genel

Glutamin Ne İşe Yarar?

Glutamin ne işe yarar sorusuna cevap olarak pek çok faydalı sonuç sıralanmaktadır. Glutamin denen madde proteinleri oluşturan bir amino asit grubudur.

Gerek dışardan takviye olarak alınan gerekse vücudun kendisinin de ürettiği bir amino asittir. Glutamin vücudun oldukça fazla gereksinim duyduğu bir aminoasittir. Glutamin eksikliğinde ise vücutta bazı belirgin belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Halsizlik ve yorgunluk bu eksiklikte ortaya çıkan ilk belirtilerdendir. Herkes için önemli olsa da sporcular için çok önemli olan bu protein grubunun eksikliği ortaya çıktığında vücut yorgunluğu sebebiyle etkili bir spor süreci geçirememektedirler.

Glutamin takviyesi kas kaybını önler, çok zayıf bireylerde kasların güçlenmesini sağlar. Bağışıklığı artırarak vücudun gereken desteğe kavuşmasını sağlar. Glutamin aynı zamanda sindirim problemlerinin önüne geçerek zayıf bireylerde kilo alımını destekler.

Her sağlıklı birey için gereken Glutamin ihtiyacı günlük 15 gramdır. Gereken glutamin ihtiyacı besinlerden karşılanabileceği gibi takviye olarak da alınabilir. Glutamin ne işe yarar sorusunun cevabının öneminin farkında olan tüm bireyler

Glutamin tüketimine önem verirler. Yeşilmarka’ya ait sporcu besinleri ürünleri içerisinde yer alan protein tozları vücudun günlük tüm protein ihtiyacını karşılayarak güvenilir içeriklere sahip ürünler sunmaktadır.

Glutamin Faydaları Nelerdir?

Glutamin ne işe yarars orusundan sonra akla ilk gelen bir diğer soru ise “Glutamin faydaları nelerdir?” olmaktadır. Glutamin vücudun kas kütlesinin ve gücünün korunması için önemli aminoasitler arasında yer almaktadır.

Hücre artışı ve çoğalmasıyla, hücre yıkımının dengelenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Glutamin hücre yıkım hızının azalmasını sağlayarak kas kütlesinin artmasına öncülük etmektedir. Glutaminin etki mekanizması büyüme hormonunun artmasına yöneliktir. Büyüme hormonunun artışını destekleyerek kas kütlesinin ve hacminin artışına da etki etmektedir.

Bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi için de oldukça önemli olan glutamin adlı aminoasit ince bağırsak hareketlenmesinde de çok etkilidir. Bu sayede vücudun pek çok sistemine etki ederek düzenli ve sağlıklı bir sindirim, boşaltım sistemi döngüsüne yardımcı olmaktadır.

Glutamin Ne işe Yarar?

Yeşilmarka Glutamine – Bitkisel Bazlı ürününe sitemizden ulaşabilirsiniz.

Glutamin ne işe yarar sorusunun bir diğer cevabı ise kas yırtılmalarında ve sakatlanmalarında hızlı iyileşme sağlamasıdır. Zedelenen dokuya nüfuz ederek katabolizmanın yavaşlamasını sağlayarak, hızlı bir iyileşme başlatılmasında etkilidir. Tüm bu faydalarının yanı sıra glutamin sporcular için vazgeçilmez bir destek ürünüdür. Çünkü sağladığı tüm bu faydaların yanı sıra aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırarak vücudun hızlıca forma girmesinde etkili olmaktadır.

Glutaminin bir diğer beklenmedik etkisi ise saç dökülmesini azaltmasıdır. Bir protein olarak vücuda sağlayabileceği birden fazla etkisi olan glutamin yeni saç dokularının da oluşumunu destekler ve dökülmelerin azalmasında da önemli bir rol oynamaktadır.

Glutamin Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Glutamin için özel bir kullanım zamanı yoktur. Çünkü protein insan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu bir destek grubudur. Vücut günlük 15 gr kadar glutamin ihtiyacı duymaktadır. Buna dikkat edilmediği ve yeterince destek alınmadığı durumlarda mutlaka takviye olarak alınmalıdır.

Yeşilmarka’nın üretmiş olduğu çok sayıda aromalı tatlara sahip doğal protein tozu destekleri bulunmaktadır. Tercihe göre istenilen ürün seçilerek günlük ihtiyaç dahilinde tüketilmesi gerekmektedir.

Glutamin ne işe yarar?

Yeşilmarka Doğal Whey Protein Tozu – Beyoğlu Çikolatası 1540 gr ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Glutamin ne işe yarar dendiğinde sağlığın sürdürülmesinde etkili olan temel taşlardandır demek yanlış olmaz. Çünkü glutamin eksikliği kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle takviyenin önemi bu noktada oldukça önemlidir. Başta önemsiz gibi görünen ve dikkate alınmayan glutamin eksikliği belirtileri halsizlik ve yorgunluktur.

Bu halsizlik ve yorgunluk gitgide kas gücünü zayıflatarak yürümede güçlüklere yol açmaktadır. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına da yol açarak vücudun direncinin düşmesiyle pek çok hastalığa davetiye çıkmasına yol açmaktadır.

Kısacası glutamin ne işe yarar sorusunun pek çok cevabı olmasıyla birlikte en önemlisinin kas gücü devamlılığının sağlanması olduğu bilinmelidir. Bu cevaba yönelik olarak da takviye desteğinin titizlikle sağlanması gerekmektedir.

Glutamin İçeren Besinler Nelerdir?

Glutamin vücutta en aranan aminoasitler arasında yer almaktadır. Spor yapan bireylerde vücutta farklı miktarlarda yer alması gerekirken, normal bireyler için de günlük alınması gereken belli bir miktar vardır. Vücut minimal düzeyde glutamin üretebilmektedir.

Ancak bu vücudun ihtiyaç duyduğu miktarı karşılamamaktadır. İhtiyaç duyulan miktarın karşılanabilmesi için dışardan takviye almak gerekmektedir. Glutamin hem besinler ile hem de Yeşilmarka’ya ait olan bazı protein tozları aracılığı ile sağlanabilmektedir.

Glutamin ne işe yarar konusuna hâkim olan her birey glutamin alma gerekliliğini bilmektedir. Ancak hangi besinlerde olduğunu bilmeyenler için bu yazımızda bu besinleri sizler için derledik.

Glutamin içeren besinler; dana ve sığır eti, yağsız süt, peynir ve yoğurtlar, beyaz pirinç, mısır, tofu, deniz ürünleri, kemik suyu, mor lahana, fındık, ceviz, sakatat, baklagiller, maydanoz ve roka gibi besinlerde yüksek oranlarda glutamin bulunmaktadır.

Tüm bu besinler doğru bir beslenme programı içerisine yerleştirilerek doğru miktarda yeterli ölçüde gerek duyulan protein alımı sağlanmalıdır. Bu doğru beslenme programı içerisinde glutamin ne işe yarar sorusunun cevabı uygulamalı olarak görülebilecek hale gelecektir.

Glutamini Kimler Kullanmalıdır?

Glutamin ne işe yarar sorusunun cevabı aynı zamanda glutamini kimler kullanmalıdır sorusunun da cevabı olma niteliği taşımaktadır. Glutamin insan vücudunun temel taşlarından olması sebebiyle glutamini herkes belli düzeyde vücuduna almalıdır.

Ancak primer olarak glutamine ihtiyaç duyan kesim ince bağırsak hastalığı olanlar, kas gücü zayıflığı olanlar, beden kitle indeksi düşük kişiler, düzenli olarak spor yapanlar ve sporcu kişiler düzenli olarak glutamin tüketmelidir.

Glutamin kullanımının belirgin bir yan etkisi görülmemektedir. Düzenli ve yeterli dozda kullanım sonucu aksine oldukça fazla faydası görülmektedir. Yüksek doz ve fazla glutamin kullanımı önerilmeyerek gereken durumlarda bir uzmanla görüşmek gerekmektedir. Glutamin ne işe yarar dendiğinde bu yazımızda bazı maddeler sıraladık. Şimdi ise glutaminin doğru kullanım önerilerinden bahsedelim:

Glutamin yemek esnasında veya yemek dışında zamanlarda tüketilebilir. Proteinler ısıyla hızlıca bozulabildiklerinden genel olarak sıcak besin ve içeceklerle tüketilmemesi gerekmektedir.

Çünkü etkisini kaybederek gereken faydanın ortaya çıkmasını önleyecektir. Glutamin genellikle soğuk veya oda ısısında saklanan sıvı ürünlerle tüketilmelidir. Bu sayede aminoasit zincirinin yapısı bozulmadan vücutta beklenen etkinin ortaya çıkması sağlanacaktır.

Glutamin ne zaman tüketilmelidir sorusunun cevabı ise mutlaka spor sonrası ilk 1 saat içinde tüketilmesidir. Önerilen süre dışında da takviye alınabileceği gibi glutamin seviyesinin en düşük olduğu süreler içerisinde tüketimi önerilmektedir.

Rutin glutamin kullanım süresi olarak sabah ve akşam yatmadan öncesi tercih edilebilir. Sıcak içecekler haricinde her türlü sıvı ile tüketilebilir. Gereken etkinin görülmesi için bu nokta oldukça önemlidir.

Hastalık durumlarında ise doktor tavsiyesine uygun olarak tüketimi sağlanmalıdır.

Glutamin kullanımı bilinçsizce olmamalıdır. Fazla miktarda kullanımı da metabolizma dengesizliklerine yol açabileceğinden takviye miktarının dengeli ve yeterli olması gerekmektedir. Beklenmedik yan etkiler görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurularak kan değerleri düzeylerine uygun olarak yeni bir doz belirlenerek kullanım koşulları belirlenebilir.

Aynı zamanda glutamin B vitamini kullanımı ile de desteklenerek etki mekanizması olumlu yönde desteklenebilir. Birlikte uyumlu bir etki yakalayarak katabolizma hızını düşürerek yapım hızını artırır. Böylece hem bağışıklık sisteminin güçlenmesini hem de kas gücünün artmasını sağlar.

Önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/kozmetikte-vejetaryen-urun-tercihi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir