Doğal Deodorant Ürünleri

Kimyasal Deodorantların Doğaya ve İnsan Sağlığına Zararları

Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? Son yılların en çok konuşulan konusu küresel ısınma ve küresel ısınmaya neden olan sebeplerle, tetikleyen ürünler oldu. Dünyanın, küresel ısınma nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğu gerçeği artık herkes tarafından bilinmekte. Küresel ısınmayı tetikleyen en önemli ürünlerden biri ise üreticilerin üretmekten, bizlerin ise kullanmaktan asla vazgeçemediği spreyler. Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir?

Peki nedir bu küresel ısınma ve bu sürekli kullandığımız spreylerin nasıl bir tetikleyici etkisi var? Küresel ısınma, en basit hali ile anlatılacak olursa, dünyada sürekli olarak ölçümlenen hava, deniz ve karanın üzerinde ortalama sıcaklarının normalden daha hızlı şekilde artışına verilen isim. Bu ısınmasının normalden daha fazla gerçekleşmesinin sebebi ise, insan etkisi ile atmosfere salınan gazların oluşturduğu sera etkisi.

İnsanların atmosfere en çok saldığı gazlardan biri ise deodorantlar. Hem doğayı hem de insan sağlığını fazlaca tehdit deodorantların kullanımının bir an önce bırakılması hatta vazgeçilmesi gerektiğini savunan çevre aktivistleri var. Gerçekten haklılar mı? Sürekli elimizin altında dursun istediğimiz, bittiği zaman ya da yanımızda olmadığında, özellikle yaz aylarında paniklediğimiz deodorantlar sağlık ve doğa için gerçekten bu kadar zararlı mı? Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? Yazımızın devamında değindik..

Deodorant Nedir, İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? sorularına cevap aramaya devam ediyoruz. Deodorant vücutta ter üreten bölgelere uygulanan, terlemenin oluşturduğu bakteriyel kokuyu engellemek için kullanılan, genelde sprey formu tercih edilen bir kişisel bakım ürünüdür. Bazı cinslerinde ter bezlerini etkileme, ter oluşumunu ve bu sayede ter kokusunu engelleme özelliği de bulunur. Özellikle hassas ciltlerde alerji oluşumuna sebep olan deodorantlar genel olarak sağlığa zararlıdır.

İçinde bulunan propilen glikol ve antiperspiran koltuk altına sıkıldığında zaman zaman tahrişe ve yanmaya sebep olabilir. Ayrıca bir kısmında bulunan alüminyum nedeni ile meme kanseri ve benzerindeki kanser çeşitlerini tetikleyici etkisi olduğu da gözlemlenmiştir. Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? 

Sürekli kullanımda içinde bulunan kimyasal maddeler, vücut dışına atılamadığından dolayı birikir ve çeşitli hastalıklara sebep olabilir. İçinde bulunan kimyasalların kesin olarak kansere neden olduğu ve tetiklediği bilimsel olarak kanıtlanmasa da uzmanları bu konuda tüm kullanıcıları sürekli olarak uyaran makaleler yayınlamaktadırlar. Ayrıca doğaya olan etkileri de göz ardı edilmeyecek kadar çoktur. Yeşilmarka, doğa ve insan sağlığını önemseyerek etik çerçevede doğal ürün satışı yapmaktadır. Cilt ve vücut bakım ürünleri içeriklerinde paraben, sülfat gibi kimyasal maddeler bulunmamakta, müşterilerine tamamen doğal içerikli ürünler sunmaktadır. Bu çerçevede bünyesindeki doğal deodorant da tamamıyle doğal içeriklidir. Doğal deodorant ürün çeşitlerimize sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kimyasal Deodorantların Doğaya ve İnsan Sağlığına Zararları

Yeşilmarka Doğal Deodorant Bergamot Kokulu Ürünümüzü İnceleyebilirsiniz.

Kimyasal Deodorantların Doğaya Zararları Nelerdir?

Deodorantların insan sağlığına olan zararı direkt olarak kanıtlanamasa da doğaya olan zararları, ozon tabakasına verdikleri hasar ve küresel ısınmayı hızlandırmaları kesin olarak kanıtlanmıştır. İçlerinde bulunan ve CFC adı verilen bir çeşit kimyasal gaz, havaya karıştığında atmosfere kadar yükseliyor ve parçalanmadan yükselme özelliğine sahip olduğu için ozon tabakasında bulunan molekülleri parçalıyor. CFC maddesi havada 100 yıl boyunca asılı kalabiliyor, ozon tabakasına kadar başka bir şeyle birleşmeden yükselebiliyor.

İçinde bulunan klor ise, ozon tabakasına ulaştığında, burada bulunan moleküllerin parçalanmasına ve çözülmesine sebep oluyor. Yaklaşık 1 yıl boyunca burada kalıp, ozon tabakasını seyrelttikten sonra yağmur ile birlikte yeniden yeryüzüne iniyor ve burada toprağa karışıyor. Ozon tabakasında asılı kalan CFC, burada kalabildiği sürede neredeyse 100 bin molekülü seyreltip çözüyor ve ozon bu molekülleri aynı hızda yenileme özelliğine sahip olmadığından dolayı ciddi anlamda hasar alıyor. Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? Ozon tabakasına büyük ölçüde zarar vermektedir.

Ozon Tabakası Nedir, Ne İşe Yarar?

Ozon tabakasının diğer adı ozonosferdir. En kısa tanımı ile güneşten gelen zararlı ışınların direkt olarak Dünya’ya gelmesini engelleyen katmandır. Kısaca güneş ışınlarını engelleyen süzgeç görevini üstlendiğinden Dünya’nın süzgeci görevindedir. Stratosfer denen tabakanın bir üstünde bulunan katmandır. Ozon tabakasının zarar görmesi, Dünya’da yaşamını devam ettiren tüm canlılar için hayati önem taşır. Güneşten gelen bazı ışınlar canlı yaşamı için öldürücü niteliktedir ve ozon tabakasının görevi bu ışıkların dünyaya ulaşmasını engellemektir.

Stratosferin üzerinde iç içe geçmiş bir katman halinde bulunan ozon tabakası, güneşin zararlı ışınlarını, fazla radyasyonu yani UVB ışınlarını emerek, dünyada bulunan canlı hayatının problemsiz şekilde devam etmesini sağlar. Bu ışınlara direkt maruz kalmanın yol açacağı en basit sorun cilt kanserine yakalanmaktır. Sonuçları öldürücü olmaktadır. Kullandığımız deodorantlar, insan yaşamını direkt olarak etkileyen bu tabakanın günden güne erimesini sağlamaktadır. Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? Zararlarına değinmeye devam ediyoruz.

Deodorant Kullanmadan Ter Kokusu Nasıl Önlenir?

Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? İstenmeyen ter kokularını önlemek için tek çözüm hem insan sağlığına hem de doğaya zararlı olan deodorantları kullanmak değil. Doğal yollarla ter kokusundan kurtulmanın çareleri de var. Öncelikle her gün duş alınmalı. Her duşta sabun ya da duş jeli kullanılmalıdır. Özellikle yaz aylarında günde iki kere duş alınabilir. Antibakteriyel sabun kullanılmalıdır. Antibakteriyel sabun kullanmak, cilt üzerinde bakteri oluşumunu en aza indirir, doğal olarak terlemeyi de azaltıcı etkisi bulunur. 

Limon suyu ve sirke gibi doğal sıvılar, koltuk altlarına sürüldüğünde ter oluşumunu engeller. Bu sıvılar doğal yollardan bakteri oluşumunu engeller. Bakteri oluşumu olmazsa ter kokusu da olmayacaktır. Bu nedenle limon suyunu terleyen bölgelere sürmek, güzel bir ter önleyici etmendir. Direkt olarak cildiniz limonla temas etsin istemiyorsanız, limonu bir miktar su ile karıştırıp sürebilirsiniz. Bunun dışında krem gibi kullanılan ama tamamen doğal olan organik terleme kokusu önleyicilerden kullanabilirsiniz. Bu kremler terlemeyi önleme özelliğine sahip değildir ama terlemeniz durumunda bile ter kokusunu engelleyebilir.

Kimyasal deodorantların doğaya ve insan sağlığına zararları nelerdir? Konusuna değindik..

Bir önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/paraben-nedir-sagliga-zararlari-nelerdir linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir