tozu ne işe yarar konusunu detaylı şekilde incelendikten sonra, protein tozu nasıl kullanılmalıdır sorunun cevabına bakalım. Öncelikle tüm protein tozlarının ortak özelliği kolayca emilmesidir. Hatta en önemli özelliklerinden birisi denebilir. Bu nedenle spor yaptıktan sonra, kasların artması için fazlaca kullanılır. Özellikle de antrenman sonrasında kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca spor yapmadan, sadece günlük alınması gereken protein ihtiyacından kaynaklanan açığı kapatmak için de kullanılabilir.

Protein tozu ne işe yarar sorusunun bir başka cevabı da sindirimi yavaşlatmaktır. Bu amaçla kullanılacaksa, protein tozu çeşitli kuruyemişlerle birlikte tüketilebilir. Fındık, fıstık, yer fıstığı, kuru üzüm ve benzeri yemişlerle de birlikte tüketilerek kullanılabilir.

Yeşilmarka Protein Tozu Neden İyi?

Yeşilmarka’nın özel tekniklerle ve doğal olarak üretilen protein tozu spor öncesi, sonrası ya da spor sırasında rahatlıkla tüketilebilir. Hızlı kana karıştığından dolayı etkisini hemen gösteren protein tozu piyasada bulunan muadil ürünlere göre çok daha yüksek performansa sahiptir ve  düzenli şekilde spor yapan kişilerin en büyük destekleyici gıdası olma özelliğine sahiptir. 

 

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/spordan-once-ve-sonra-ne-yemeli/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir