genel

Cruelty Free Ürün Kullanmak İçin 10 Neden

Günümüzde birçok kozmetik ürün üreticileri hayvan deneyleri ile ürünlerini test ettirmektedir. Bu hayvan testleri ise denek hayvanlar için bazı yakma, ilaç verme, zehirli maddelere maruz kalma gibi durumlara neden olmaktadır. Yapılan testlerin her zaman doğru olmadığı da araştırılan konular arasındadır.

Tüm bu kötü aşamalara maruz kalan hayvanları korumak ve bu hayvan deneylerini engellemek için cruelty-free kavramı doğmuştur. Cruelty Free ürün kullanımı ile hayvanlara yapılan zulmü engellemeye katkı sağlayabilirsiniz. Cruelty free ürün kullanmak için 10 neden şu şekilde özetlenebilir;

  1. Cruelty free özellikte olan birçok ürün doğal içerikli bir reçeteye sahip olması nedeniyle cilt için daha faydalıdır.
  2. Hayvanların zulüm görmesini engellemek ve hayvan deneyi yapan firmaları desteklememek için doğru bir adımdır.
  3. Yeşil bir doğa için bu ürünlerin kullanımını destekleyebilirsiniz. Birçok kozmetik ürün üretici firması toksik malzemelerden arınmak ve organik bir içeriğe sahip olabilmek için doğal ürünlerin kullanımına özen göstermektedir.
  4. Cruelty free logosuna sahip olan üreticilerin ürettiği ürünlerin fiyat performans dengesi de oldukça avantajlıdır.
  5. Güvenilir kozmetik üreticileri sadece bu şekilde üretim yapmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda doğa için önemli bir adım atmaktadır.
  6. Hayvanlara karşı yapılan bu zulümün karşısında durarak örnek bir davranış oluşturabilirsiniz. Bu sayede birçok kişinin de hayvanlara karşı vicdanlı davranmasına katkı sağlayabilir ve birçok hayvanı kurtarabilirsiniz.
  7. Bazı laboratuvar testleri ile kozmetik ürünlerin güvenilirliği ve etkisi saptanabilmektedir. Yani hayvanlar üzerinde test yapılmasına gerek kalmamaktadır. Hayvanlar ve insanların yapı özellikleri birbirinden farklıdır. Her ne kadar üretici firmalar yeni çağın gerekliliklerinin farkında olsa da alışkanlıklardan vazgeçmekte zorlanmaktadır. Bir ürün hayvanlar üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmasa da insanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu ve benzeri nedenlerle hayvanlar üzerinde test yapılmasına gerek duyulmamaktadır.
  8. Cruelty free ürün üreticileri doğaya saygısı olan ve aynı zamanda doğa için yatırım ve bağış yapan kurumlardır. Bu ürünleri tercih ederek kolaylıkla siz de doğaya katkıda bulunabilirsiniz.
  9. İsraf mantığından uzaklaşmayı ve sadece ihtiyaç kadar ürün kullanımını da teşvik eder.
  10. Geri dönüşüm için de önemli bir adımdır.

Bu yazımızda cruelty free ürün hakkında tüm merak edilenleri bulabilirsiniz.

No Cruelty Free Ne Demek?

Cruelty free olmayan ürünler için kullanılan terimdir. Bu ürünler hayvan testlerinde kullanılmaktadır. Özellikle kozmetik sektörü için üretilen ürünlerde ve kullanılan ham malzemeler hayvanlar üzerinde test edilmektedir.

Bu ürünler özellikle kimyasal ve toksik olanlar hayvanların iç organlarında ve derilerinde dayanılmaz acılara neden olmaktadır. Cruelty free ürünler, Türkçe’ye zulümsüz veya zulüm edilmeyen şeklinde yorumlanmıştır. Bilinçli tüketicilerin çoğu bu konuda hassas davranmakta ve duyarlılık göstermektedir. Bu ürünlerin test edilmesi esnasında birçok hayvan öldürülmektedir.

Etik olarak hem hayvanlar hem de insanlar üzerinde bu testlerin yapılması mantıklı değildir. Bu nedenle doğal içerikli ürünlerin laboratuvar ortamında güvenilir şekilde test edilmesi gereklidir. Cruelty free ürün olarak nitelendirilen ürünlerde genellikle cilde zarar veren kimyasal içerikli ürünler bulunmaz. Gönüllü olan bazı insanlarda dermatolojik olarak testler gerçekleştirilebilir.

No cruelty free olarak nitelendirilen ürünlerin ambalajlarında cruelty free olduğuna dair bir logo ve sembol bulunmamaktadır. Bu ürünler sadece kozmetik alanında değil kıyafetlerde, ayakkabılarda, temizlik malzemeleri için de geçerlidir. Kendinize bakım yapmak ve gönül rahatlığı ile kullanabilmek için güvenilir cruelty free markalarından alışveriş yapabilirsiniz.

 

Cruelty Free Ürün Kullanmak İçin 10 Neden

Yeşilmarka Doğal Deodorant – Bergamot ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Alışveriş yaparken markanın sadece belirli ürünlerinde cruelty free sembolünün olduğuna dikkat edilmelidir. Yeşilmarka zulümsüz (cruelty free) ürünleri ile doğaya ve yaşama saygı gösteren özel bir kişisel bakım kategorisine sahiptir. Yeşilmarka internet sitesi üzerinden tamamen doğal içerikli ve cruelty free sembolü olan ürünleri inceleyerek siparişinizi hızlıca oluşturabilirsiniz.

Choose Cruelty Free Ne Demek?

Choose Cruelty Free, CCF kısaltması olarak ifade edilmektedir. CCF, Avustralya’da bulunan ve zulümsüz ürünlerin üretilmesi için onay veren bağımsız bir kurumdur. Temel amacı ise cruelty free ürünlerin üretilmesini desteklemek ve üreticileri onaylamaktadır.

International Cruelty Free kuruluşu ile 2021 yılında birleşme kararı alarak Leaping Bunny programına dahil olmuştur. Cruelty free ürün sertifikasını geliştiren bu kurumlar hayvanlar üzerinde testlerin sona erdirilmesi için toplumsal farkındalık çalışmaları da yürütmektedir.

CCF’nin de International Cruelty Free’ye dahil olması ile rutin olarak kullanılan kozmetik ürünlerinin hayvanlar üzerinde yapılan testlerinin sonlanması için dünya çapında geliştirmeler yapılmaktadır. Bu kapsamda her yıl birçok üretici Leaping Bunny (sıçrayan tavşan) ailesine dahil olmaktadır.

Bu aileye dahil olabilmek için yetkili bir sertifikasyon sürecinden geçilmesi gereklidir. Onay sürecini tamamlayan markalar ambalajları üzerine Leaping Bunny sembolünü koyabilmektedir. Bu denetim ve onay sürecini tamamlamayan firmalar ürünlerinin üzerine tavşan sembolünü koyamazlar. İnternet üzerinden cruelty free alanında onaylanan kozmetik markalarını ve ürün gruplarını bulabilirsiniz.

Bir kozmetik ürün satın almadan önce, ürün ambalajı üzerinde yer alan içerik ve logo kontrolü yapılmalıdır. Markanın bilgilerinden şüphe duyulması halinde online olarak bir araştırma yapılması tavsiye edilmektedir.

Bir marka cilt bakım ürünleri için bu sertifikayı almış olabilir. Her ürün kategorisi için bu sertifikayı almamış olabilir. Bu nedenle markanın cruelty free ürün kapsamı satın almadan önce incelenmelidir. Bu logo hayvanlar üzerinde test yapılmadığı ve hayvanların bu ürün nedeniyle öldürülmediğini de ifade etmektedir. Kozmetik ürün kullanmadan önce cruelty free ürün seçerken bu detayı da göz önünde bulundurmak gereklidir.

Vegan ve Cruelty Free Aynı Şey Mi?

Vegan ve cruelty free ürün aynı şey değildir. Günümüzde bu iki kavram sıklıkla karıştırılmaktadır. Vegan ürün kategorisinde olanlar çoğunlukla cruelty free özellik taşır fakat cruelty free olanlar vegan özellik taşımayabilir. Vegan ürün mantık olarak içeriğinde veya üretiminde herhangi bir hayvansal madde kullanılmaması ve hayvanlar üzerinde test edilmemesini gerektirir.

Vegan ürünlerin üzerinde, vegan olduğunu belirtilen bazı sembol veya yazılar bulunmaktadır. Cruelty free kuruluşu olarak da bilinen PETA tarafından onaylanmış veya PETA’nın logosunu içeren ürünlerde vegan ve cruelty free ürün olma durumu görülebilmektedir.

Cruelty free ürünler ise ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmemesini ifade etmektedir. Yani bal, süt, kolajen gibi hayvansal içerikli ürünler kozmetik veya kişisel bakım ürünlerinde yer alabilir. Vegan Society kurumu tarafından onaylanan dünya çapında kozmetik ve cilt bakım ürünleri üreticilerini araştırabilirsiniz.

Vegan ürünleri kullanmadan önce ambalajı üzerinde yer alan yeşil yapraklı vegan logosunu kontrol edebilirsiniz. İçeriğinden emin olmak amacıyla içindekiler açıklamasını da kontrol etmeniz gerekli olabilir. Vegan cilt bakım ve kozmetik ürünleri Güney Kore’nin güzellik sırları ve güzellik anlayışı ile dünyaya yayılmıştır.

Cruelty Free Ürün Kullanmak İçin 10 Neden

Yeşilmarka Doğal Pürüzsüzleştirici Krem (Tüy Azaltıcı) ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Vegan kozmetik ürünler bitkisel içerikler ile doğadan ilham alınarak hazırlanmaktadır. Her vegan ürün ve cruelty free ürünler doğal içeriğe sahip olmayabilir. Tamamen doğal içeriğe sahip ve hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünleri anlamak için internet üzerinden kullanacağınız markaların ürünlerini kontrol etmeniz gereklidir.

Yeşilmarka doğal kozmetik üreticileri arasında bulunmaktadır ve cruelty free sertifikasını alarak zulümsüz cilt bakım ürünlerine sahiptir. İhtiyacınız olan bakım ürünlerini keşfetmek için Yeşilmarka online alışveriş sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.yesilmarka.com/blog/ginsengli-sampuan-kullanmanin-sac-icin-faydalari/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir