Sporcu Beslenmesi

Protein Tozu Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Protein tozu kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç unsur bulunmaktadır. Sağlıklı ve doğal bir protein tozu kullanmak sağlığınız açısından ve istediğiniz vücut formuna kavuşabilmeniz için oldukça faydalı olacaktır.

Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar?

Protein tozu, son yıllarda tüm fitness uzmanları tarafından kullanılan en popüler ve etkili besin takviyelerinden biridir. Protein tozu kana normal gıda proteinlerinden daha hızlı emilir. Bu hızlı emilim, spor yorgun kas liflerinin hızlı onarımını sağlayarak kas gelişimini ve büyümesini hızlandırır. Bu nedenle özellikle birçok fitness uygulayıcısı tarafından kullanılmaktadır.

Protein tozu, kas gelişimine ve güçlenmesine yardımcı olur. Teknik olarak konuşursak, antrenman sırasında kaslarınızı çalıştırır ve kaslarınızı gerer. Dinlendiğinizde, kas lifleriniz otomatik olarak onarılır, bu da onları daha güçlü ve daha hacimli hale getirir. Bu noktada protein tozu kullanırken, kas liflerinin gelişimini ve onarımını hızlandırarak daha güçlü güç ve kas kütlesine sahip olabilirsiniz. Protein tozu ile alakalı “Protein Tozu Ne İşe Yarar?”  yazımıza da göz atın!

Protein Tozu Kullanmak Zararlı Mıdır?

Yaygın önyargıların aksine, birçok akademik çalışma protein tozlarının zararlı olmadığını göstermiştir. Özellikle ülkemizde bu konuda bilinçsiz birçok kişi diğer kimyasallarla birlikte protein tozlarını da önyargı ile yaklaşıyor. Bu bağlamda, yurt dışındaki birçok beslenme uzmanı ve profesyonel, fitness ve sporcularda kas gelişimi için protein tozlarının kullanılmasını önermektedir.

Protein tozunun bir diğer özelliği de kilo vermenize yardımcı olmasıdır. Karbonhidrat alımını azaltmak ve protein alımını artırmak, özellikle günlük diyet planlamasında diyetlere uygulanan ortak prensiplerdir.

Protein tozu en popüler takviyelerdendir. Bu bir hobi ürünü değildir. Diyetiniz protein açısından yetersiz olduğunda almanız gerekebilir. Peynir altı suyu proteini sütten oluşur ve sağlıksız bir ürün değildir. Başka üretim yöntemleri de var (yumurtadan, pirinçten vb.) Protein tozu kullanırken ürünün isimleri hangi proteinden yapıldığına göre değişmektedir.

Protein Nedir?

Protein tozu kullanmadan önce hata yapmamak için bazı genel bilgiler verelim. Protein, protein amino asitlerinin zincir bağlanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan karmaşık bir organik bileşiktir.

Sadece yediğimiz besinler değil, bizim gibi insan vücudunun da birçok protein yapısı vardır. Protein gram başına 4 kalori içerir, ancak aç karnına tüketilen son kaloridir. Proteini enerji olarak yakmak vücuttaki birçok yapıyı içerdiği için çok zahmetlidir.

Protein Tozu Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Protein Tozu Kullanırken Amino Asitlerin Yeri Nedir?

Proteinler sindirilir ve amino asitler olarak kullanılır, bu nedenle amino asitler tüm işi yapar. Burada ilginç olan, 20 farklı amino asit olmasıdır, ancak vücudumuz bunlardan sadece 12 tane üretebilir. Sekiz amino asidin tümü “gerekli” amino asitlerdir ve yiyeceklerle birlikte dışarıdan alınmalıdır.

Bazı amino asitlere “koşullu esaslar” denildiğini duymuş olabilirsiniz, ancak tabiri caizse iyi bir günde üretilebilirler, ancak bu zor bir durum değil. Örneğin glutamin bunlardan biridir.

Protein Tozu Kullanırken Ne Faydalar Sağlanır?

Proteinin birçok avantajı vardır. Sağlık için vazgeçilmezdir, ancak bir sporcu olarak sayılacaksa:

  •       Protein döngüsünü ve pozitif nitrojen dengesini artırır: Protein tozu kullanırken dokularımızın yeni proteinleri sentezleyerek yıpranmış proteinleri değiştirmesi gerekir. Protein alımı bunu artırır. Yeterli değilse protein sentezi azalacaktır.
  •       Proteinin yüksek termal etkisi vardır. %2-3’ünü yağ sindirimine, %6-8’ini karbonhidrat sindirimine harcarken, getirdiği enerjinin %25-30’unu protein sindirimine harcar. Bu nedenle, fazla yersek, onu proteinden yemek istemeyen vücut kilo alımını azaltacaktır. Bir düşünün, 400 kalori aldığımı düşünüyorsunuz, ama aslında bu 300 kalori!
  •       Yağ yakmada rol oynayan hormonlar olan glukagonu artırır.
  •       Vücut Destek Takviyelerini Artırır: CLA, BCAA’lar, kreatin, l-karnitin ve l-glutamin gibi faydalı bileşenler, protein içeren yiyeceklerde bulunur. Yeterince protein alırsanız, dış desteğe ihtiyacınız yoktur.

Bu nedenlerden dolayı protein temel bir besindir.

Ama Ben Kıdemli Bir Sporcuyum, Protein Tozu Kullanırken Ne Yapmalıyım?

Vücut geliştiriciler, protein tozu kullanırken acemi vücut geliştiricilerden daha az proteine ​​ihtiyaç duyar. Aslında, uzun tempolu dayanıklılık sporcuları, bazı vücut geliştiricilerden daha yüksek protein gereksinimlerine sahiptir. Bunun nedeni, tempo ne kadar yüksek olursa, oynayabileceğiniz doku sayısı o kadar azdır. Ne kadar az doku çalıştırırsanız, o kadar az proteine ​​ihtiyacınız olur. Dayanıklılık sporcularının uzun süreli katabolik evre yaşaması nedeniyle daha fazla ihtiyacı vardır.

Benzer şekilde, steroid hormon enjekte eden kişilerin Protein tozu kullanırken tüketmelerine çok fazla ihtiyacı yoktur. Bunun nedeni kullanılan ilaçların vücuttaki proteolizi azaltarak nitrojen dengesini düzeltmesidir.

Yağ Yakımı Sırasında Protein İhtiyacı

Bazı araştırmacılar, kalori eksikliğine neden olurken çok fazla protein yemenin nitrojen dengesini iyileştirdiğini söylüyor, ancak yağ yakmak isteyenler, protein kütlelerinin üç katına kadar ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. Ancak bu gerçekten kanıtlanmadı.

Hatta bazı araştırmacılara göre nitrojen dengesi mutlaka protein eksikliğine işaret etmez. Aşırı doz nitrojen dengesini her zaman iyileştirmediği gibi, yağ yakmak isteyenler için kilogram başına 1,6 gram yeterlidir.

Protein tozu kullanırken yağ oranınız ne kadar düşükse ve ne kadar çok kalori alırsanız, üst sınırdan alımınız o kadar yüksek olur. Bu miktarın aşılması performansı veya görünümü etkilemeyecektir.

Çok fazla tüketirseniz, en iyi ihtimalle pahalı glikoz (şeker) alırsınız. Bunun nedeni, vücudun fazla proteini glikoza dönüştürmesi ve enerji için kullanmasıdır (Glukoneogenez). Veya ihtiyacınız olandan daha fazla kalori tüketiyorsanız, bu kaloriler vücudunuzda yağ olarak depolanır.

Kilogram başına 2, 3 veya 4 gram tüketmeniz gerektiği bir efsanedir ki bu bilimsel arka plana dayanmaz.

Ya Yeterince Protein Alamıyorsam?

Protein eksikliği büyük kısa vadeli sorunlara neden olmaz ve bunu hissetmezsiniz.

Sürekli eksikliği, önce kas gelişiminizi bozabilir ve ardından ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yeşilmarka ürünleri bu konuda size yardımcı olacaktır..

Protein Tozu Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu Aromasız Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Bunu korku için paniğe kapılmak yerine bilinçli olarak yaklaşmanız için paylaşıyoruz. Günlük protein alımınızı kontrol etmeniz gerekir. 

Protein Tozu Kullanırken ​​Aşırı Doz Almak

Kafamıza göre protein tozu ölçüsü kullanmamalıyız. Mutlaka bir uzmana danışılarak bir ölçü belirlemek sağlığınız açısından emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır. Bunun yanında istediğiniz vücut formuna ulaşmak için protein tozları kullanımı büyük bir ilerleme kat etmenizi sağlayacaktır. Kas geliştirmenizi ve vücut sağlığınızı korumanız açısından da daha sağlıklı olacaktır.

Protein içeren yiyeceklerde CLA, BCAA’lar, kreatin, L-karnitin ve L-glutamin gibi faydalı bileşenlerin bulunduğu da söylenmektedir.

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/bebek-sampuan-secimi-nasil-yapilmali/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir